Kategórie
 
 
 
 
 

Čo je to prostata? Môže ovplyvniť zdravie muža?

Čo je to prostata? Môže ovplyvniť zdravie muža? Môže byť životný štýl a prevencia nápomocné pred problémami s prostatou?

Prostata. Čo to je?

Predstojná žľaza, čiže prostata je približne žľaza veľká vlašského orecha. Nádza sa na spodnej strane močového mechúra a zhromažďuje sa okolo močovej trubice. Skladá sa z radu drobných žliazok, ktoré tvoria semennú tekutinu, ktorá poskytuje výživu spermiám.

Už pred narodením sa v tele chlapa vyvíja prostata. Postupne sa jej rast začína až v pubertálnom veku a u mužov vo veku 20 rokov váži približne 20 gramov, v pokročilom veku, starobe alebo ťažkých - pokročilých prípadoch prostaty až 200 gramov. Prostata spôsobuje problémy pri odtoku moču a tento problémový odtokom je znakom, že sa začínajú problémy s prostatou. Benígna hyperplázia prostaty (BHP) alebo laicky povedané zväčšená prostata je u mužov vo veku na 50 rokov bežným ochorením. Žiaľ, niekedy nie sú výnimkou ani mladší muži ( 13% mužov vo veku 40 - 49 rokov).

Rizikové faktory, ktoré ovplyvňujú prostatu:

  • vek a zvýšená produkcia testosterónu,
  • obezita,
  • cukrovka,
  • vysoký krvný tlak,
  • životný štýl a nezdravé stravovacie návyky.

Funkcia prostaty

Zväčšujúca sa prostata tlačí na močovú trubicu a dochádza k tomu, že zužuje jej priesvit. Tým dochádza k zoslabeniu prúdu moču, prúd je prerušovaný a je potreba zvýšené úsilie pri močení. Po vymočení sa môže dostaviť pocit nedokonalého vyprázdnenia. Je to tým, že prostata zospodu tlačí na močový mechúr, v ktorom sa v oblasti prostaty vytvorí akýsi val. Za ním zostáva vrecko, ktoré je chronicky naplnené močom. Z tohto dôvodu sa môže vyskytovať častejšie nutkanie na močenie. V niektorých prípadoch môže dôjsť k samovolnému úniku moču. Jedný z príznakov je aj zvýšená potreba močenia v počas spánku, tzv. noktúria.

Prostata a zmena životosprávy

Tak ako u iných chorôb, tak aj u prostaty hrá veľkú úlohu životný štýl. Úprava životosprávy je dôležitá nie len v rámci prevencie, ale aj pri liečbe. Pri ťažkostiach s prostatou sa odporúča vyhýbať sa tabaku, alkoholickým nápojom, kofeínu, koreneným a konzervovaným jedlám. Obmedziť by ste mali konzumáciu mäsa, mliečnych výrobkov a hlavne cukru. Strava by mala byť bohatá na zeleninu, vitamín E, vitamín B, zinok, Omega 3 esenciaálne mastné kyseliny, ľanové semienko. Zázračnou rastlinou v boji proti prostate je Saw Palmetto - Sereona plazivá. Extrakt z bobúľ sereony sa už dlhú dobu používa v tradičnej juhoafrickej ľudovej medicíne. Účinky na prostatu potvrdzujú aj súčasné lekárske štúdie a za hlavné účinky tejto rastliny sú  považované mastné kyseliny a fytosteroly. Napomáha zmiernovať urologické ťažkosti, ako je napríklad neúplné vyprázdňovanie mechúra alebo časté denné a nočné močenie. Napomáha pri nezhubnom zväčšení prostaty a zápaloch močového mechúra.

Čo je to prostata? Môže ovplyvniť zdravie muža?

Čo je to prostata? Môže ovplyvniť zdravie muža? Môže byť životný štýl a prevencia nápomocné pred problémami s prostatou?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia