Kategórie
 
 
 
 
 
 
06.09.2023

Prehľad o vitamínoch. Kedy ich začať užívať?

Ráno ste vyspaný doružova, poobedný útlm sa vás vôbec netýka a po práci máte kopec energie na iné aktivity. Komu by sa to nepáčilo? Ten, kto žije zdravo, sa tomu najviac blíži. Dostatok pohybu, vyvážená strava, psychické zdravie, čím prijíma dostatok vitamínov a srší okolo seba vitalitou. Ale čo s tými vitamínmi? Stačí nám pestrá strava alebo si ich musíme dodávať? 

 

Čítajte viac
04.08.2023

Čo škodí našej pleti najviac?

Naša pokožka, najväčší orgán tela, nie je len ochrannou bariérou, ale aj vizitkou našej celkovej zdravotnej kondície. Bohužiaľ, každodenné životné návyky a vonkajšie faktory môžu negatívne ovplyvniť našu pleť a spôsobiť jej poškodenie. V tomto článku si pripomenieme sedem najväčších pôvodcov poškodenia pleti a naučíme sa, ako ich minimalizovať.

Čítajte viac
24.07.2023

Najstaršia a najužitočnejšia bylinka: Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky, známy aj pod názvom mliečnik mariánsky či koreň mariánsky je rastilina, ktorá sa vyznačuje svojimi výnimočnými liečivými vlastnosťami. Bylina, ktorá je považovaná za jednu z najstarších a najužitočnejších rastlín používaných v tradičnej medicíne. Vyskytuje sa v európskych krajinách, Ázii a Amerike. Jeho použitie v medicíne siaha až do staroveku, kde bol využívaný pre liečbu pečene a žlčových ciest. Tradične sa používal na detoxikáciu organizmu, podporu trávenia a zlepšenie funkcie pečene. Je charakteristický pre svoje jemné, bledožlté alebo purpurové kvety a bodľovité listy s bielymi pruhmi.

Čítajte viac
17.04.2023

Kurkumín – aké benefity v sebe ukrýva?

Blahodarné účinky kurkumínu boli známe už starovekej hinduistickej či tradičnej čínskej medicíne. V kozmetike a farbení látok sa kurkumín používa už viac ako 4000 rokov.  V tomto článku sa dozviete, aké akých 5 najhlavnejších benefitov v sebe užívanie kurkumínu ukrýva.

Čítajte viac
27.03.2023

Ako správne užívať vitamíny?

Vitamíny nám pomáhajú zlepšiť kvalitu zdravia a sú skvelým spôsobom, ako podporiť naše nutričné potreby.  Avšak, ak vitamíny neužívate správne, nemusí sa dostaviť zlepšenie. To, ako užívate doplnok, môže byť rovnako dôležité ako to, ktorý produkt užívate – oboje môže ovplyvniť, koľko živín vaše telo skutočne dostane.

Ako synchronizovať užívanie vitamínov s naším stravovacím a pitným režimom? Ako dosiahnuť, čo najväčšiu efektivitu užitého vitamínu? Máme pre vás rady, ako ich správne užívať.

Dve dôležité skupiny

Všeobecne rozdeľujeme dve skupiny vitamínov – vitamíny rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch. S týmito skupinami by sa malo narábať odlišne, pretože každá má iné parametre vedúce k čo najlepšej efektívnosti. Dôležité je ich užívať oddelene.

Vo vode rozpustné vitamíny (B, C)

Do tejto skupiny patria všetky vitamíny B a vitamín C. Naše obličky nepretržite regulujú hladiny vitamínov rozpustných vo vode a vylučujú prebytočné množstvo z tela močom. Keďže sa neukladajú v tele, s tým súvisí aj pravidelnejšie dávkovanie. Čo sa týka času, kedy je najlepšie – záleží od konkrétneho vitamínu. Napríklad vitamín B12 sa odporúča užívať ráno, aby neovplyvnil váš spánok, taktiež B12 sa lepšie absorbuje s jedlom Vitamín C môže zabrániť Vášmu telu absorbovať vitamín B12, preto sa odporúča mať medzi nimi rozostup 2 hodiny.

V tukoch rozpustné vitamíny (A, D, E, K)

Ide o vitamíny A, D, E, K. Rozpúšťajú sa pred tým, ako sa vstrebú do krvného obehu. Nemali by sa užívať na prázdny žalúdok. Na to, aby ich tráviaci systém absorboval je potrebné ich užívať po jedle obsahujúcom tuk (avokádo, orechy).

Multivitamíny

Multivitamíny vo väčšine prípadov obsahujú vitamíny rozpustné vo vide aj v tukoch. Prirodzene tak je najvhodnejším spôsobom užívať ich s jedom a spolu s vodou. Ak užívate multivitamín na prázdny žalúdok s vodou, vaše telo nedokáže absorbovať obe skupiny. Aj preto s odporúčajú užívať vitamín rozpustné vo vode a v tukoch oddelene.

Niekoľko praktických tipov:

  • Niektoré vitamíny dokážu zvýšiť vstrebávanie živín. Dostatočný príjem vitamínu C zo stravy a doplnkov môže zlepšiť vstrebávanie železa z doplnkov a rastlinnej stravy, ale vitamín C a železo nie je potrebné užívať spolu.
  • Vitamíny a minerály môžu ovplyvniť vstrebávanie a účinnosť liekov. Preto konzultujte užívanie liekov v kombinácii s vitamínmi s vašim lekárom.
  • Neužívajte vitamín K s vysokými dávkami vitamínu E.
  • Vysoké dávky Vitamínu C si rozdeľte v priebehu dňa.
Čítajte viac
26.10.2022

Vitamín B1 - viete o ňom všetko?

Vitamín B1 známy aj pod svojím biologickým názvom "tiamín", je základnou živinou, ktorú naše telo potrebuje na správne fungovanie. Vitamín B1 je jednou z tých živín, ktoré sú mimoriadne dôležité na to, aby nás udržali pri živote, ale naše telo nie je schopné ho vyrábať samo, takže je dôležité prijímať dostatočné množstvo B1 prostredníctvom stravy a výživových doplnkov.

Tiamín zohráva kľúčovú úlohu pri dôležitých telesných funkciách, ako je napríklad premena potravín na energiu, výroba červených krviniek a preprava energie v bunkách. Bez tohto vitamínu by naše telo prestalo správne fungovať. Je to vo vode rozpustná živina, ktorá je veľmi dobre vstrebateľná do organizmu. Aké sú úlohy vitamínu B1 v tele a aké sú jeho výhody po zdravotnej stránke pre naše telo sa dočítate v našom článku.

Udržuje neurologické funkcie zdravé

Vitamín B1 je základnou zložkou, ktorá umožňuje vášmu telu vyrábať chemickú látku acetylcholín, ktorá pôsobí ako neurotransmitér a pomáha pri výmene "informácii" medzi svalmi a mozgom. To Vám umožní lepšie neurologické a motorické ovládanie končatín a rôznych častí tela. Dostatočné množstvo vitamínu B1 v organizme zabezpečuje, že vaše srdcové svalstvo pracuje ako má. Bedostatok vitamínu B1 môže viesť k neprevidelnému tlkotu srdca, slabej motorickej kontrole a lenivosti.

Je silným antioxidantom


Podľa posledných svetových výskumov má vitamín B1 vlastnosti silného antioxidantu. Antioxidanty zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri odstraňovaní voľných radikálov prítomných v našom tele, ktoré sú spôsobené nadmernou oxidáciou, a následne zabraňujú poškodeniu buniek a podporujú ich  regeneráciu. Vitamín B1 pôsobí ako silný antioxidant, ktorý, keď sa do tela dostane v primeraných množstvách, pomáha v boji proti príznakom starnutia. Je to účinný anti-ageing liek pre vaše telo, pretože podporuje regeneráciu buniek a pomáha zakrývať akékoľvek príznaky starnutia, ako sú vrásky, starecké škvrny. Antioxidanty tak silné ako Vitamín B1 významne znižujú riziko vzniku určitých typov nádorov, čím udržiavajú telo zdravé a aktívne v každom veku.

Potrebný vitamín pre tráviaci systém

Vitamín B1 sa v žalúdku aktívne podieľa na výrobe kyseliny chlorovodíkovej. Kyselina chlorovodíková je veľmi dôležitá na rozloženie potravy a aby účinne dokončila všetky tráviace procesy. Je veľmi dôležité, aby sa potrava úplne rozložila predtým, ako sa dostane ďalej do gastrointestinálneho traktu. Takže prítomnosť vitamínu B1 v tele vždy zabezpečí, že vaše črevá zostanú zdravé a budú účinne fungovať tým, že vyprodukujete dostatok kyseliny chlorovodíkovej vo vašom žalúdku. Pomáha tiež vášmu telu absorbovať základné živiny a minerálne látky z jedla. Umožňuje telu rozložiť uhľovodíky a glukózu a premeniť ich na energiu, preto stabilné hladiny vitamínu B1 vždy udržujú organizmus v stave dostatočnej energie.

Stála kontrola nad červenými krvinkami


Vitamín B1 zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do všetkých častí tela, pričom zabezpečuje, aby všetky orgány dostávali dostatočný kyslík, aby mohli správne fungovať. Nedostatok vitamínu B1 môže viesť k anémii, čo znamená nízky objem červených krviniek v tele.

Posilňuje imunitný systém


Vitamín B1 posilňuje imunitný systém a chráni Vaše telo pred rôznymi druhmi chorôb. Stimuluje imunitný systém a pomáha uvoľňovať biele krvinky do krvného obehu, čo umožňuje nášmu telu bojovať proti patogénom spôsobujúcim ochorenia, ako sú baktérie a huby. Biele krvinky spoznajú cudzie látky v tele a okamžite ich odstránia. Vitamín B1 zabezpečuje a udržuje, že váš imunitný systém bude účinne fungovať.

Kde nájdeme Vitamín B1?

  • zelený hrášok,
  • pomoranče,
  • banány,
  • orechy,
  • celozrný chlieb,
  • cereálie a ovsenné vločky,
  • pečeň.

Okrem toho, nedostatok tohto vitamínu môže tiež spôsobiť beriberi, chorobu, ktorá postihuje periférny nervový systém a niektoré ďalšie problémy, ktoré môžu byť spojené s duševným zdravím, funkciami mozgu vrátane pamäte.

Čítajte viac
18.10.2022

Trápia Vás afty a aftózny zápal dutiny?

Jedným z častých zápalových chorôb sliznice v ústnej dutine sú opakujúce sa afty. Afty postihujú pomaly každého piateho človeka na Slovensku. 

Nie je to síce choroba so závaznými zdravotnými komplikaciami, ale pri častom opakovaní zhoršuje kvalitu života. 

Čo sú to vlastne afty?

Malé pľuzgieriky a vredíky v ústnej dutine. Afty môžu byť menšie okolo 4 milimetrov, ktoré sa hoja do 1 až 2 týždňov, ale niektoré dosahujú až 30 milimetrov a tie sa hoja aj niekoľko mesiacov. Bránia nám normálne jesť, piť a rozprávať sa.

Prečo sa nám afty tvoria?

Žiadne štúdie zatiaľ nepotvrdili a nie je presne známe, čo spôsobuje afty. Najčastejšie sa sa však objavujú u ľudí so skrytou infekciou, zníženou imunitou a hlavne málo pestrou stravou. Afty často vyvoláva aj zlá zubná hygiena, zle sediacia zubná protéza alebo dôsledok stresu po veľkej psychickej záťaži. Niektorí liečitelia tvrdia, že často sa opakujúce afty môžu byť aj alergickou reakciou na niektoré konzervačné látky v potravinách (napríklad na kyselinu sorbovú či benzoovú). Afty postihujú častejšie ženy ako mužov, pretože na ich vzniku sa môžu podieľať aj hormóny pred očakávanou menštruáciou. 

 

Čo vám chýba...?

Najčastejšou príčinou, prečo afty vznikajú býva nedostatok vitamínov B v ľudskom organizme.  Ak zvýšite vo svojej strave príjem tohto vitamínu, výskyt áft by sa mal redukovať a obmedziť. B komplex je najlepším pomocníkom pri doplnení vitamínu B v organizme. Ak sa vám objavia afty viac ako 2krát do roka, tam už treba riešiť problém s imunitou. Treba nastaviť vyšší príjem vitamínu C, ktorý posilňuje odolnosť organizmu voči vírusom, pomáha pri ich hojení a je veľmi dôležitý pre zdravie sliznice. Ak vitamínu C pridáte aj bioflavonoidy účinnosť tohto vitamínu sa ešte zvýši. Nezabúdajte aj na zinok a železo, ktoré sú dôležité pre obranyschopnosť organizmu. Ak trpíte aftami veľmi často a sú bolestivé začnite užívať multivitamíny.

 

Čo obmedziť v strave?

Častou príčinou tvorby áft je aj konzumácia dráždivej stravy a potraviny ako paprika a citrusové plody. Vyhýbajte sa soli, veľmi slaným a kyslým jedlám. Aj tvrdé cukríky vedia narobiť problémy, tým že môžu poškrabať sliznice a na danom mieste vznikne infekcia. A ak už aftu máte vyhýbajte sa aj paradajkám, tie afty dráždia a predlžujú ich hojenie.

 

Tip: Ak chcete proces hojenia urýchliť a zároveň prečistiť - dezinfikovať svoju ústnu dutinu urobte si odvar zo šalvie alebo rumančeka na výplach a kloktanie vašich úst. 

 

 

 

Čítajte viac
26.09.2022

Posilnenie imunity v jesennom období.

Chladnejšie mesiace, sychravé počasie - môžeme si povedať, že jeseň je už skutočne za dverami. S prichadzajúcim jesenným obdobím sa nám metabolizmus o niečo viac spomaľuje a telo si žiada príjmať viac vitamínov a minerálov. Práve jeseň je správnym obdobím, kedy posilniť náš imunitný systém na maximum, nie len kvôli vždy pretrvávajúcej vlne Covidu, ale aj kvôli nádche, či prechladnutiu. V tomto článku sme si pre Vás pripravili menší prehľad vitamínov a minerálov, ktoré sú pre organizmus základom pri posilnení imunity. Imunita ľudského tela funguje ako vyvážený systém, ktorý "odpudzuje" baktérie a vírusy. 

Obdobie jesene prináša oveľa menej slnečných lúčov, chladné noci, upršané dni a chrípkové obdobie. Naše telo pociťuje, že nám chýba energia a motivácia. Častejšie konzumujeme nezdravé jedlá, jeme oveľa menej ovocia a zeleniny, máme menej pohybu a celkovo sa nám "nič" nechce. Pomôžme nášmu telu cítiť sa dobre, byť plný energie po celé chladné - sychravé obdobie. V článku nájdete niekoľko obľúbených produktov z našej ponuky, ktoré Vám pomôžu zostať fit, byť plný energie a hlavne zostať zdravý až do jari. 

Vitamín C - bojovník s chorobami

Najväčší posilňovač imunity a bojovník s chorobami je práve vitamín C. Vo veľkej miere znižuje oxidačný stres a bojuje s výskytom všetkých vírusov. Nezabráni Vám síce, že neochoriete, ale pomáha chorobu zmierniť a skracuje dobu rekonvalescencie. Denný príjem 200 mg vitamínu C vo veľkej miere chráni organizmus po celý rok. Vitamín C nájdeme v mnohých potravinách, no užívanie ho v podobe výživových doplnkoch nám zaručí, že ho budeme mať v tele dostatok. 

Vitamín D

95% Slovákov má nedostatok vitamín D v tele. Tento slnečný vitamín je malým zázrakom pre našu imunitu. Najnovšie výskumy preukázali súvis medzi nedostatkom tohto vitamínu a zvýšenou náchylnosťou k závažným chorobám ako cukrovka, roztrúsená skleróza, reuma, astma, depresia a iné. Je takisto jedným z rizikových faktorov vzniku nádorových a srdcovocievnych ochorení.Vitamín D je dôležitý pre naštartovanie a správne fungovanie imunitného systému.

Komplex vitamínov B 

Známy aj ako B-komplex, ktorý sa nachádza v multivitamínoch, v našej ponuke aj samostatne je kombináciou vitamínov skupiny B. Každý z nich pomáha telu fungovať efektívne a zohráva zásadnú úlohu vo Vašom celkovom zdraví. Komplex vitamínov B môže podporovať rast červených krviniek, zvyšovať hladinu energie, zaistiť zdravú funkciu mozgu, podporuje trávenie a predovšetkým posilňuje imunitu. Ak sa v zime často cítite malátni a unavení, tak je to z nedostatku B-komlexu vo vašom tele. 

Omega 3

Tieto mastné nenásystené kyseliny si telo vytvoriť samo nevie, preto ho musíme príjmať buď v strave alebo v doplnkoch výživy. Omega 3 hrá hlavnú rolu pri tvorbe bunkových membrán, takže je rozhodujúca pre udražanie zdravia každej bunky vo Vašom tele. Zdravé hladiny Omega 3 mastných kyselín pôsobia tak, že znižujú riziko chorôb a zmierňujú zápal v tele. Podporujú pamäť, výkonnosť mozgu a bojujú proti depresiám. Nedostatok Omegy 3 môže viesť k únave, suchej pokožke, zmenám nálady, čo môže byť v chladnom období ešte horšie. 

Probiotiká - inak nazvané "dobré baktérie"

Správne trávenie, fungujúca peristaltika a zdravie čriev je v tomto období veľmi dôležité. Všetci vieme, že probitiká pomáhajú tráveniu a zlepšujú zdravie čriev. Na jeseň je to dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Dobré baktérie v čreve, ktoré pochádzajú z probitík, pomáhajú bojovať proti infekciám. Infekciu môžu spôsobiť vírusy, parazity, kvasinky a plesne, ktoré sú bežnejšie počas jesene a zimy.

Železo 

Železo je minerál nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík po celom tele. Dostatočný príjem železa je potrebný pre energickú a intelektuálnu výkonnosť. Nedostatok železa vedie k anémii - keď telo nie je schopné transportovať kyslík do celého tela, spôsobuje letargiu a apatiu alebo aj studené končatiny. Ženy by si mali dávať pozor na výmenu železa počas menštruácie, lebo to vedie k únave a slabosti. 

Najlepším zdrojom tohto minerálu je červené mäso, hoci, ak ste vegetarián, tak menšie mnoštvo nájdete v cereálnych výrobkoch, chlebe, múke, vajíčkach, fazuli, šošovici a sušenom ovocí. Železo sa odporúča užívať s vitamínom C, ktorý napomáha jeho lepšej absorbcii do tela.  

Zaraďte zinok do denného jedálnička

Zinok je dôležitým stopovým prvkom, ktorý si telo nevie vytvoriť samo, preto nepodceňujme jeho príjem v jesennom období. Zinok sa podieľa na mnohých procesoch v organizme. Nielen že, posilňuje imunitný systém, ale podieľa sa na stavbe bunkového rastu a gentického materiálu a urýchľuje hojenie rán. 

 

Jedna nedávna analýza zistila, že užívanie doplnkov vitamínu C znižuje závažnosť bežného nachladnutia. Iná analýza uvidela, že užívanie zinkových doplnkov stravy znižovalo u zdravých jedincov trvanie symptómov nachladnutia o tretinu. V oboch týchto prípadoch je dôležité užiť doplnky do 24 hodín od nástupu symptómov. 

Zdá sa, že deťom prospieva aj pravidelné dopĺňanie zinku v jesenných mesiacoch, pretože môže znížiť závažnosť prechladnutia a obmedziť používanie antibiotík. 

Čítajte viac
12.09.2022

Vitamín E

Jeho najdôležitejšou vlastnosťou je, že v našom tele pôsobí ako účinný antioxidant, ktorý chráni bunkové membrány pred poškodením, ochráni bunky pred voľnými radikálmi. Pre ľudské zdravie je preto nevyhnutný. Okrem toho, že chráni bunky pred oxidačným poškodením, tiež priaznivo pôsobí na imunitný systém a pomáha predchádzať niektorým chronickým ochorením.

Čítajte viac
27.06.2022

Aké komplikácie spôsobuje nedostatočný pitný režim?

Základom všetkého živého na Zemi je voda. Pokrýva väčšiu časť zemského povrchu než pevnina a tiež asi 65 % ľudského tela.

Miliardy obyvateľov krajín tretieho sveta zápasia s nedostatkom pitnej vody. My máme šťastie, prístup pitnej vody je absolútnym štandardom. Preto nie je žiadny dôvod zanedbávať pitný režim. Je pre zdravie nevyhnutný.

Od správneho pitného režimu závisia viaceré telesné funkcie

Viac ako ⅔ zloženia ľudského tela tvorí práve voda. Môžeme si povedať, že takmer všetky životu nevyhnutné procesy v tele človeka sú ovplyvnené vodou.

Potrebujeme ju na:

  • reguláciu telesnej teploty,
  • trávenie potravy,
  • vyvážené pH v tele,
  • vylučovanie odpadových látok močením,
  • správne fungovanie kĺbov a zdravie chrbtice,
  • transport kyslíka do každej jednej bunky v tele.

Ako telo využíva vodu a koľko jej potrebuje, závisí od mnohých faktorov. Patrí k nim vek, pohlavie, váha, jedálniček, klimatické podmienky, dostatok spánku a zdravotný stav. Napríklad v horúcom počasí a pri behu stratíte tekutiny oveľa rýchlejšie, než pri oddychu na terase pod jarným slnkom.

Dehydratácia sa ohlási nepríjemnými príznakmi

Sucho v ústach, smäd a tmavší moč je len signál, že sa potrebujete poriadne napiť. Odporúčame vám ho poslúchnuť, pretože vážny nedostatok vody vám telo dá najavo intenzívnejšími spôsobmi.

1. Nevoľnosť a bolesti hlavy

Medzi prvé príznaky dehydratácie patrí nevoľnosť. Prichádza už po niekoľkohodinovom nedostatku tekutín. Bolesť hlavy je tiež následkom vylučovania elektrolytov potom a močením. Vylučovanie tekutín a elektrolytov je oveľa intenzívnejšie pri športovom výkone, preto treba dbať na pitie tekutín pred, počas aj po tréningu. Bolesť hlavy z dehydratácie väčšinou ustúpi, keď sa napijete vody a oddýchnete si.

2. Nervozita, podráždenosť, letargia

Aj zmeny v emóciách môžu byť prejavom dehydratácie. K podráždenosti, napätiu a nervozite sa môže pridať zmätenosť až dezorientácia, úzkosť a stavy smútku. Niekoľko vedeckých štúdií dokázalo prepojenie medzi hydratáciou a duševným zdravím. Ľudia, ktorí pijú dostatok tekutín, sú pokojnejší, cítia sa šťastnejšie a sú menej náchylní na stavy úzkosti, ako tí, ktorí často zabúdajú piť.

3. Zápach z úst

Pri nedostatku tekutín sa v ústach prestávajú tvoriť sliny, čo spôsobuje premnoženie baktérií. To je dôvod nepríjemnej pachuti v ústach a zápachu. 

4. Závraty

Dostatok tekutín je potrebný aj pre správne fungovanie krvného obehu. Dehydratácia sa často prejavuje znížením krvného tlaku. To spôsobuje, že sa krv nedostáva do mozgu tak, ako by mala a objavujú sa pocity závratu. 

5. Fyzická slabosť a svalové kŕče

Elektrolyty sú minerály (sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor), zodpovedné za udržiavanie správneho množstva vody v bunkách, a najmä prenos elektrických signálov, ktoré sú nevyhnutné pre správne udržanie funkcie nervov a svalov. Potením a močením sa spolu s vodou vyplavujú z tela aj elektrolyty. Pri fyzickej záťaži sa elektrolyty, vylučujú oveľa rýchlejšie, ako v pokoji. V svaloch sa ich nedostatok prejavuje ako bolestivé kŕče. 

6. Zlé trávenie

Na dobré trávenie potrebujete prijímať dostatok vlákniny. Tá však neplní svoju funkciu, ak telo nemá dostatok tekutín. Voda pomáha tráviacemu traktu spracovať potravu a premeniť ju na energiu. Navyše, už krátkodobá dehydratácia môže zhoršiť trávenie a spôsobiť zápchu.

7. Zadržiavanie vody

Niekedy za zadržiavanie vody môže hormonálna nerovnováha, inokedy priveľa cukru alebo soli v strave. Veľmi častou príčinou zadržiavania vody je práve nedostatok tekutín. Telo sa prirodzene snaží ukladať si tekutiny do zásoby, čo sa navonok prejavuje opuchmi. Zvýšenie príjmu tekutín pomáha vodu vyplaviť von. 

8. Zhoršenie funkcie obličiek

Obličky sú zodpovedné za vylučovanie odpadových látok z tela. Nedostatok tekutín spôsobuje, že obličky nedokážu plnohodnotne čistiť krv od toxínov, ktoré sa hromadia v tele. Zhoršená funkcia sa spája s rizikom infekcií, chronických ochorení, ktoré môžu vyústiť až do zlyhania obličiek.    

9. Suchá pleť

Hydratovaná pleť je odrazom vnútornej hydratácie. Dehydratácia sa na pleti môže prejavovať aj ako začervenanie, svrbenie. Pleť môže byť šupinatá, na pokožke hlavy sa objavujú lupiny. Niekoľko štúdií dokázalo, že zvýšenie denného príjmu vody sa preukáže aj zlepšením stavu pleti.  Avšak len do bodu, keď je telo dostatočne hydratované, to znamená, že zvýšiť príjem tekutín, ak netrpíte ich nedostatkom, už pleti nepomôže.

10. Neovládateľné chute

Hovorí sa, že hlad je prezlečený smäd. Často je to pravda. Zvláštnym prejavom nedostatku tekutín je neovládateľná chuť na jedlo, najmä na sladkosti. Pečeň totiž potrebuje dostatok tekutín na to, aby menila glukózu na glykogén, ktorý je pre telo zdrojom energie. Preto sa vám zdá, že potrebujete doplniť energiu prostredníctvom niečoho kalorického. Niekedy pritom stačí napiť sa.

Ako si zabezpečiť dostatok tekutín a doplnenie elektrolytov?

Naučiť sa pravidelne piť čistú vodu je skvelý krok ku zdravému pitnému režimu. Pre hydratáciu buniek je však potrebné aj rovnomerné zastúpenie elektrolytov v jedálničku. 

Na minerály sú bohaté mnohé druhy ovocia, napríklad banány a avokádo obsahujú draslík, citrusy zasa vitamín C a tiež draslík. Melón je z veľkej časti tvorený vodou, podobne ako paradajky či uhorky. Skvelým zdrojom vitamínov a minerálov sú tiež šťavnaté jahody a maliny.

Do jedálnička tiež zaraďte listovú zeleninu, bohatú na draslíkhorčík, vápnik, orechy a strukoviny sú skvelým zdrojom vápnika horčíka.

Výrazné straty elektrolytov je možné doplniť aj prostredníctvom športových nápojov, ktorých zloženie je prispôsobené podľa druhu fyzickej záťaže.

Voda je život. Či už športujete, alebo práve odpočívate, majte pohár či fľašku s vodou vždy po ruke. Napite sa aj vtedy, keď nepociťujete smäd. Dostatočný pitný režim so sebou prináša množstvo benefitov, z ktorých bude profitovať vaše telo zvnútra i navonok.

Čítajte viac
17.06.2022

Vitamíny a minerály potrebné pre zdravie v lete

V teplých mesiacoch je ovocia a zeleniny dostatok. Asi preto menej myslíme na potrebu vitamínov pre naše telo v tomto období. Je pravda, že zima so sebou prináša vitamínový deficit a na stravu či dopĺňanie vitamínov si musíme dávať obzvlášť pozor.

No ak nebudeme mať vyváženú a správnu stravu v lete, môžeme sa rovnako pripraviť o veľké množstvo prospešných látok v tele. Zdravie v lete je pritom mimoriadne dôležité. Často si v teplých dňoch ani neuvedomujeme, že sa správame rizikovo. Nedostatok vody, či častejšia konzumácia epidemiologicky rizikových potravín ako napríklad zmrzlina, nám môžu spôsobiť vážne problémy. O svoje zdravie v lete sa teda musíme starať rovnako svedomito, ako v zime.

Prinášame Vám prehľad vitamínov, ktoré majú veľký význam najmä v tomto období. Nezabúdajte, že vitamíny sú rozpustné v tukoch. Ak chcete zabezpečiť ich správne vstrebávanie, pridajte si na šalát pár kvapiek oleja.

Vitamín C

Možno Vás to prekvapí, ale vitamín C potrebujeme prijímať aj v lete, nie len pred chrípkovou sezónou. Ide o mimoriadne dôležitý antioxidant, ktorý telu pomáha bojovať s vírusmi či baktériami, ktoré sú rozšírené najmä v lete. Ľahšie sa vďaka nemu zbavíte aj plesne, ktorú si môžete doniesť z kúpaliska. Akákoľvek infekcia, bude pre Vaše telo ľahšie zvládnuteľná. Vitamín C pomáha budovať imunitný systém, vďaka tomu si v teplých mesiacoch hravo poradíš s prechladnutím či bolesťami hrdla. Práve v lete sa totiž snažíme schladiť, čo nám nakoniec môže spôsobiť zdravotné problémy.

Vitamín E

Zdravá pokožka potrebuje dostatok vitamínu E. V lete je navyše často vystavovaná slnku a preto je potrebné zabezpečiť, aby bola odolná. Tento vitamín navyše posilňuje aj vlasy, tie sú v teplých mesiacoch rovnako namáhané. Nie len kvôli slnečným lúčom, ale aj kvôli namáčaniu v bazéne či slanej morskej vode.

Betakarotén

Asi všetci vieme, že betakarotén sa nachádza v mrkve. Vedeli ste však, aký významný je pre naše telo v lete? Chráni pred spálením a opaľovanie už nemusí skončiť červenou pokožkou.

Vitamín A

Betakarotén je vlastne provitamín A-čka, v lete sú však dôležité aj jeho ďalšie jeho provitamíny. Vitamín A je výborný antioxidant, chráni naše bunky a tým do istej miery zabraňuje procesu starnutia, čo môže urýchľovať práve slnko. Práve preto je dôležitý najmä v letných mesiacoch.

Pitný režim

Vedeli ste, že potením, močením a dýchaním sa Vám v teplých dňoch z tela stratia aj tri litre vody? Pitný režim je teda pre naše telo ďalším „vitamínom“ ktorý je v lete nevyhnutný. Tri litre denne, by mal byť Váš letný štandard. Nezabúdajte, že dehydratácia je životunebezpečná. Voda by Vás mala sprevádzať pri každej Vašej činnosti. Piť sa totiž nemá nárazovo, ale priebežne počas celého dňa.

Z vody navyše získavate dôležité minerálne látky, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Ide najmä o draslík, vápnik, horčík a zinok. Tie sa navyše nachádzajú aj v čerstvej zelenine a ovocí. Ich prijímanie máte o to jednoduchšie.

Draslík pomáha telu udržiavať tekutinu v bunkách. Navyše je zodpovedný za správnu činnosť kardiovaskulárneho systému či nervového systému.

Vápnik je prospešný pre naše silné kosti a zuby. Dôležitý je však aj pre svaly a pomáha regulovať krvný tlak.

Horčík rovnako reguluje krvný tlak a pomáha k posilneniu kostí. Vo zvýšenej miere by ho mali vyhľadávať najmä ľudia, ktorých trápia kŕče svalov.

Zinok je potrebný pre všetky vnútorné orgány nášho tela. Podporuje rast vlasov, nechtov a pomáha regenerovať pokožku.

Čítajte viac
31.05.2022

VITAMÍNY

"Vitamíny predstavujú skupinu organických látok, ktoré sú dôležité pre reguláciu chemických procesov prebiehajúcich v ľudskom organizme – ako napr. uvoľňovanie energie z potravy a spracovanie jednotlivých zložiek potravy (sacharidov, bielkovín a tukov), udržiavanie pevnosti kostí, stimulácia imunitného systému…"


V prvom rade sú to organické zlúčeniny, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie tela.Väčšinu vitamínov, ktoré ľudské telo potrebuje, by malo byť prijatých zo stravy. Nie vždy je tu možnosť zabezpečiť si dostatočné množstvo vitamínov iba zo stravy, ktorú konzumujeme. Niekedy si vie telo vyprodukovať vitamín aj samo, príkladom je vitamín D, ktorý si ľudské telo syntetizujepri vystavení slnečnému žiareniu.

5 faktov o vitamínoch

  • ľudstvu je známych 13 vitamínov,
  • vitamíny môžu byť rozpustné vo vode alebo v tukoch, 
  • vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch sa v ľudskom organizme lahšie absorbujú,
  • vitamíny majú v sebe molekuly uhlíka, preto sa označujú ako organické zlúčeniny,
  • zdravá a vyvážená strava je najlepším zdrojom vitamínov, ale stojí za to ju podporiť výživovými doplnkami, ktoré pomôžu regulovať ich hladinu v tele.

Rozdelenie vitamínov

13 rôznych zlúčenín vitamínov môžeme rozdeliť do jednotlivých skupín. Najčastejšie sa delia na vitamíny rozpustné v tukoch a vitamíny rozpustné vo vode. Do prvej skupiny, teda do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch patria vitamíny A, D, E a K. Medzi vitamíny rozpustné vo vode patrí osem vitamínov skupiny B a vitamín C. 

Vitamíny rozpustné v tukoch 

Vitamíny rozpustné v tukoch sú oveľa viac biologicky dostupné ako vitamíny rozpustné vo vode. V našom tele môžu prežiť niekoľko dní, v niektorých prípadoch dokonca aj mesiace. Naše telo rozpúšťa vitamíny tak, že ich vstrebáva látkami nazývanými lipidy. To sa deje počas tráviaceho procesu, inak povedané, naše telo ich začne získavať od okamihu, keď jedlo, ktoré zkonzumujeme prejde do žalúdka. 

A beta-karotén 

  • zlepšuje videnie a chráni pred nočnou slepotou
  • udržiava pokožku v dobrom stave a ochraňuje ju pred starnutím
  • podporuje imunitný systém
  • v organizme sa môže premieňať na vitamín A
  • antioxidant – vychytáva škodlivé voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky

Vitamín D

  • dôležitý pre vstrebávanie vápnika a fosforu
  • ochraňuje pred osteoporózou
  • podporuje imunitný sytém
  • nevyhnutný pre silné zuby a pevné kosti
  • potrebný pre tvorbu hormónov

Vitamín E

  • potrebný pre tvorbu energie, podporuje bunkové dýchanie, pričom sa uvoľňuje energia
  • zabezpečenie normálnej plodnosti u obidvoch pohlaví
  • ovplyvňuje látkovú premenu v svalovom a nervovom tkanive
  • podporuje imunitný systém, pôsobí protizápalovo
  • antioxidant – ochraňuje bunkové membrány pred deštrukciou voľnými radikálmi

Vitamín K

  • nevyhnutný pri zrážaní krvi
  • podporuje hojenie rán
  • má význam pri látkovej premene sacharidov a správnej funkcii pečene

Vitamíny rozpustné vo vode

Vitamíny rozpustné vo vode nezostanú dlho v ľudskom tele. Telo nie je prispôsobené na ich ukladanie .

Vitamín B1 tiamín

  • pomáha premienať sacharidy na energiu vo svaloch
  • poporuje správnu funkciu nervovej sústavy a výkonnosť pamäti

Vitamín B2 riboflavín

  • pomáha spracovať sacharidy, bielkoviny a tuky potravy
  • podporuje produkciu energie, dobrú kondíciu a vitalitu
  • zvyšuje športové výkony a tvorbu svalstva
  • podporuje rast zdravých vlasov a udržiava zdravú pokožku

B3 niacín

  • nevyhnutný pri tvorbe energie zo sacharidov, tukov a bielkovín
  • potrebný pre správnu činnosť svalov a regeneráciu spojivového tkaniva (chrupaviek, väzív, šliach)
  • udržiava zdravú pokožku
  • podporuje správnu funkciu nervovej sústavy
  • má významnú úlohu pri syntéze pohlavných hormónov

B5 kyselina pantoténová

  • zúčasňuje sa pri tvorbe energie zo sacharidov
  • podporuje odbúravanie tukov a využitie tukov ako zdrojov energie
  • stará sa o zdravú nervovú sústavu
  • prevencia a liečba zápalov kĺbov

Vitamín B6 pyridoxín

  • nevyhnutný v chemickej premene aminokyselín a pri tvorbe telesných bielkovín
  • dôležitý pre správnu činnosť svalov, prevencia svalových kŕčov

Vitamín B9 kyselina listová 

  • podporuje delenie buniek a rast telesných tkanív
  • dôležitá pri tvorbe krvi
  • vylepšuje kvalitu pokožky

B12 kyanokobalamín

  • potrebný pre využitie tukov, sacharidov a bielkovín
  • nevyhnutný pri syntéze aminokyselín
  • potrebný pri tvorbe krvi
  • zvyšuje energiu a podporuje svalovú činnosť
  • zlepšuje pamäť a koncentráciu

Vitamín C kyselina askorbová

  • podporuje imunitu
  • nevyhnutný pri tvobe kolagénu (chrupaviek, väzív, šliach)
  • urýchľuje hojenie rán
  • antioxidant
  • nevyhnutný pri tvorbe karnitínu
  • ochraňuje pred degeneratívnymi ochoreniami (rakovinou, srdcovo-cievnymi ochoreniami)
  • podporuje resorpciu železa

H biotín

  • dôležitý pre normálnu látkovú premenu tukov a bielkovín
  • pomáha udržiavať zdravú pokožku a vlasy
  • zmierňuje svalové bolestí a podporuje uvoľnenie svalov

cholín

  • je súčasťou lecitínu a má lipolytický charakter– rozpúšťa tuky a podporuje ich využitie na tvorbu energie
  • nevyhnutný pri tvorbe acetylcholínu – prenos nervových impulzov v mozgu a nervovosvalová koordinácia
  • podporuje pamäť a schopnosť učenia

 

 

 

Čítajte viac
26.05.2022

Deti a vitamíny. Aké doplnky stravy potrebujú deti?

Každé dieťa, či už v rannom veku alebo strašie deti potrebujú dostatočné množstvo vitamínov a minerálov, pretože rastú a vyvíjajú sa. Väčšina detí príjma dostatočné množstvo vitamínov zo stravy, ale nájdu sa aj prípady, kedy dieťa odmieta akúkoľvek zeleninu, ovocie, ale celkovo je jeho jedálniček obmedzeny v príjme vitamínov. Nastanú aj situácie, kedy ich lekár odporučí doplniť vo forme výživových doplnkov.

Ak vás zaujíma, či vaše dieťa príjma dostatok vitamínov a minerálov, v prvom rade musíte vedieť, koľko a aké živiny potrebuje.

Vitamín/minerál      Vek 1 – 3 roky         Vek 4 – 8 rokov
Vápnik                        700 mg                     1 000 mg
Železo                         7 mg                          10 mg
Vitamín A                  300 μg                       400 μg
Vitamín B12              0,9 μg                        1,2 μg
Vitamín C                  15 mg                         25 mg
Vitamín D                 600 IU (15 μg)         600 IU (15 μg)

Okrem týchto živín a látok deti potrebujú pre správny rast a zdravie aj ďalšie vitamíny a minerály, aj keď sa o nich hovorí menej. Zjednodušene, potrebujú rovnaké živiny ako dospelí, ale spravidla v menšom množstve.

Pre zdravý rast je nevyhnutný dostatok vápnika a vitamínu D. Železo, zinok, jód, cholín a vitamíny A, B6 (folát), B12 a D sú potrebné pre vývoj mozgu v ranom veku.

Potrebujú deti užívať vitamínové doplnky?

Vo všeobecnosti platí, že deti vo veku od jedného roka, ktoré sa stravujú zdravo a vyvážene, nepotrebujú vitamínové doplnky. Dojčatá po narodení dostávajú vitamíny D a K – tie vám predpíše pediater/-rička automaticky, ostatné živiny získavajú z materského alebo umelého mlieka.

Vitamín K je podávaný ako prevencia vo forme kvapiek, pri jeho nedostatku totiž vznikajú rôzne komplikácie. Jednou z nich je hemoragická choroba novorodenca, porucha zrážanlivosti krvi.

Vitamín D patrí k najdôležitejším vitamínom nielen u najmenších. Vieme, že dobrým spôsobom, ako získať dostatok vitamínu D, je pobyt na slnku. Neznamená to však, že máte novorodeniatko hneď opaľovať. Pri kontrole u lekára/-ky alebo ešte priamo v pôrodnici dostanete recept na kvapky s vitamínom D. Prečo je taký dôležitý pre novorodencov?

Nedostatok vitamínu D sa počas prvých mesiacov života prejavuje mäkkým záhlavím, lebka má hranatý tvar, pri veľkom deficite vitamínu D vznikajú deformácie chrbtice, panvy a končatín.

Kedy dieťa potrebuje dopĺňať vitamíny a minerály?

Pred tým, ako sa necháte očariť rôznymi reklamami a marketingovými ťahmi,  poraďte sa ohľadom výživových doplnkov s pediatrom alebo pediatričkou. Ak vo vás rastie podozrenie, že má dieťa nedostatok niektorých vitamínov a minerálov, dohodnite sa na odbere krvného obrazu. Tak získate prehľad o vnútornom prostredí dieťaťa a uistite sa, či naozaj potrebuje vitamíny a minerály doplniť. Dieťa by malo užívať vitamíny a minerály, len a len na základe odporúčanie lekára (pediatra). Veľa rodičov zabúda na to, že aj nadmerný príjem vitamínov a minerálov škodí. Ani gumené multivitamíny  (medvedíky alebo autíčka), nie sú len obyčajné gumené cukríky.

 

Najčastejšie dôvody na užívanie výživových doplnkov u dieťaťa:

  • nedostatok živín zo stravy – napríklad vegetariánska alebo vegánska diéta alebo máte extrémne vyberavého jedáka;
  • nedokáže absorbovať niektoré živiny – má stav, ktorý ovplyvňuje absorpciu alebo zvyšuje potrebu živín, ako sú celiakia, rakovina, cystická fibróza;
  • podstúpilo operáciu tráviaceho traktu;
  • oneskoruje sa vo vývoji a nemá tendenciu prosperovať.

Deti, ktoré jedia čisto rastlinnú stravu, majú vyšší predpoklad nedostatku vápnika, železa, zinku a vitamínu B12 a D.

Najmenším, ktorým je diagnostikovaná celiakia alebo zápalové ochorenie čriev môžu mať problémy s absorpciou niektorých vitamínov a minerálov, najmä železa, zinku a vitamínu D. Deti s cystickou fibrózou majú problém so vstrebávaním tuku, a preto nedokážu plnohodnotne absorbovať vitamíny A, D, E a K rozpustné v tukoch. Vyberavé stravovanie súvisí s nízkou hladinou zinku a železa v tele.
 

Čítajte viac
24.05.2022

Alchemilka. Bylinka, ktorú príroda stvorila pre ženy

Alchemilka, ženský plášť, nebeská rosa, husia nôžka, levia laba, rosnička či divý muškát- to všetko sú pomenovania rastlinky, ktorú príroda stvorila predovšetkým pre ženy. Považuje sa za unikátny všeliek na všetky ženské choroby.

Traduje sa, že alchemilka pomáha pri problémoch s plodnosťou. Budúce mamičky veria, že práve čaj z alchemilky im dopomôže k rýchlemu otehotneniu. Pomôže však aj tým, ktoré sa na tehotenstvo necítia a trápia ich bežné "ženské" ťažkosti.

Alchemilka obyčajná ako prvá pomoc pre každú ženu

V súvislosti s alchemilkou sa žiada zdôrazniť, že poznáme viac jej druhov. Najznámejšia je alchemilka obyčajná a alchemilka žltozelená. Sú si veľmi podobné a pre laika ťažko rozpoznateľné. Podstatný je však fakt, že všetky druhy majú rovnaké liečebné uplatnenie. Alchemilka pochádza z Anglicka, no v súčasnosti je rozšírená po celom svete. Má žltozelené listy, ktoré tvoria súkvetia. V ľudovom liečiteľstve sa využíva celá rastlina, ktorá sa zbiera od mája až do septembra.

Alchýmia v drobnom kvete - pre ženy, no i pre mužov

Hoci alchemilka je typická svojou schopnosťou harmonizovať ženské hormóny, skvele si poradí aj s inými zdravotnými problémami. Táto bylinka pomáha pri hnačkách, urýchľuje hojenie rán a pomôže aj pri problémoch s vyrážkami. Hojí v podstate všetky zápaly v tele. Napomáha tráveniu, podporuje funkciu svalov a využíva sa aj ako doplnok pri chudnutí. Posilňuje srdce a prečisťuje krv.

Alchemilka sa používa pri krvacajúcich zapálených ďasnách, na výplach ústnej dutiny, pri laryngitíde, ako kloktadlo pri zápale hrtana, aj pri bolestivej a nepravidelnej menštruácii a mnohých iných ženských ťažkostiach.

Vo Švédsku je zvykom vložiť vňať bylinky pod vankúš, aby uľahčila zaspávanie.

Malý zázrak pre každú ženu

Alchemilka je kráľovná byliniek určená predovšetkým pre ženy i dievčatá každého veku. Účinky alchemilky ocenia ženy od začiatku menštruačného cyklu až po jeho definitívne ukončenie. Bylinka priaznivo ovplyvňuje fyziologické cykly v tele ženy, ale tiež psychiku, ktorá sa mení počas života vplyvom hormonálnych zmien v tele. Je jednou z unikátnych byliniek, ktorá podáva pomocnú ruku najmä v okamihu, kedy sa v živote ženy objavia gynekologické či hormonálne problémy.

Traduje sa, že alchemilka pomáha pri problémoch s plodnosťou. Budúce mamičky veria, že práve čaj z alchemilky im dopomôže k rýchlemu otehotneniu. Pomôže však aj tým, ktoré sa na tehotenstvo necítia a trápia ich bežné "ženské" ťažkosti.

Trápia vás gynekologické ťažkosti?

Alchemilka je všeobecne považovaná za ženskú bylinku. Hovorí sa že napomáha normalizácií hormónov. Alchemilka môže byť užívaná ako čaj alebo ako tinktúra, ktorá je základom pre kúru na zvýšenie plodnosti. Napomáha pri liečbe gynekologických výtokov, zmieňuje príznaky menopauzy. Má sťahujúci účinok a zastavuje krvácanie. Upravuje menštruačný cyklus a pomáha zmierňovať menštruačné bolesti. Keďže pôsobí zvieravo na maternicu, pomáha pri silnom menštruačnom krvácaní, pri predĺženom krvácaní, či krvácaní mimo menštruačnej periódy. Používa sa aj na vyvolanie menštruácie.

Alchemilka podporuje plodnosť

Na podporu ženskej plodnosti je vynikajúcim pomocníkom práve alchemilkový čaj. Ideálny je aj v kombinácii s rebríčkom, šalviou a s tinktúrou z imela. Alchemilka prispieva k nárastu sliznice maternice, upevňuje a prekrvuje ju. Obsahuje účinné látky ako triesloviny (až 8%, najmä katechínové triesloviny a tanín), silice, flavonoidy, horčiny, éterické oleje, kyselinu salicylovú, organické kyseliny, fytosteroly, vitamín C,  minerály a fytohormóny.
Ženám túžiacim po dieťatku sa odporúča, aby denne vypili aspoň šálku až dve alchemilkového čaju. Čaj z alchemilky zvyšuje možnosť otehotnenia a zároveň znižuje riziko potratu.

Účinky alchemilky pre ženu:

  • Harmonizuje stav ženských hormónov a vyrovnáva ich hladiny.
  • Stabilizuje ovulačný cyklus a výrazne zvyšuje šance na počatie.
  • Je veľkým pomocníkom pri sklonoch k potratom.
  • Regeneruje ženské pohlavné orgány.
  • Spevňuje brušné svalstvo a posilňuje maternicu.
  • Mierni menštruačné bolesti, silné či nepravidelné krvácanie.
  • Pomáha vyrovnať sa s príchodom menopauzy, zmierňuje návaly, potenie a nespavosť.
  • Tlmí predmenštruačný syndróm a zmierňuje ťažkosti s ním spojené.
  • Preventívne pôsobí proti gynekologickým zápalom, výtokom a kvasinkovým infekciám.
  • Je veľkým pomocníkom pri sklonoch k potratom.
  • Podporuje hojenie popôrodných rán a stiahnutie maternice.
  • U žien zvyšuje sexuálnu aktivitu.

Tehotným ženám sa odporúča užívať alchemilku v posledných 3 mesiacoch tehotenstva v prípade, že hrozí potrat.

Čítajte viac
23.05.2022

Na čo by si mali dať vegetariáni pozor

Vegetariánstvo je životný štýl, ktorý je zameraný nie len na starostlivosť o zdravie a výživu, ale je sprevádzaný aj telesnou hygienou a psychohygienou. Vo svojej podstate nejde iba o životosprávu, ale aj o úctu k zvieratám a ich právam. Ak ste sa aj vy rozhodli byť vegetariánom, v tomto článku sa dozviete, ako udržovať svoje telo zdravé a fit.

Časté problémy vegetariánov

V potravinách rastlinného, aj živočíšneho pôvodu, sa nachádzajú minerálne látky. Využiteľnosť minerálnych látok, ktoré sa nachádzajú v rastlinách, však nebýva vysoká. Vegetariánstvo preto sprevádzajú niektoré nutričné problémy, ako je napríklad nedostatočný príjem železa. 

U vegetariánov bol zistený hlavne zvýšený výskyt anémie (chudokrvnosti), čo je práve dôsledkom nedostatku železa. Takáto chudokrvnosť môže viesť k rôznym ťažkostiam, ako je málo energie, závrate zo slabosti, skracovanie dychu pri telesnej námahe, búchanie srdca, často veľmi intenzívna únava, krehké a lámavé nechty na rukách. Po úprave stravy a dodaní potrebných vitamínov a minerálov býva náprava týchto príznakov veľmi rýchla. 

Typy vegetariánov

Aby sme vám mohli odporučiť konkrétne vitamíny, je potrebné si najprv určiť, k akému typu vegetariána sa radíte.

Semi-vegetariáni nejedia červené mäso (hovädzie, bravčové a zverinu). Jedia ryby, niekedy hydinu a konzumujú aj mliečné výrobky a vajcia. Hodnoty kompletného krvného obrazu u semi-vegetariánov výrazne nevybočujú od nevegetariánov, avšak majú všeobecne nižšiu hladinu vitamínu B12.

Odporúčanie: Vitamín B12

Pesco-vegetariáni nejedia žiadne mäso okrem rýb. Zo živočíšnych potravín jedia mliečne výrobky a vajcia. Pesco-vegetariáni majú pre dostatočný príjem rýb a plodov mora dostatočný príjem vitamínu D. 

Odporúčanie: Vitamín B12

Lakto-ovo-vegetariáni nejedia žiadne mäso, ani ryby. Jedia mliečne výrobky a vajcia. Lakto-ovo-vegetariáni majú však už nízke hladiny vitamínu B12, vitamínu D a železa.  

Odporúčanie: Vitamín B12, Vitamín D, Železo

Ovo-vegetariáni nejedia žiadne mäso, ani ryby a nekonzumujú ani mliečne výrobky. Jedia iba vajcia. Nekonzumovanie mlieka a mliečnych výrobkov môže spôsobiť vážny nedostatok selénu a vitamínu B12. 

Odporúčanie: Vitamín B12

Lakto-vegetariáni nejedia mäso, ani ryby a vajcia. Konzumujú iba mliečne výrobky. Medzi látky chýbajúce v ich strave patrí najmä vitamín B12, vitamín D, vápnik, železo a zinok. 

Odporúčanie: Vitamín B12, Vitamín D, Železo, Vápnik, Zinok

Vegáni sú prísni vegetariáni, ktorí nejedia žiadne živočíšne potraviny (žiadne druhy mäsa, ryby, mlieko, mliečne výrobky, ani vajcia). Ich strava sa skladá najmä z obilnín, ovocia, zeleniny a orechov. Typický je tu deficit vitamínu B12. Vegáni majú aj nízku koncentráciu vápnika v sére, vzniká tu teda vyššie riziko zlomenín kostí. 

Odporúčanie: Vitamín B12, Vitamín D, Železo, Vápnik, Zinok

Riziká vegetariánskej stravy a preventívne opatrenia

Riziká vegetariánskej stravy vyplývajú najmä z nedostatku vitamínu B12, vitamínu D, železa, vápnika a zinku.

Nedostatok vitamínu B12: bolestivé ústa, jazyk, nepríjemný telesný pach, bolesť v krížoch a ťažkosti pri chôdzi, ktoré môžu viesť až k neodstrániteľným obrnám.

Nedostatok vitamínu D: kosti krehnú, ľahko sa lámu, pacienti v nich mávajú aj bolesti.

Nedostatok zinka: strata plodnosti, malá odolnosť voči infekciám, pomalé hojenie rán, poruchy kože podobné psoriáze.

Nedostatok vápnika: nevrlosť, nervové napätie, neschpnosť uvoľniť sa, únavnosť, bolesti v chrbte, nekľud, výbušnosť, nespavosť.

Alternatívne stravovanie ako vegetariánstvo má množstvo výhod z hľadiska vyššieho príjmu antioxidačných vitamínov, vlákniny, rastlinných bioaktívnych látok. Všetkým vyššie spomínaným rizikám však môžeme predísť preventívnym dopĺňaním potrebných vitamínov. 

Čítajte viac
19.05.2022

Vitamín C a jeho zázračné vlastnosti. Je to v skutočnosti pravda?

Vitamín C alebo inak kyselina askorbová sa radí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Nájdeme ho v potravinách, hlavne v ovocí a zelenine. Je citlivý na teplo a zároveň aj na oxidáciu. Najčastejším príkladom ako sa znehodnocuje vitamín C je prítomnosť kovov (železo a meď), kedy sa kyselina askorbová premení na kyselinu dehydroaskorbovú, z praktického hľadiska si uveďme príklad: Ak si do horúceho čaju v kovovej termoske pridáme citrónovú šťavu, tak prídete o celú zložku vitamínu C.

 

Produkcia vitamínu C v ľudskom tele

Ľudské telo nevie vyprodukovať vitamín C, preto je nevyhnutné ho pravidelne konzumovať v dostatočnom množstve. Ak nedokážeme prijať dostatok vitamínu C z bežnej stravy, môžeme sa obrátiť na výživové doplnky. Denný príjem, ktorý sa odporúča je 75 mg pre ženy, 90 mg pre mužov a u detí od 1 roka 50 mg denne. Pre predčasne narodené deti, tehotné a dojčiace ženy alebo osoby, pracujúce v infekčnom prostredí sa odporúča zvýšená dávka. Nebojte sa nadbytku vitamínu C v tele, pretože ho telo jednoducho vyplaví močom.

 

Znižuje vitamín C vznik chronických ochorení?

Céčko patrí medzi silný antioxidant, ktorý prirodzene posilňuje obranyschopnosť tela. Zvýšená konzumácia vitamínu C dokáže zvýšiť hladinu antioxidantov až o 30%, čo nás dokáže aj chrániť pred chronickými a infekčnými ochoreniami.

 

Vysoký krvný tlak a srdcovocievne choroby

Celosvetové štúdie ukázali, že vitamín C pomáha znížiť krvný tlak u pacientov s hypertenziou. Ak užívame vitamín C v podobe výživového doplnku, tak ten pomáha k uvoľneniu krvných ciev, ktoré prenášajú krv zo srdca, čo nám pomáha znížiť hladinu krvného tlaku. Hlavnou príčinou úmrtí na celom svete sú srdcovocievne choroby. Vitamín C môže pomôcť znížiť nebezpečné faktory, ktoré súvisia s rizikom vzniku srdcovocievnych chorôb.

 

Vitamín C znižuje hladinu kyseliny močovej v krvi 

Dna - choroba, ktorá sa prejavuje veľkými bolesťami a spôsobuje zapál kĺbov. Vitamín C je "zázrakom" v boji proti vzniku záchvatom dny. Ľudia s dnou zažívajú opuchy a náhle silné záchvaty bolesti, keď sa v krvi objaví príliš veľa kyseliny močovej. Kyselina močová je odpadový produkt tvorený telom a céčko napomáha znižovať hladinu kyseliny močovej v krvi, takto dokáže chrániť telo pred dnou.

 

Vitamín C a anémia

Dôležitou živinou, ktorá má v tele rôzne funcie je železo. Či už na tvorbu červených krviniek alebo na prechod kyslíka do ľudského tela. Céčko zlepšuje prenikanie železa z potravy tým, že napomáha pri premene železa, ktoré sa zle vstrebáva, na takú formu, ktorá je dobre vstrebateľná.

 

Vitamín C a imunita

Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia užívajú vitamín C v rôznych formách je, že posilňuje imunitu, pretože sa podieľa na mnohých procesoch imunitného systému.

  1. Vitamín C pomáha povzbudzovať tvorbu bielych krviniek známych ako lymfocyty a fagocyty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred infekciou.
  2. Vitamín C pomáha týmto bielym krvinkám efektívnejšie fungovať a zároveň ich chráni pred poškodením potecionálne škodlivými molekulami, ako sú napríklad voľné radikály.
  3. Vitamín C je nevyhnutnou súčasťou obranného systému pokožky. Aktívne sa transportuje na pokožku, kde pôsobí ako antioxidant a pomáha posilňovať bariéry pokožky.

 

Dobrý príkladom jeho pôsobenia je aj fakt že ľudia, ktorých postihol zápal pľúc majú tendenciu mať hladiny vitamínu C nižšie a preukázalo sa, že vitamín C skrátil čas zotavenia z tejto choroby.

 

Čítajte viac
19.05.2022

Astma. Ako spoznať, že máme astmu?

Čoraz viac ľudí trpí na prieduškovú astmu. Žiaľ, priedušková astma sa nedá úplne vyliečiť, ale pomocou vhodných liekov, či výživových doplnkov môže byť bezpríznaková. Hlavnú úlohu v liečbe astmy zohráva vyhýbanie sa spúšťačom astmového záchvatu a celková duševná pohoda.

Čo je to astma?

Chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest, ktoré je charakteristické zvýšenou reaktivitou dýchacieho stromu na rôzne podnety ako fajčenie, infekcia alebo fyzická námaha. Typickými prejavmi astmy sú záchvaty dýchavičnosti, ktoré sprevádza pískavý zvuk v dôsledku kŕčovitého zovretia priedušiek. Suchý, dráždivý kašeľ môže byť tiež prejavom astmy, avšak ten nereaguje na bežnú liečbu. 

Prečo vlastne astma vznikne?

Prvým rizikovým faktorom prečo sa začne astma prejavovať, je jej výskyt v rodine, teda je dedičná, anamnéza alergického ochorenia (neliečený alebo zle liečený kašeľ), alebo častá liečba antibiotikami.

Príznaky astmy

Astmatici trpia:

  • dráždivým kašľom v noci alebo nad ránom,
  • tlakom, zvieravým pocitom na hrudi,
  • dušnosťou,
  • obtiažnym vydychovaním,
  • hvizdaním alebo piskotom pri dýchaní.

Špeciálna podpora liečby astmy

Esenciálne mastné kyseliny: 1000 - 1500 mg 3x denne.

Kurkuma: 1/4 - 1/2 ČL denne do jedla, preventívne užívať počas celého roka.

Probitiká: 4 - 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3x denne s jedlom.

Kyselina pantoténová: 50 mg 3x denne.

Koenzým Q10: 100 - 200 mg denne.

Vitamín D: denne aspoň počas obdobia október - apríl (nezanedbávajme ho po celý rok).

Vitamín C:100 - 250 mg s každým jedlom.

Ginko biloba: 60 - 250 mg extraktu v tabletách denne.

Zinok: 30 - 50 mg denne, prednosť dajte pikolinát zinku alebo citrátu zinočnatému, síran zinočnatý dráždi žalúdok.

Horčík: 200 mg 2x denne.

Aj keď v niektorých prípadoch sa liečba astmy už bez liekov nezaobíde, prinášame vám tipy, ako zaútočiť s astmou bez liekov:

  1. zaraďte do svojho jedálnička vitamíny a minerály (výživové doplnky),
  2. zdržujte sa na miestach, kde je čisté ovzdušie,
  3. skoncujte s FAJČENÍM a vyhýbajte sa zafajčeným priestorom,
  4. udržujte sa v pohode, bez stresu,
  5. obmedzte používanie rôznych aromatických osviežovačov, dráždivých vôní a parfémov,
  6. pravidelné upratovanie, utieranie prachu vlhkou handrou,
  7. v peľovej sezóne noste rúško,
  8. na zlepšenie kvality ovzdušia v dome skúste použiť čističku vzduchu.
Čítajte viac
18.05.2022

Kto najviac potrebuje vitamíny?

V tomto článku si rozoberieme skupiny ľudí, ktorí by mali do svojho jedálnička zaradiť dennú dávku vitamínov. 

Čoraz viac ľudí užíva denne nejaké vitamíny, minerály alebo iné výživové doplnky. Žiaľ, bez podrobných testov je veľmi ťažké povedať, ktoré vitamíny by sme mali užívať, pretože každému človeku chýba niečo iné. Ak patríte do skupiny ľudí, ktoré si v článku popíšeme, môžete sa riadiť aspoň týmito základnými odporúčaniami.

Tehotné a dojčiace ženy

Ženy v období tehotenstva a zvlášť dojčiace matky potrebujú pravidelný príjem vitamínov, či už kvôli sebe, ale hlavne kvôli vývoju plodu a pri dojčení. Obzvlášť sú dôležité vitamíny skupiny B. Vitamín B9 - kyselina listová (folic acid) výrazne znižuje riziko poškodenia nervovej sústavy či abnormalít tváre u novorodencov. Tento vitamín sa odporúča užívať aspoň 1 mesiac pre počatím a do 3 mesiacov po ňom. Multivitamíny znižujú riziko vrodených ochorení srdca, vitamín B6 je pomocníkom pri prekonaní ranných nevoľností. V tehotenstve sa odporúča aj Cholín, ďalší zo skupiny vitamínov B, ktorý prispieva k správnemu metabolizmu lipidov a homocysteínov.

Naši najmenší

Imunitný systém dieťaťa nie je daný, od narodenia sa postupne vyvíja a tento proces ovplyvňuje viacero faktorov, ako je napríklad priebeh pôrodu, dojčenie alebo to, či dieťa vyrastá v domácnosti s fajčiarom alebo nie. Nedostatkom vitamínu D dnes trpia aj mnohí novorodenci. Ani materské mlieko totiž nezaručuje, že z neho získajú požadované množstvo pre svoj zdravý rast a vývoj. Aj preto v súčasnosti pediatri predpisujú prípravky s déčkom už pri prvej návšteve.

Načo potrebujú Déčko naši najmenší?

  • Napomáha vstrebávaniu vápnika a fosforu, má priamy vplyv na budovanie svalov a kostí.
  • Predchádza vzniku zubného kazu.
  • Vplýva na normálny vývoj mozgu, prevenciu a liečbu neurologických porúch (Alzheimerova a Parkinsonova choroba).
  • Pomôže pri vyčerpanosti a depresii, vrátane jesennej únavy.
  • D vitamín napomáha pri liečbe kožných ochorení, ako je psoriáza, vitiligo, lupus alebo keratóza.
  • Deficit déčka sa dáva do priameho súvisu so vznikom alergií u detí i dospelých.
  • Viaceré štúdie potvrdzujú, že pacienti s malými koncentráciami tohto vitamínu v krvi mávajú viac alergií, potrebujú viac liekov na astmu a kortikoidov do nosa.

Ľudia na diéte a vegetariáni

Ľudia, ktorí sú na redukčnej diéte s príjmom potravy, ktorá je nižšia ako 1000 kalórií denne by si mali pravidelne dopĺňať multivitamíny. Vegáni by si mali pravidelne dopĺňať riboflavín - B2, vitamín B12 a vitamín D. Vegetariáni by si mali strážiť hlavne úroveň železa.

Fajčiari a ľudia nadmerne konzumujúci alkohol

Fajčiari majú nedostatok viacerých vitamínov. Najviac im chýba dôležitý vitamín C a B9 kyselina listová. Fajčiari by mali uprednostniť konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny pred výživovými doplnkami. Alkoholici a ľudia, ktorý často požívajú alkohol trpia nedostatkom rôznych vitamínov. Najnebezpečnejšie nedostatky v tele alkoholika predstavuje vitamín B1 - tiamín, vitamín B2 - ryboflavín, vitamín B6 - pyridoxin, vitamín B9 - kyselina listová a vitamín C.

Čítajte viac
17.05.2022

Dna

Silné bolesti kĺbov, nepríjemný opuch, začervenanie to sú najčastejšie príznaky dny. Dna patrí medzi zápalové ochorenia a postihuje zhruba 1% populácie. 

Dna, inak nazývaná pakosnica alebo podarga sa označuje ako reumatické zápalové ochorenie spôsobené kryštálikmi kyseliny močovej, kombinovanej sodíkom, ktoré sa usadzujú v mäkkých tkanivách okolo kĺbov a spôsobujú zápal. Dna je oveľa častejšie ochorenie u mužov a jej výskyt stúpa s pribudajúcim vekom. Dna može byť vyvolaná aj medikamentmi, ktoré poškodili obličky a tým zabránili vylučovanie kyseliny močovej normálnou rýchlosťou.

Aké ma dna príznaky?

Pacienti s dnou sa častou zaujímajú hlavne o to, ako sa dna prejavuje a podľa čoho môžu túto chorobu včas odhaliť. Dôležité je, že príznaky dny sa môžu líšiť podla formy a štádia nemoci. Najtypickejšími sú bolesti kĺbov (najčastejšie palce na nohách), ktoré sú začervenané, opuchnuté a citlivé na dotyk. Podľa miesta uloženia kryštálikov kyseliny močovej lekári rozlišujú tieto druhy zápalov:

  • podagra (noha),
  • gonagra (koleno),
  • chiragra (ruka),
  • omagra (rameno).

Čo radia odborníci? Ako s dnou zaútočiť?

"V prítomnosti kyseliny pantoténovej v tele sa kyselina močová rozloží na močovinu a čpavok, ktoré obe ľahko odchádzajú močom. Pacienti, ktorí trpia dnou majú buď nedostatok kyseliny pantoténovej (ktorá by stačila rozkladať kyselinu močovú na neškodné látky) alebo vytvárajú také množstvo kyseliny močovej, že sa nedá rozložiť (v niektorých prípadoch až 18-krát viac ako zdravé osoby).

Dnes sa uvádza, že záchvaty dny nastávajú bezprostredne po nejakej forme stresu. Akákoľvek forma stresu rýchle vyčerpá zásoby kyseliny pantoténovej, a tým zabráni premene kyseliny močovej na neškodné látky. To, že stresy prichádzajú a miznú, sa u dny prejaví striedaním záchvatov a kľudu. Nevyvážená strava môže sama predstavovať dostatočný stres, aby spôsobila dnu. Nedostatok vitamínu E poškodzuje bunečné jadrá, z ktorých sa potom tvorí kyselina močová. Pri nedostatku vitamínu E bolo zistené až 8x zvýšenie hladiny kyseliny močovej. Pri miernom nedostatku vitamínu E stúpne hladina kyseliny močovej na 2x normálnej hodnoty."

Informácie čerpané: A. Davisová 2013, Čo Vám chýba, aby ste boli fit. 

 

Čítajte viac
06.05.2022

Nepriateľ menom CHOLESTEROL

 V dnešnej dobe nie je vôbec problém nájsť človeka, ktorý má v stenách tepien uložené abnormálne množstvo tukových látok, medzi ktoré patrí i cholesterol – túto chorobu nazývame ateroskleróza. Tieto nánosy majú rovnaké zloženie ako tuky v krvi, môžu teda zúžiť kanáliky, ktorými krv preteká do takej miery, že sa krvný obeh značne zníži. Takéto blokády, ktoré napríklad obmedzujú prívod krvi do očí, urýchľujú vznik šedého zákalu. V nohách, rukách a dlaniach vyvolávajú chlad, kŕče, bolesť, ak je prívod krvi do mozgu obmedzený, môže spôsobiť zmätok, zabúdanie a mŕtvicu.

Tieto tukové zásoby vážne komplikujú ochorenia a oddiaľujú uzdravenie takmer z každej choroby. Cholesterol vyrábajú všetky tkanivá, ale iba ten, ktorý vzniká v pečeni, sa dostáva do krvi. Ateroskleróza sa označuje za celoživotnú chorobu, no akonáhle sa začnete správne stravovať, zdravie sa vám navráti.

Ako na to ? Keď sa tukové zásoby ukladajú do stien tepien, hladina cholesterolu v krvi rastie a hladina lecitínu, tuku v krvi, ktorý sa zlučuje s fosfórom do tzv. fosfolipidov, je príliš nízka. Akonáhle stravu upravíme a dostane všetky živiny, ktoré potrebuje k využitiu tukov, zbavíme sa tejto choroby. Podobne ako obezita, či žlčníkové kamene, i ateroskleróza vniká skrz nedostatok živín, ktoré sú potrebné k tomu, aby mohli byť tuky využívané normálnym spôsobom.

Dôležitosť lecitínu a fosfolipidov : Rovnako ako cholesterol, aj lecitín neustále vyrába pečeň. Napomáha prenosu tukov, pomáha bunkám využiť tuky a cholesterol a odstrániť ich z krvi. Zvyšuje produkciu žlčových kyselín vyrobených z cholesterolu a redukuje tak hladinu cholesterolu v krvi. Lecitín je základnou stavebnou jednotkou každej bunky v organizme.

Lecitín je rozptyľujúci prostriedok – krv je v podstate voda, v ktorej sa tuky rozpustiť nevedia. Ak však máme dostatočné množstvo lecitínu v tele, rozštiepi cholesterol a neutrálne tuky na mikroskopické častice. Pokiaľ telo dostane dostatočné množstvo lecitínu, ateroskleróza nemá šancu ani keby bol prísun cholesterolu extrémne vysoký.

Cholín a inozitol sú viac než nutné : Ak chýba jeden z vitamínov B – cholín alebo inozitol, nemôže v tele vznikať lecitín v dostatočnom množstve. Nedostatok cholínu tiež bráni spaľovaniu tuku pri výdaji energie a znemožňuje využitie cholesterolu v tkanivách. Pečeň, droždie a obilné klíčky sú najbohatším prírodným zdrojom cholínu a inozitolu.

Vitamín B6 a horčík /magnézium/ : Lecitín v tele nemôže vznikať bez enzýmov, ktoré obsahuje vitamín B6, pyridoxin. Tieto enzýmy sú naopak aktívne jedine za prítomnosti horčíka.

Vitamín E má tiež čo ponúknuť. Cigaretový dym, dusičnany z umelých hnojív a nánosy samotného cholesterolu spôsobujú na stenách tepien jazvy. Tuky sa najprv ukladajú na tieto jazvy a môžu sa rýchlo hromadiť. Práve vitamín E tieto jazvy odstraňuje.


Informácie boli čerpané z kníh A. Davis – Uzdravme sa, A. Davis – Čo vám chýba, aby ste boli fit

Čítajte viac
06.05.2022

Bylinky z našej ponuky

Naši predkovia využívali liečivé rastliny a ich priaznivé účinky na zdravie už po tisícročia. Aj dnes sú liečivé bylinky vyhľadávanou formou prevencie a liečby mnohých chorôb, pretože na rozdiel od syntetických liečiv nemajú nechcené vedľajšie účinky a naše telo ich vie lepšie prijať. Zorientovať sa medzi množstvom liečivých rastlín a ich účinkov však nie je vôbec jednoduché, keďže bežne dostupné informácie o liečebných účinkoch byliniek obsahujú veľa nepresností, mýtov a neoverených tvrdení.

Jedným z mýtov o liečivých bylinkách je, že každá liečivá rastlina je vhodná len na liečbu jedného ochorenia. V skutočnosti liečivé bylinky obsahujú hneď niekoľko účinných látok a naopak, v rôznych liečivých rastlinách sa môže vyskytovať rovnaká účinná látka. Príkladom môže byť kyselina rozmarínová, ktorá má antioxidačné, protizápalové a antimutagénne účinky a zároveň je prospešná pre srdcovocievny a imunitný systém organizmu. Túto účinnú látku obsahujú okrem rozmarínu aj iné liečivé bylinky (medovka lekárska, šalvia lekárska, oregáno, mäta, saturejka záhradná a iné), takže na rovnaký účel môžeme použiť viaceré liečivé rastliny. Rozhodujúce sú koncentrácie účinných látok v jednotlivých rastlinách a mix liečivých účinkov, ktoré tieto liečivé bylinky ponúkajú.

Veľmi dlho sme pre Vás vyberali tie najkvalitnejšie štandardizované bylinné zmesi a prinášame Vám 5 finálnych produktov: Alchemilka obyčajná, Kapucínka väčšia, Moringa olejodarná, Pestrec mariánsky a Púpava lekárska. Každá z týchto bylín má svoje špecifické účinky na organizmus a tak verím, že si vyberie skutočne každý. Na SK a CZ trhu nájdete prevažne prášky a čaje a tak sme si dali veľmi záležať aby sme Vám vytvorili dokonalé bylinné kapsuly.

Alchemilka obyčajná - 550 mg - 60 kapsúl

Alchemilka (Alchemilla vulgaris) sa najčastejšie využíva na žalúdočné ťažkosti, mierne hnačky, cukrovku, zadržiavanie vody, opuchy (zápaly) a svalové kŕče. Ženy po nej siahajú ak majú silnú alebo bolestivú menštruáciu, alebo problémy v období menopauzy. Ženy ju však vedia využiť počas celého života, či už ako podporu plodnosti, alebo aj v samotnom tehotenstve – má posilňujúce účinky na steny maternice a po pôrode zasa prispieva k rýchlejšiemu hojeniu a stiahnutiu maternice. Je zjednodušene synonymom pre ženské šťastie. Hoci je typická svojou schopnosťou harmonizovať ženské hormónyskvele si poradí aj s inými zdravotnými problémami. Pôsobí silne protizápalovo, podporuje funkciu svalov, stabilizuje zažívanie, rovnako tak pomáha na ceste za vysnívanou váhou.

Kapucínka väčšia - 600 mg - 60 kapsúl

Kapucínku (Tropaeoleum majus) vnímame ako dezinfekčný liečivý prostriedok a všetky jej časti majú silné antibiotické a antimikrobiálne vlastnosti. Bylina sa používa predovšetkým na infekcie močových ciest a choroby dýchacích ciest, ale je tiež indikovaná na vonkajšie a vnútorné bakteriálne infekcie a na ošetrenie drobných škrabancov a poranení. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C zvyšujúceho imunitu a môže sa používať ako prírodný liek na pomoc telu prekonať a zabrániť bežnému nachladnutiu a chrípke. Kapucínka pozitívne pôsobí na červené krvinky a v ľudovom liečiteľstve sa používa ako prostriedok proti skorbutu kvôli vysokému obsahu vitamínu C.

Moringa olejodarná - 310 mg - 60 kapsúl

Moringa olejodarná (Moringa oleifera) je zdrojom mnohých vitamínov, minerálov, proteínov a bielkovín. Zelené listy obsahujú chlorofyl, ktorý okysličuje krv, napomáha tak zlepšovať látkovú výmenu a prispieva k posilneniu celkovej obranyschopnosti tela. Výťažky z moringy môžu napomôcť v rámci prevencie žalúdočných porúch ako je zápcha, zápal žalúdka a ulcerózna kolitída. Moringa obsahuje aj vápnik a fosfor, ktoré napomáhajú udržiavať kosti zdravé a silné. Spolu so svojimi protizápalovými vlastnosťami môže extrakt z moringy napomôcť v rámci prevencie stavov ako je artritída a môže tiež výrazne prospieť k zlepšeniu poškodených kostí. Silné antioxidanty nachádzajúce sa v extrakte z moringy môžu napomôcť zabrániť poškodeniu srdca a bolo tiež preukázané, že prispievajú k udržaniu zdravia srdca a celého kardiovaskulárneho systému.

Pestrec mariánsky - 200 mg - 60 kapsúl

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) sa najčastejšie používa ako prírodná liečba problémov s pečeňou. Medzi tieto problémy patrí cirhóza, žltačka, hepatitída a poruchy žlčníka. Silymarín je hlavnou účinnou látkou tejto byliny. Silymarín je protizápalový a antioxidačný. Pestrec má nesmierne významný prínos pre náš organizmus, je to silný antioxidant, čo znamená, že spomaľuje starnutie a bráni vzniku civilizačných ochorení. Ak máte problém napríklad aj s častými bolesťami hlavy, migrénami, závratmi alebo trpíte inými poruchami nervového systému, výťažky a extrakty z tejto byliny sa používajú ako podporný prostriedok pre zlepšenie tohto stavu. Rovnako tak napomáha zmierňovať úzkosť, depresiu alebo nevoľnosti, napríklad počas dlhšieho cestovania.

Púpava lekárska - 530 mg - 60 kapsúl

Púpava lekárska (Taraxacum officinale) je liečivá a chutná úplne celá. Koreň, listy i kvety púpavy sú jedlé a vysoko výživné. Púpava je bohatým zdrojom vitamínov A, C, D a B-komplexu. Je dokonca bohatá na minerály, ako je zinok, železo , vápnik, horčík a draslík. V našom produkte je spracovaný koreň tejto rastliny, ktorý má široké spektrum pozitívnych účinkov pre ľudský organizmus. Pozitívne pôsobí pri ochoreniach sleziny, celkovej slabosti, pri anémiách, na zlepšenie zloženia krvi, pri ateroskleróze a pri chronických kožných ochoreniach. Predpokladá sa, že koreň púpavy má antidiabetické vlastnosti vďaka rozpustnej vláknine známej ako inulín. Inulín obsahuje komplexný sacharid - fruktooligosacharid (FOS), ktorý podporuje rast zdravých baktérií v gastrointestinálnom trakte a eliminuje tie nezdravé. Taktiež spomaľuje tok cukru z čriev do krvi, čím zabraňuje skokom v hladinách cukru alebo inzulínu.

Maximilien E.P.Littre, francúzsky encyklopedista, nie nadarmo povedal: „Zárodok každého seba vyspelejšieho pokroku súčasnej medicíny treba hľadať v minulosti.“ Naši predkovia teda veľmi dobre vedeli, čo robia, keď sa s košíkom vydali na lúku plnú bylín. Vraj sa Vám bylinka, ktorú práve potrebujete, bude cestou v prírode sama niekoľkokrát ukazovať. Pri najbližšej prechádzke tak skúste sledovať o čo v tráve „zakopnete“ :)

Čítajte viac
06.05.2022

Prečo potrebujeme v dnešnej dobe doplnky stravy?

Pred viac ako 2000 rokmi hlásal Hippokrates, že strava má byť našou medicínou. Bol považovaný za jedného z najvýznamejších lekárov všetkých čias, ktorý položil základy niekoľkých odborov medicíny. Na tomto tvrdení sa nič nezmenilo, no na kvalite a zložení stravy bohužiaľ áno. Moderná civilizácia a moderný občan si žiadajú bezchybné a na pohľad atraktívne ovocie a zeleninu. Dokonalo lesklé jablká, žlté banány bez jediného hnedého fliačika, melóny a hrozno bez jadierok, zemiaky bez kúska zeminy – všetko toto je však pre prírodu neprirodzené a vznikalo to za prítomnosti zdraviu škodlivých látok.

Vedeli ste, že pred sto rokmi bola na Slovensku priemerná doba života 44 rokovPriemerný vek sa za posledných 100 rokov zvýšil až o 35 rokov. Dožívame sa o neuveriteľných 35 rokov dlhšie a je preto nesmierne dôležité myslieť na svoje zdravie už v strednom veku - najmä na starostlivosť o svoje cievy a srdce, pretože práve kardiovaskulárne ochorenia bývajú v SR veľmi časté a sú aj najčastejšou príčinou úmrtí.
 

Často sa stretávam s argumentom, že naši starí rodičia žiadne doplnky stravy neužívali a boli plní zdravia a energie. Poľnohospodárska pôda je však už úplne vyčerpaná a rastlinám neposkytuje živiny, ktoré by mala.  Ak sa rastliny pestujú opakovane na rovnakom mieste, pôda stráca živiny rýchlejšie, než je ich stratu schopná nahrádzať. Rastliny dnes obsahujú až o 75% menej živín, než v minulosti! Hnojenie dusičnanmi, ktoré sa varením neodstránia, spôsobuje nižší obsah vitamínu C v rastlinách. Pesticídy využívané ako postrek proti škodcom menia chuť ovocia a zeleniny, ničia rôzne vitamíny a enzýmy a my tak máme pocit, že sú bez chuti. Už sa Vám určite stalo, že paradajka, ktorú ste si s chuťou nakrájali nemala vôbec žiadnu chuť a na tanieri Vám ostala len akási hmota pripomínajúca rajčinu.

Každý náš chod od raňajok po večeru nám nedodáva to, čo naše telo potrebuje. K tomu sme často v strese zo zamestnania, životnej alebo rodinnej situácie a v dnešnej dobe aj z ešte stále aktuálnej pandémie. Trebárs i smog, ktorému sa pri živote v mestách len ťažko vyhneme, predstavuje stresový faktor pre naše telo. To potom potrebuje väčšie množstvo živín na regeneráciu buniek než obyčajne. Spotreba vitamínu C pri strese významne stúpa, preto je vhodnou prevenciou jeho zvýšená dávka. Telo, ktoré dlhodobo nedostáva potrebné palivzačne rýchlejšie starnúť, má sklony k chorobnosti a dlhodobej únave.

Je určite lepšie začať so zmenou stravovacích návykov neskôr ako vôbec. V dnešnej uponáhľanej dobe ale nemáme veľa času skúmať odkiaľ skutočne pochádzajú potraviny, ktoré si vkladáme do nákupného košíka. Ak patríte k tým, ktorí sú radi, že sa môžu aspoň v pokoji najesť, potom by ste mali svoj jedálniček rozšíriť o doplnky stravy. Tie pravdaže nenahradia plnohodnotné potraviny, ale ak trpíte nedostatkom určitých živín a doplnky užívate pravidelne, rozumne a podľa návodu, pomôžete svojmu telu so zvládaním chorôb a stresu.

Čo viac vieme urobiť pre svoje zdravie a pohodu?
Oddychujte a naučte sa relaxovať: Štipka stresu počas krátkej doby organizmu neuškodí. Naopak pomáha telu pripraviť sa na výzvu. Ak však stresová záťaž trvá príliš dlho, nič dobré to neveští. Štúdie preukazujú, že dlhodobý (hoci mierny) stres môže oslabovať imunitný systém. Snažte sa oddychovať a robiť veci, ktoré vás bavia.

Nájdite si chlpatého priateľa: Existuje dôvod, prečo psíkom hovoríme "najlepší priateľ človeka". Psy, mačky a ďalšie zvieratká nie sú len dobrí kamaráti. Dávajú nám tiež dôvod cvičiť a posilňovať naše zdravie inými spôsobmi. Majitelia domácich zvierat majú nižší krvný tlak, nižšiu hladinu cholesterolu a zdravšie srdce. Psy a mačky môžu napomôcť posilniť imunitu vašich detí a znížiť tak pravdepodobnosť, že sa u nich vyskytnú alergie.

Pozitívne naladenie a smiech: Ak máte pozitívne myšlienky, obrana vášho tela funguje lepšie. Chcete zostať šťastní? Vychutnávajte si veci, ktoré vás bavia. Na všetkom sa snažte hľadať pozitíva - obzvlášť v ťažkých časoch - a snažte sa zbytočne nezaoberať negatívnymi vecami, ktoré nemôžete ovplyvniť. Úsmev a smiech sú pre váš organizmus veľmi prospešné. Nielen, že sa vďaka nim budete cítiť lepšie, ale poďakuje sa Vám aj imunitný systém.

Hýbte sa: Cvičenie je jednoduchý spôsob ako posilniť svoj obranný imunitný systém. Pohyb tiež môže zmierniť stres a znížiť pravdepodobnosť vzniku osteoporózy či srdcových ochorení. Pre svoje zdravie urobíte najviac, ak si zacvičíte aspoň pol hodiny denne. Vôbec to nemusí byť beh alebo posilňovňa. Pomôže vám akýkoľvek druh pohybu či už pôjde o jazdu na bicykli, chôdzu, plávanie alebo jógu.

Dobre sa vyspite: Bez dostatočného spánku nebude mať váš imunitný systém potrebnú silu v boji s negatívnymi vplyvmi okolia. Väčšina dospelých potrebuje asi 7 až 9 hodín spánku denne. Ak chcete zaspávať ľahšie, mali by ste pred spaním dodržiavať pravidelný režim, zostať aktívny počas dňa, vynechať kofeín, nepiť pred spaním alkohol, v spálni nemať príliš teplo a svetelné zdroje, ktoré narúšajú tmu.

Čítajte viac
25.04.2022

Vitamín A

Vitamín A patrí medzi vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch a hrá dôležitú úlohu v ľudskom tele. Prirodzene sa vyskytuje v potravinách a môžeme ho konzumovať aj prostrredníctvom výživových doplnkov. V tomto článku sa dozviete o výhodách vitamínu A pre naše telo, účinkoch ale aj o nedostatku a tocicite, ktoré hrozia pri predbytku tohto vitamínu v tele.

Hoci sa vitamín A často považuje za jedinečnú živinu, skutočnosti ide o skupinu zlúčenín rozpustných v tukoch, vrátane retinolu, retinalu a retinylestrerov. V potravinách môžeme nájsť dve formy vitamín A a to vopred vytvorený vitamín A - retinol a retinyl ester sa vyskytuje výlučne v živočísnych produktoch, ako sú mliečne výrobky, pečeň a ryby, zatiaľ čo karotenoidy provitamínu A sú bohaté v rastlinných potravinách ako je ovocie, zelenina a oleje. 

Ak chcete použiť obe tieto formy vitamínu A, vaše telo ich musí premeniť na  retinol a kyselinu retinovú, aktívne formy vitamínu. Keďže vitamín A je rozpustný v tukoch, ukladá sa v telesnom tkanive na neskoršie použitie. Väčšina vitamínu A vo vašom tele sa uchováva vo vašej pečeni vo forme retinylesterov. Tieto estery sa potom štiepia na all-trans-retinol, ktorý sa viaže na proteín viažúci retinol. Potom sa dostane do vášho krvného obehu a v tomto bode ho vaše telo môže použiť.

Funkcie vitamínu A v našom tele

Vitamín A je nevyhnutný pre celkové zdravie v našom tele. Podporuje rast buniek, imunitné funkcie, vývoj plodu a jeho najdôležitejšou funkciou je že, chráni zrak a podporuje zdravie očí. Retinal, aktívna forma vitamínu A sa spája s proteínom opsínom za vzniku rodopsínu, molekuly potrebnej pre farebné videnie a videnie pri slabom svetle. Pomáha tiež chrániť a udržiavať rohovku, ktorá je vonkajšou vrstvou nášho oka a spojovku, tenkú membránu, ktorá pokrýva povrch oka a vnútornú stranu očných viečok. Okrem toho vitamín A pomáha udržiavať povrchové tkanivá, ako je koža, črevá, pľúca, močový mechúr a vnútorné ucho. Podporuje imunitnú funkciu podporou rastu a distribúcie T buniek, bielych krviniek, ktoré chránia telo pred infekciou. A čo viac, vitamín A podporuje zdravie kožných buniek, reprodukčné zdravie mužov a žien a vývoj plodu.

Prospešný pre zdravie mnohými spôsobmi

Silný antioxidant

Provitamín A karotenoid, ako je beta karotén, alfa karotén a beta kryptoxantín, sú východiskovými látkami vitamínu A a majú antioxidačné účinky. Karotenoidy chránia vaše telo pred voľnými radikálmi – vysoko reaktívne molekuly, ktoré môžu poškodiť vaše telo vytváraním oxidačného stresu. Oxidačný stres je spojený s chronickými stavmi, ako je cukrovka, rakovina, srdcové choroby. Diéty s vysokým obsahom karotenoidov sú spojené s nižším rizikom mnohých z týchto stavov, ako sú srdcové choroby, rakovina pľúc a cukrovka.

Nevyhnutný pre zdravie očí a prevenciu makulárnej degenerácie

Ako už bolo spomenuté vyššie, vitamín A je nevyhnutný pre zrak a zdravie očí. Adekvátny príjem vitamínu A v potrave pomáha chrániť pred niektorými očnými chorobami, ako je vekom podmienená makulárna degenerácia (jedná sa o ochorenie makuly, nazývanej tiež žltá škvrna, nachádzajúcej sa v strednej časti hlavného orgánu zraku - sietnice). Štúdie ukazujú, že vyššie hladiny beta karoténu, alfa karoténu a beta kryptoxantínu v krvi môžu znížiť riziko až o 25 %. Toto zníženie rizika je spojené s ochranou makulárneho tkaniva karotenoidovými živinami znížením úrovne oxidačného stresu.

Môže chrániť pred určitými druhmi rakoviny

Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam môže ovocie a zelenina bohaté na karotenoidy chrániť pred určitými typmi rakoviny. Napríklad štúdia na viac ako 10 000 dospelých zistila, že fajčiari s najvyššou hladinou alfa karoténu a beta kryptoxantínu v krvi mali o 46 % a 61 % nižšie riziko úmrtia na rakovinu pľúc ako nefajčiari s najnižším príjmom týchto živín. Štúdie v navyše ukazujú, že retinoidy môžu spomaľovať rast určitých rakovinových buniek, ako sú rakovinové bunky močového mechúra, prsníka a vaječníkov.

Životne dôležitý pre plodnosť a vývoj plodu

Vitamín A je nevyhnutný pre reprodukciu mužov aj žien, pretože hrá úlohu pri vývoji spermií a vajíčok. Je tiež dôležitý pre zdravie placenty, vývoj a udržiavanie tkaniva plodu a rast plodu. Preto je vitamín A neoddeliteľnou súčasťou zdravia tehotných žien a ich vyvíjajúcich sa detí, ako aj žien, ktoré sa snažia otehotnieť.

Posilňuje imunitný systém

Vitamín A ovplyvňuje imunitu tým, že stimuluje reakcie, ktoré chránia vaše telo pred chorobami a infekciami. Vitamín A sa podieľa na tvorbe určitých buniek, vrátane B buniek a T buniek, ktoré hrajú ústrednú úlohu v imunitných odpovediach, ktoré chránia pred chorobami. Nedostatok tohto vitamínu vedie k zvýšeným hladinám prozápalových molekúl, ktoré znižujú odozvu a funkciu imunitného systému.

Nedostatok vitamínu A v tele

Hoci nedostatok vitamínu A je v rozvinutých krajinách, je zriedkavý, je bežný v menej rozvojových krajinách, kde môže mať populácia obmedzený prístup k potravinovým zdrojom vopred pripraveného vitamínu A a karotenoidov provitamínu A. Nedostatok vitamínu A môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je nedostatok vitamínu A hlavnou príčinou slepoty u detí na celom svete, ktorej sa dá predchádzať. Nedostatok vitamínu A tiež zvyšuje závažnosť a riziko úmrtia na infekcie, ako sú osýpky a hnačka. Okrem toho výskum zistil, že nedostatok vitamínu A zvyšuje riziko anémie a smrti u tehotných žien a negatívne ovplyvňuje plod spomalením rastu a vývoja. Menej závažné príznaky nedostatku vitamínu A zahŕňajú kožné problémy, ako je hyperkeratóza a akné. 

Zdroje vitamínu A v strave

Existuje mnoho potravinových zdrojov vitamínu A a karotenoidov provitamínu A. Vopred vytvorený vitamín A je v tele ľahšie absorbovaný a využiteľný ako rastlinné zdroje karotenoidov provitamínu A. Schopnosť tela efektívne premieňať karotenoidy, ako je beta karotén, na aktívny vitamín A závisí od mnohých faktorov – vrátane genetiky, stravy, celkového zdravia a liekov. Z tohto dôvodu by tí, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu – najmä vegáni – mali byť ostražití pri prijímaní dostatočného množstva potravín bohatých na karotenoidy. Potraviny s najvyšším obsahom vopred vytvoreného vitamínu A zahŕňajú: žĺtky, hovädzia pečeň, maslo, olej z tresčej pečene, kuracia pečeň, losos, syr Cheddar, makrela, pstruh

Medzi potraviny s vysokým obsahom karotenoidov provitamínu A, ako je beta karotén, zahŕňame: sladké zemiaky, tekvica, mrkva, špenát, marhuľa, melón papája.

Odporúčania týkajúce sa toxicity a dávkovania

Rovnako ako nedostatok vitamínu A môže negatívne ovplyvniť zdravie, príliš veľa môže byť tiež nebezpečné. Odporúčaná diétna dávka pre vitamín A je 900 mcg a 700 mcg denne pre mužov a ženy. Táto úroveň príjmu je ľahko dosiahnuteľná, ak konzumujete veľa celých potravín. Aby sa však predišlo toxicite, je dôležité neprekročiť prípustnú hornú úroveň príjmu (UL) 10 000 IU (3 000 mcg) denne pre dospelých. Hoci je možné konzumovať nadmerné množstvo vopred pripraveného vitamínu A prostredníctvom živočíšnych zdrojov, ako je pečeň, toxicita je najčastejšie spojená s nadmerným príjmom doplnkov a liečbou určitými liekmi, ako je izotretinoín. 


 
Čítajte viac
20.04.2022

Kožné problémy sa ukrývajú hlboko pod kožou

Ak človek nepristupuje k svojmu stravovaniu zodpovedne, samozrejme malé prehrešky sú povolené, koža sa stáva prekvapivo náchylnejšia na množstvo chorôb a umelá - syntetická krása docielená kozmetickým priemyslom sa nemôže vyrovnať skutočným prejavom zdravej pokožky.

Mastná a suchá koža

Keď sa dobrovoľníci stravovali podľa jedálnička s malým nedostatkom vitamínu B2, medzi prvými prejavmi na ich koži boli biele fľaky, mastné vlasy a mastá pokožka. Suchá pokožka sa objavila u ľudí, ktorým chýbal vitamín A a C a akýkoľvek vitamín zo skupiny B. 

Strie

Pretože zdravá koža je udivujúcim spôsobom pružná, môže sa u obéznych ľudí alebo u ľudí, ktorí rýchlo nabrali na váhe, samozrejme aj u tehotných žien objaviť strie. Táto porucha kože pramení zo stresu a nesprávnych redukčných diét a samozrejme s priberaním a rastúcim bruškom počas tehotenstva. Bielkoviny sa rozštiepia to dakej miery, že kožné tkanivá nahrádzajú jazvy. Vysoké dávky bielkovín, vitamín E a kyselina pantoténová (B5) zaručia, že sa buď už viac strií neobjaví alebo úplne zmiznú.

Vrásky

Pri kombinovanom strese, ktorý spôsobuje starnutie, dochádza k deštrukcii buniek v spodných vrstvách kože, ktoré nahrádza jazvové tkanivo. Vrásky sa tvoria, keď sa toto jazvové tkanivo sťahuje. Vitamín E nám síce pomáha potláčať tvorbu a niektoré vrásky aj vyhladiť, ale základom je dokonalé vyvážený jedálníček, aby mohli vznikať nové zdravé tkanivá, ktoré by nahrádzali to jazvové.

Pigmentácia kože

Ľuďom, ktorým chýba akýkoľvek z vitamínov B, kyselina listová, niacin amid, trpí pigmentáciou kože hlavne na miestach, ktoré sú vystavované slnečnému žiareniu. Táto pigmentácia kože zmine, ak postihnutý človek zaradí do svojho jedálnička pri každom jedle 5 mg kyseliny listovej alebo 100 mg niacin amidu.

Nedostatok pigmentu

Pri nemoci nazývanej vitiligo niektoré oblasti tela strácajú svoj odtieň, zatiaľ čo ostatné časti tela tmavnú. Táto čoraz častejšia choroba kože je ďaľším znakom zlej výživy. Dá sa vyliečiť podávaním 150 - 300 miligramov kyseliny pantoténovej (B5) a užívaním vitamínu B10 PABA.

Lupienka a tukové nádory

Ekzematická kožná choroba lupienka sa objavuje pri zlom spracovaní tukov. Ľudia trpiaci touto chorobou majú obvykle v krvi a koži nadmernú hladinu cholesterolu a ako náhle sa im ju podarí upraviť, lupienka zmizne. K uzdraveniu lupienky môžeme prispieť vitamínmi A a B6. Najlepšou voľbou na vyliečenie lupienky je lecitín, kedy do 5 týždnov pravidelného užívania lecitínu vám lupienka úplne zmizne.

Ekzémy vychádzajú z mnohých nedostatkov

Rôzne typy koprivky a ekzémov sa objavili u ľudí, ktorým chýbali esenciálne mastné kyseliny alebo takmer každý z vitamínov skupiny B. Ekzémy prameniace z príliš malého množstva kyseliny linolovej začínajú ako pľuzgieriky, ktoré sa začnú lúpať. Pityriáza (tiež tinea versicolor) je bežné ochorenie kože spôsobené premnožením huby Malassezia furfur. Huba osídli kožu, na nej následne vznikajú pigmentácie a lupovitosť. Môžu byť svetlé i tmavé, zvyčajne sa vyskytujú na trupe a ramenách. Vytvára sa suchý a popraskaný vzhľad s hojným štiepením kožnej bunky. Ide o neškodné ochorenie, je však kozmeticky rušivé, to môže viesť k nepríjemným rozpakom. Pokožka môže byť začervenaná a intenzívne svrbieť.

Nedostatok vitamínu PABA spôsobuje dermatitídu. Dermatitída, ktorá sa najčastejšie objavuje na tvári, rukách v podpazuší a je obvykle spojená aj s prehánaňaním a depresiou, rýchlo utúpi keď denne užívame 300 miligramov niacin amidu. Nedostatok vitamínu B2 (riboflavín) počas seborei sa prejavuje silným vylučovaním voskových látok, ktoré zoschnú do tvrdej žltej kôry.

Základom všetkých problémov je samozrejme psychika. U pozitívneho, vyrovnaného človeka, ktorý sa zbytočne nestresuje, nenájdete ani jedno z týchto ochorení. Rovnako podstatný je však i jedálniček, prísun živín a vitamínov pre organizmus. I v tomto prípade platí, že najvhodnejšia je zlatá stredná cesta a tak by sme to nemali s ničím preháňať, no ani zanedbávať.

Informácie v clánku boli čerpané z knihy Adelle Davis UZDRAVME SE.

 

 

 

 

Čítajte viac
19.04.2022

Lieky zvyšujú spotrebu živín

Všetky medikamenty sú do určitej miery toxické. Toxicite mnohých z nich môže byť čiastočne alebo úplne zabránené vhodnou stravou. Doba liečenia sa tým podstatne skráti. Takto sa dá niekedy súčasne zvýšiť účinnosť medikamentov až 20 násobne.

Acylpirín zvyšuje vylučovanie kalcia, draslíka, vitamínu C a všetkých B-vitamínov. Spôsobuje vyčerpanie nadobličiek, spomaľuje zrážanie krvi, zvyšuje spotrebu kyslíka, narušuje trávenie. Tieto nepriaznivé účinky minimalizuje podávanie vitamínu C a kyseliny pantoténovej a správna strava.

Niektoré liečivá sú jedovaté až pri dlhšom užívaní. Niektorí pacienti na zníženie krvného cholesterolu užívali veľké dávky niacínu a po roku dostali žalúdočné vredy, cukrovku, žltačku. Medikamenty by sa mali užívať len tak dlho, ako je skutočne potrebné. Pomocou pri detoxikácií od medikamentov a iných jedov sú veľké dávky vitamínu C. Keď sa 300 - 800 mg  vitamínu C podáva s každou dávkou liečiva, možno dobu liečenia skrátiť, a okrem toho je možné v prípade potreby brať aj väčšie dávky medikamentov. Vitamín C zabraňuje aj poškodeniu čriev. Čím je medikament jedovatejší, tým väčšiu dávku vitamínu C potrebujeme. Najlepšie je dávať pozor na príznaky nedostatku vitamínu C (napr. krvavá zubná kefka) a podľa toho zvýšiť jeho dávkovanie. Toxicita mnohých medikamentov znižuje aj hladinu vitamínu E, bielkovín aj metioninu (bielkovina obsahujúca síru, vyskytujúca sa napr. vo vaječnom žĺtku, tvarohu a syroch).

Atabrin alebo aronidy (bromidy) spôsobujú žltačku, ak sa neberú súčasne vysoké dávky vitamínu E a metioninu. Fenilbarbital, thyroid, acylpyrin, níčí vitamín A, ak ho neberieme vzniká nebezpečenstvo poškodenia čriev.

Sulfonamidy, aminopterin a podobné vitamínové antagonisty (prirodzené alebo syntetické látky ktoré rušia a lebo ničia absorbciu vitamínov), treba prestať užívať akonáhle už nie sú nutné. Ich toxické účinky sa dajú odstrániť potravinami bohatými na vitamín B alebo užívaním vitamínu B komplex.

Streptomycín ničí mangán u detí môže spôsobiť kŕče, slepotu; u dospelých závrate, hučanie v ušiach a stratu sluchu, čomu sa predíde ak pridáme ku strave mangán obsiahnutý v pšeničných klíčkoch.

Orálne antibiotiká ničia črevné baktérie, čo môže byť príčinou hnačiek a nedostatku vitamínov B a K. Často sa potom rozmnožia kvasinky v pošve, v pľúcach, v ústach, plesne na prstoch, pod nechtami, nepríjemné svrbenie okolo konečníka. Predísť alebo vyliečiť tieto príznaky možno užívaním väčších dávok vitamínu B, črevo sa dá vyliečiť probitikami alebo za niekoľko dní jogurtom, acidofilným mliekom alebo jogurtovou kultúrou.

Diuretiká majú toľko škodlivých účinkov, že je prospešnejšie ich nebrať vôbec. Ich škodlivé účinky možno kompenzovať zvýšeným príjmom tekutín (diuretiká podporujú vylučovanie moču - odvodňujú).

Progesteron často predpísaný tehotným ženám spôsobuje, že narodené dievčatá majú nadmerne vyvinuté mužské znaky. Vitamín E je rovnako účinný a bezpečný a nemá škodlivé účinky progesterónu.

Zhrnutie:

Všetky medikamenty spôsobujú svojou toxicitou stres (potrebné podávanie vitamínu C, kyseliny pantotenovej, antistresové faktory). Väčšina medikamentov poškodzuje črevá, preto je potrebné zvýšiť príjem bielkovín a doplniť vitamín E, potom sa aj doba liečenia skráti.

Informácie prebraté z knihy A. Davisová Čo nám chýba, aby sme boli fit

 

 

 

 

Čítajte viac
19.04.2022

Kde nájdeme potrebné živiny?

V tomto článku si upresníme v akých potravinách nájdete potrebné živiny - vitamíny, minerály pre správny chod organizmu. 

Vitamín A

Farebné ovocie a zelenina, smotana, maslo či margarín, vajcia, pečeň, ryby, tuk, tabletky vitamínu A

Vitamín B

Pivovarské kvasnice, pečeň alebo pšeničné klíčky, celozrná múka a celozrné obilniny, B2 je aj v mlieku, B2 a kyselina listová v zelených listoch zeleniny, niecín je v mäsa, inozitol a cholín sa nachádza v lecitíne.

Vitamín C 

Citrusové plody alebo šťavy, čerstvé ovocie a zelenina, zemiaky, ak to nestačí treba ho dopĺňat v tabletách alebo kapsuliach.

Vitamín D 

Rybí tuk, mlieko obohatené vitamínom D, doplnky stravy.

Vitamín E 

Pšeničné klíčky, nerafinované oleje, doplnky stravy.

Vitamín K

Vyrába sa baktériami v črevách. Zdravá osoba ich má dostatok, ak pije mlieko a je nenasýtené mastné kyseliny a ak súčasne neužíva orálne (ústami) antibiotiká. Črevej mikroflóre prospieva jedenie jogurtu.

Bioflavonoidy

Citrusové ovocie, obzvlášť dužina a biela časť šupky. Nie sú ale nutné pri dostatku vitamínu C.

Linoleová kyselina

Rastlinné oleje, akými sú slnečnicový (sójový, arašidový a bavlníkový olej), orechy a nehydrogenizované orieškové pomazánky.

Vápnik

Mlieko, cmar, jogurt, pep-up, kostný prášok, doplnky stravy.

Fosfor

Mlieko, vajcia, syry, mäso, všetky narefinované a neupravované potraviny.

Železo

Pečeň, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, mäsá, vaječný žĺtok, celozrná múka, doplnky stravy.

Jód

Jódizovaná soľ, prášok z chalúh (kelp), doplnky stravy.

Horčík

Ovocie, obilniny, zelenina (najmä so zelenými listami, za predpokladu že nebola chemicky hnojená), 1/4 až 1/2 čajovej lyžičkypráškového carbonátu magnézia, alebo inej magnéziovej soli samotnej aelbo kombinovanej s vápnikom.

Draslík

Ovocie, zelenina, ryby, orechy, nerafinované obilniny. Pri dostatku jódu možno kuchynskú soľ zmiešať s rovnakým dielom chloridu draselného a dať túto zmes do soľničiek.

Stopové prvky

Morské potraviny, pečeň, zelená listová zelenina a vajíčka sú zväčša spoľahlivými zdrojmi. Nerafinované potraviny, ktoré dopestovali na správne hnojenej pôde, doplnky stravy, morské chaluhy (kelp).

Vláknina

Ovocie, zelenina vrátane zemiakov, celzrný chlieb a halvne výrobky z celozrnej múku, strukoviny.

Tekutiny

Mlieko, ovocné šťavy, polievky, nápoje, voda. Množstvo každej živiny musí byť prispôsobená potrebám človeka, jeho váhe, činnostiam ktoré vykonáva a samozrejme zdraviu. Ak chceme získať alebo udržať si čo najlepší zdravotný stav, nestačí, aby sa všetky tieto uvedené živiny vyskytovali len v strave. Väčšinu týchto živín je dopĺňať aj výživovými doplnkami. 

Ako by mal vyzerať náš jedálniček?

Raňajky

Vlastne určujú množstvo dodanej energie na celý deň. Preto by mali obsahovať veľa bielkovín, trochu tukov a uhľohydrárov.

Obed

Bohatý na bielkoviny.

Večera 

Nemá obsahovať viac kalórií ako raňajky a obed.

Desiata a olovrant

Ovocie, celozrný chlieb, jogurt, pridáme doplnky stravy.

Informácie čerpane z knihy A. Davisová Čo Vám chýba, aby ste boli fit. 

 

 

Čítajte viac
19.04.2022

Nedostatok spánku? Objaví sa sťažené dýchanie, kožné problémy a najviac trpí srdce

Doprajme si viac spánku. Túto vetu počúvame do okolo z každej strany. Každý z nás vie, že spánok je dôležitý ale pri rušnom kolobehu života - práca, výchova detí, domáce práce, roptýlenie v podobe sociálnych sietí odúvame spánok do úzadia.  

Odborníci nám však nehovoria, že máme viac oddychovať len tak pre nič za nič. Nekvalitný spánok môže mať negatívny vplyv na takmer každú časť tela. To je dôvod, prečo sa odporúča dospelým, aby každú noc spali aspoň sedem hodín, aby podporili optimálne zdravie. Až 35 percent populácie však nedosahuje toto minimum.

Mozog

Váš mozog je jednou z najaktívnejších častí vášho tela počas spánku. Kým spíte, mozog spracováva informácie, ktoré ste získali počas dňa, vytvára si nové spomienky, upevňuje veci, ktoré ste sa naučili a ktoré sú dôležité, a tiež vyhodí všetko nepotrebné. To je dôvod, prečo sa nočná práca vždy obráti proti vám. V skutočnosti informácie z noci dostatočne nespracujete a neuchováte.

 Stručne povedané, potrebujete odpočinok, aby ste zapečatili informácie, ktoré ste sa naučili. Okrem toho môže obmedzovanie spánku negatívne ovplyvniť vaše rozhodovanie, riešenie problémov a spôsob, akým zvládate svoje emócie. Nedostatok môže znížiť vašu pozornosť a schopnosť sústrediť sa.

Oči

Chýbajúci spánok spôsobuje ovisnutie viečok, červenšie viac opuchnuté oči a tmavé kruhy. Ale účinky nespavosti presahujú vzhľad. Ak je spánok narušený a svalom okolo oka nie je umožnený dostatočný odpočinok, vyskytnú sa kŕče a zášklby očí. Aj keď tieto príznaky neovplyvňujú zrak, môžu byť nepríjemné.

Závažnejšie, obštrukčné spánkové apnoe, stav, pri ktorom sa dýchanie počas noci zastaví, môže spôsobiť glaukóm a prednú ischemickú neuropatiu zrakového nervu (zápal ciev oka), pričom obe môžu viesť k slepote. Hormón leptín potláča hlad a ghrelín stimuluje chuť do jedla. Ak má niekto nedostatok spánku, ukázalo sa, že leptín ubúda a ghrelín sa zvyšuje, čo by mohlo podporovať priberanie.

Nos

Ak zistíte, že po prebdenej noci máte chuť na nezdravé jedlo, zvaľte to na svoj nos. Keď ste unavení, váš nos je viac naladený na jedlo s vysokým obsahom tuku a kalórií. Prostredníctvom skenov magnetickou rezonanciou vedci zistili, že mozgy účastníkov testu v skutočnosti interpretovali pachy jedla inak po tom, čo boli zbavení spánku. Príliš málo spánku môže byť tiež vinníkom vášho výtoku z nosa. 

Keď spíte, vaše telo posilňuje váš imunitný systém, takže jeho bunky a proteíny bojujúce proti infekcii môžu odraziť cudzích útočníkov (napríklad prechladnutie, chrípku a iné choroby). Nedostatočný spánok však narúša fungovanie imunitného systému, a tak si svoju prácu rovnako nesplní. Ľudia, ktorí spia menej ako šesť hodín, majú väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú, keď sú vystavení vírusu prechladnutia, navyše majú aj sťažené zotavenie. 

Srdce

Krvný tlak počas normálneho spánku klesá. Ale ak nemáte dostatok spánku, zostane zvýšený po dlhšiu dobu. To by mohlo viesť k chronickej hypertenzii, ktorá je jedným z hlavných rizikových faktorov srdcových chorôb a mŕtvice. Nekonzistentný spánkový režim spôsobuje dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Nedostatok spánku môže negatívne ovplyvniť srdce aj nepriamo tým, že vedie k nezdravému jedeniu, vysokej úrovni stresu a zníženej motivácii k cvičeniu. Najmä u žien je zlá kvalita spánku spojená s horším výberom potravín (viac pridaného cukru a celkovo viac kalórií), čo zvyšuje riziko srdcových ochorení. 

Pľúca

Príliš veľa alebo príliš málo spánku môže byť prekážkou pre vaše dýchanie. Ľudia, ktorí pravidelne spia viac ako 11 hodín alebo menej ako 4 hodiny v noci, majú dva až trikrát vyššiu pravdepodobnosť pľúcnej fibrózy, ktorá je nevyliečiteľná. Ide o pľúcne ochorenie, ktoré postupne sťažuje dýchanie. Zlé spánkové vzorce menia produkciu kolagénu, ktorý je kľúčovým proteínom pri pľúcnej fibróze.

Pokožka

Oddych pre krásu je naozaj dôležitá vec. Zatiaľ čo vy spíte, vaša pokožka tvrdo pracuje na oprave buniek, ktoré boli počas dňa poškodené. Nedostatočný spánok zvyšuje hladinu zápalu a stresových hormónov, čo môže zhoršiť kožné problémy, ako je akné, ekzém a psoriáza. Nespavci majú bledšiu pleť, viac jemných liniek a vrások okolo očí a ovisnuté kútiky úst a sú hodnotení ako menej príťažliví. Kvalita spánku môže dokonca ovplyvniť vnímanie bolesti. Nedostatok spánku zvyšuje citlivosť na bolesť tým, že tlmí reakciu mozgu na zmiernenie bolesti.

Libido

Vaše spánkové návyky môžu ovplyvniť vaše ďalšie aktivity v spálni. Ženy, ktoré nemajú dostatok spánku, môžu mať znížené libido. Pre mužov platí to isté. Nedostatok spánku môže znížiť hladinu testosterónu, a tým znížiť sexuálnu túžbu. Zlý spánok je spojený so znížením koncentrácie spermií a počtu spermií.

Kosti a svaly

Ľudský rastový hormón sa uvoľňuje počas hlbokého spánku a je zodpovedný za budovanie, opravu a udržiavanie svalov a kostí. Príliš málo spánku znamená, že oprava svalov a hojenie budú narušené. Narušený spánok je spojený s nízkou hustotou kostí, zlomeninami a zníženou hmotou kostrového svalstva. Spánok päť alebo menej hodín za noc súvisí s nižšou hustotou minerálov v kostiach a osteoporózou.

Tipy na zdravý spánok

  • Dodržiavajte konzistentný rozvrh. Choďte spať a vstávajte v rovnakom čase, dokonca aj cez víkendy.
  • Zaveďte si pred spaním rituál. Dajte si teplý kúpeľ, urobte si ľahký strečing alebo čokoľvek, čo vám pomôže relaxovať. To signalizuje vášmu mozgu, že je čas zaspať.
  • Zlepšite svoje prostredie na spánok. Uistite sa, že je vaša posteľ, vankúše a prikrývky pohodlné. 
  • Cvičte. Fyzická aktivita počas dňa vám môže uľahčiť večerné zaspávanie.
  • Používajte svoju spálňu len na dve veci: spánok a sex. Presuňte počítač, televízor, smartfón a iné rušivé prvky do inej miestnosti.
  • Vyhnite sa veciam, ktoré vás v noci udržia hore, ako sú popoludňajšie zdriemnutia, kofeín, alkohol alebo ťažké jedlo neskoro počas dňa.
Čítajte viac
19.04.2022

Poruchy nervovej sústavy

Nervozita má desiatky príčin: nízku hladinu cukru v krvi, chýbajúci vápnik a horčík, povedomé obavy a úzkosti, alebo nedostatočné množstvo takmer každého z desiatich vitamínov B, ktoré sú nevyhnutne dôležité pre správnu funkciu všetkých nervov v organizme.

Príznaky, ktoré sú všetkým dobre známe ako napätie, nespavosť, podráždenosť, zvieranie žalúdka, nervová labilita, chvenie – sa objavili u osôb s nedostatkom vitamínu B6. Podobne aj u osôb so zníženou hladinou niacínu, biotínu a ostatných B-vitamínov bola zaznamenaná extrémna nervozita.

Vápnik je potrebný pre odpočinok a uvoľnenie nervových tkanív, zatiaľ čo horčík ovplyvňuje hlavne správne fungovanie mozgu, miechy a celej nervovej sústavy. Náš priemerný denný prísun pokrýva sotva polovicu potreby dospelého jedinca. Nervozita plynúca z tohto nedostatku sa prejavuje predovšetkým u častých konzumentov liehovín, pretože alkohol spôsobuje veľkú stratu horčíka pri vylučovaní v moči. K úbytku horčíka dochádza tiež pri strave zloženej prevažne z bieleho chleba, makarónov, špagiet a iných cestovín, cukru, medu. Pozorovaní dobrovoľníci sa prejavovali rozrušene, napäto, trpeli poruchami spánku a nervóznymi reakciami na akékoľvek menšie zvukové podnety.

Tieto príznaky – ak ich už nazývame nervozitou, alebo akokoľvek ináč – sa môžu jedine zhoršiť, ak sa ich snažíme stlmiť sedatívami. Keď ich však liečime jednoduchou úpravou stravy a jedálnička, často sa stratia behom niekoľkých dní, dokonca niekoľkých hodín.

Epilepsia : Záchvaty sa objavujú predovšetkým u osôb s nedostatkom vitamínu B6. Pokiaľ pacient prijíma veľké množstvo samotného vitamínu B6, zvyšuje sa jeho potreba ďalších vitamínov skupiny B, hlavne B2 a kyseliny pantoténovej B5. Ideálne je teda užívať komplex vitamínov tejto skupiny a upraviť si stravu o spomínané vitamíny.

Ďalším dôsledkom kŕčov môže byť nedostatok horčíka. Epilepsia tak silná, že na ňu nepôsobili lieky, vzniká pri nefritíde, pri ktorej sa horčík z tela vyplavuje v moči. Kŕče u týchto pacientov ustali do jednej hodiny od doplnenia horčíka. Vo svalových biopsiách detí, ktoré stratili horčík pri hnačkách a trpeli kŕčmi, bola nájdená iba polovica potrebného množstva horčíka. U týchto detí sa tiež opakovane vyskytovali kŕče v chodidlách, zápästiach, stuhnutý chrbát a krk a chvenie rúk a nôh. Všetky tieto prejavy sa zhoršovali pri podávaní vody, ktorá mala zabrániť dehydratácii, ale pritom zriedila ich zásoby horčíka. Akonáhle dostali dávku 500mg tohto minerálu, problémy ustali. Deti sú obzvlášť náchylné na nedostatok magnézia, pretože prijímajú veľké množstvo vápnika.

Epilepsia : Záchvaty sa objavujú predovšetkým u osôb s nedostatkom vitamínu B6. Pokiaľ pacient prijíma veľké množstvo samotného vitamínu B6, zvyšuje sa jeho potreba ďalších vitamínov skupiny B, hlavne B2 a kyseliny pantoténovej B5. Ideálne je teda užívať komplex vitamínov tejto skupiny a upraviť si stravu o spomínané vitamíny.

Ďalším dôsledkom kŕčov môže byť nedostatok horčíka. Epilepsia tak silná, že na ňu nepôsobili lieky, vzniká pri nefritíde, pri ktorej sa horčík z tela vyplavuje v moči. Kŕče u týchto pacientov ustali do jednej hodiny od doplnenia horčíka. Vo svalových biopsiách detí, ktoré stratili horčík pri hnačkách a trpeli kŕčmi, bola nájdená iba polovica potrebného množstva horčíka. U týchto detí sa tiež opakovane vyskytovali kŕče v chodidlách, zápästiach, stuhnutý chrbát a krk a chvenie rúk a nôh. Všetky tieto prejavy sa zhoršovali pri podávaní vody, ktorá mala zabrániť dehydratácii, ale pritom zriedila ich zásoby horčíka. Akonáhle dostali dávku 500mg tohto minerálu, problémy ustali. Deti sú obzvlášť náchylné na nedostatok magnézia, pretože prijímajú veľké množstvo vápnika.

Parkinsonova choroba : Ak správnou výživou včas podchytíme tiky a triašku, dokážeme predísť i takým závažným ochoreniam ako je chorea, či Parkinsonova choroba. Príznaky týchto chorôb sú veľmi obdobné. Mladým dievčatám s akútnou choreou značne pomohol vitamín B6, B1, celý B-komplex a horčík. Ľudia s Parkinsonovou chorobou, ktorí užívajú vitamín B6 sa údajne cítia silnejší, chodia s väčšou istotou, lepšie ovládajú močový mechúr, majú väčšie pocity pohody – sú duševne živší a menej ich postihujú svalové kŕče, triaška a stuhlosti. Ak však trpeli silnou triaškou už niekoľko rokov, stávalo sa, že k žiadnemu zlepšeniu nedošlo. Niektorí lekári po nasadení vitamínu B6 nevidia žiadne zlepšenia, no tie nemôžeme očakávať, kým pacient nedostáva spolu s horčíkom všetky vitamíny B skupiny. Odporúča sa zaradiť do jedálnička klíčky a droždie. Parkinsonova choroba môže mať emocionálny pôvod a viaže sa k intenzívnej, negatívnej skúsenosti z detstva. V tomto prípade však pomôže chápavý psychiater viac než zdravá výživa.

Brnenie a bolesti nôh : Tieto symptómy sa predovšetkým viažu k nedostatku vitamínu B5 a B6. Keď tukové nánosy upchajú drobné tepny v chodidlách, zníži sa prísun kyslíka tak výrazne, že sa bolesť zhoršuje. Bohaté dávky vitamínu E prinášajú najväčšiu úľavu tým, že znižujú potrebu kyslíka, hlavne v prípadoch Buergerovej choroby a diabetickej gangrény, kde môžu byť tepny vedúce do nôh úplne upchané. Podobný jav, ktorý sa nazýva Raynaudov fenomén, sa môže vyskytovať v rukách. Nikotín poškodzuje obeh, núti cievy aby sa zmršťovali a tento stav sa zhoršuje. Toxické látky z jedinej cigarety dramaticky znižujú hladinu vitamínu C v krvi. Preto by mali ľudia, ktorí sa nie sú schopní odnaučiť fajčiť, mali zvyšovať príjem vitamínu C. Adekvátna diéta, ktorá má za úlohu odstrániť nahromadený cholesterol v krvi a je bohatá na B5, vitamíny C a E a všetky B-vitamíny, obvykle pomáha odstrániť abnormality v chodidlách, ak sa podľa nej pacient stravuje dlhodobo.

Informácie boli čerpané z kníh A. Davis – Uzdravme sa, A. Davis – Čo vám chýba, aby ste boli fit

Čítajte viac
14.04.2022

Očné problémy a ochorenia


Potraviny majú tak zásadný účinok na zdravie očí, že v krajinách, kde je strava nedostatočná, ako je India, Egypt, alebo Čína, nájdeme v hojnom počte všetky druhy očných chorôb, vrátane slepoty.

Vitamín A a zrak: Problémy so zrakom

sú spojené s nedostatkom vitamínu A, zahrňujú unavenosť očí, citlivosť na ostré svetlo, zahmlené videnie v noci, rozostrené videnie vo dne a náchylnosť k takým infekciám, ako je zápal spojiviek, zápal dúhovky, či vredy na rohovke. Ak máte denný prísun Vitamínu A zanedbateľný, môžete mať stuhnuté spojivky, či trpieť degeneráciou očného nervu. Na nedostatok vitamínu A by si mali dať pozor hlavne osoby, ktorým nefunguje správne žlčník.


Zápal sietnice, charakterizovaný pomalým, ale nakoniec úplným ochrnutím sietnice, spôsobuje každý rok slepotu u tisícok ľudí a predchádzajú mu roky nočnej šerosleposti a iné prejavy nedostatku vitamínu A. Vitamín A v krvi u ľudí s touto chorobou je hlboko pod normálom. Akonáhle sa týmto pacientom nasadili dávky vitamínu A, lecitínu a bohatých dávok vitamínu E, došlo k rýchlemu zlepšeniu.


Nedostatok vitamínu B2: Príznaky, ktoré sprevádza nedostatok vitamínu B2 môžu byť nasledovné – citlivosť na svetlo, nedostatočné videnie v jasnom svetle a oči, ktoré slzia. Keď začne byť nedostatok akútny, môže koža v kútikoch očí praskať, oči pália a sú začervenané. Už pri dennom užívaní piatich miligramov vitamínu B2 sa tieto príznaky postupne zmiernia a následne vymiznú.


 

Šedý zákal: Vznik šedého zákalu sa urýchli, ak je krvný obeh v očiach znížený nánosmi cholesterolu, alebo vápnika. Túto chorobu často vyvoláva stres a fakt, že bez vitamínu B2 a kyseliny pantoténovej - B5, nemôže vznikať kortizón. Pokiaľ sa podarí stres odstrániť a pacienti si môžu odpočinúť, spolu s prísunom spomínaných vitamínov sa šedý zákal často stratí. Ľudia niekedy berú iba samotný vitamín B2 a čudujú sa, prečo sa ich oči neuzdravujú. Potrebujú však zmeniť jedálniček – stravu s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov B2, B5, C, E a všetkých živín.


Krátkozrakosť: Zdravá výživa hrá dôležitú rolu pri prevencii proti krátkozrakosti – ďalšieho dôkazu stresu. Táto porucha je spojená s nedostatkom, alebo zlou absorbciou vápnika, ktorý spúšťa napätie a niekedy aj kŕče drobných svalov, ktoré držia šošovky. Krátkozrakosť a škúlenie sa dajú napraviť veľkými dávkami vitamínu E. Deti trpiace stresom z rýchleho rastu, nevhodnej stravy a alergiami, sú obzvlášť náchylné ku krátkozrakosti. Keď sa nadľadvinky vyčerpajú, tekutiny z krvi sa dostanú do tkanív a pretože sú oči v detstve ešte pružné, zvýšený tlak núti očnú buľvu, aby sa ľahko predĺžila a spôsobí tak jav, že obraz dopadá pred sietnicu a nie na ňu. Príznaky ako napätie v očiach, závrate, únava, bolesti hlavy, alebo nízky tlak bývajú sprievodným začínajúcej krátkozrakosti. Aj v tomto prípade je nutné upraviť svoju stravu. Mala by obsahovať bielkoviny, základné mastné kyseliny, vitamín B2, C, D, E, kyselinu pantoténovú a vápnik.


Ďalšie zrakové poruchy: Množstvo ďalších očných porúch sa dá ovplyvniť zdravou výživou. Zahmlené videnie sa dá jednoducho odstrániť za pomoci vitamínu B6 a kyseliny pantoténovej. Ochrnutie svalov vo vnútri a na povrchu oka sa dá napraviť užívaním vitamínov B, predovšetkým B1 a slabosť týchto svalov, škúlenie, sa dá zlepšiť užívaním vitamínu E. Zápal sietnice sa objavuje pri strave s nízkym obsahom bielkovín a dá sa plne napraviť diétou s vysokým obsahom bielkovín. Na očné infekcie je vhodný vitamín C, vo väčších dávkach, v kombinácii so stravou s vysokým obsahom bielkovín. Vypuklé oči majú osoby, ktoré majú nedostatok vitamínu E. Tie sú častým príznakom toxickej štítnej žľazy, ktorú môže čiastočne spôsobovať práve nedostatok vitamínu E.


Emocionálne faktory: Niekedy už nezvládame znášať skúšky, ktoré nám život denno-denne pripraví. Bez nášho vedomia v týchto prípadoch naše podvedomie vyrieši tento problém rovnakou metódou, ako keď dieťa zavrie oči pred niečím, čo nechce vidieť. V týchto prípadoch môže akákoľvek porucha spôsobiť slepotu. Ak teda pred niečím „zatvárame oči“, teda necháme problémy nedoriešené a zámerne sa im vyhýbame, cielene si tak škodíme.

Čítajte viac
13.04.2022

Trápia Vás studené končatiny? Prezrádzajú viac, než len chlad.

Aj keď je vonku chladné počasie, nepripisujte vaše studené ruky a nohy iba počasiu. Vonku je teplo a vaše ruky a nohy sú vždy studené? Je to žiaľ signál, nedostatkov v strave. Nedostatočný príjem vitamínov a minerálov v našom tele môže viesť k ďaľším zdravotným problémom.

Termoregulácia tela najčastejšie zlyháva pri ochoreniach srdca. Avšak v tomto prípade nemusíme hovoriť len o studených končatinách, ale aj o studených ostatných častiach tela.

Studené končatiny rovnako môžu byť prejavom nízkeho krvného tlaku. V takom prípade má srdce problém pumpovať dostatok krvi do končatín, v dôsledku čoho môžeme pociťovať chlad a môže nás oziabať. Pri nízkom tlaku sa okrem chladných končatín môžu dostaviť aj závrate či slabosť svalov.

Vyššie riziko prejavu studených končatín je u diabetikov. Platí, že ak sa v krvi nenachádza priveľa cukru, tepny sa môžu zúžiť, čím je obmedzený obehový systém a transport krvi do jednotlivých časti nášho organizmu. Najčastejšie sa tento problém prejaví v podobe studených končatín.

Železo 

Studené ruky a nohy môžu byť aj dôsledkom nízkej hladiny železa v tele. Priemerný dospelý človek potrebuje 8 - 18 mg železa denne. Tehotné ženy potrebujú až do 30 mg denne. Ak sa v ľudskom tele nenachádza dostatok železa, nedochádza k dostatočnej tvorbe červených krviniek, v dôsledku čoho nie je ľudské telo zásobované hemoglobínom. Napokon nastáva situácia, kedy je obmedzený krvný obeh, čo sa prejavuje studenými končatinami, bledosťou, únavou a pod. Výsledok býva anémia, čiže chudokrvnosť. Na zvýšenie príjmu železa možete do svojho jedálnička zaradiť viac špenátu a pečene.

Vitamín B12

Nedostatok vitamínu B12 pripieva k pocit chladu v rukách a nohách. Je dôležitý pre správnu funkciu krvotvorby a je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému. Denne potrebujeme prijať okolo 2,4 mg vitamínu B12. Pridajte do svojho jedálnička ryby, vajíčka a mliečne výrobky.

Niacín - vitamín B3

Ochorenie ciev, ktoré spôsobuje ich zúženie sa zvyčajne prejaví pri vystavení končatín chladu. Môžete ich zahriať ponorením do príjemne teplého, pozor nie horúceho kúpeľa, alebo trite ruky o seba asi jednu alebo dve minúty. Zmiernite tak príznaky. Pokiaľ domáca liečba nezaberá, v strave vám chýba vitamín B3. Je dôležité konzumovať cca 100 mg niacínu denne. Zahrnte do vašej stravy červenú repu, ryby a slnečnicový olej.

Nedostatok magnézia je tiež príčinou studených končatín. Žena potrebuje denne az 300 mg horčíka a muž 400 mg. 

Čítajte viac
13.04.2022

Sprievodca Vitamínmi B

V tomto článku sme si pre Vás pripravili malého sprievodcu vitamínov skupiny B. Vitamíny skupiny B sú známe ako B-komplex a pre činnosť organizmu sú nesmierne dôležité a ich nedostatok môže mať pre zdravie človeka rôzne následky, o ktorých si ešte povieme viac neskôr.

Vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode a väčšinou sú obsiahnuté v potravinách buď spoločne alebo aspoň niektoré z nich. Spoločne sa totiž navzájom podporujú a ich vzájomná účinnosť zosilňuje. 

Väčšina z týchto vitamínov skupiny B slúžia v tele ako tzv. koenzýmy a bez ich prítomnosti by nemohli správne fungovať enzýmy zodpovedné za uvoľňovanie energie zo živín.

Skupina B vitamínov zahŕňa dohromady 17 vitamínov, no väčšina odborníkov ich spomína 8-10 a väčšinou len po vitamín B12 (od B1 - B12), pričom výber tých dôležitých sa od odborníka k odborníkovi líši.

Tieto nejednoznačnosti by sme snáď mohli pripísať istým limitom vedy, ktorá nevie objasniť všetky záhady živín a fungovania nášho dokonalého životného mechanizmu.

No tak, či onak, za najdôležitejšie by sa dalo považovať trio vitamínov: vitamíny B1, B6 a B12. A potrebné si je ešte uvedomiť, že účinky jednotlivých vitamínov skupiny B sú si do značnej miery podobné, pričom postačia aj jednoduché ˮsedliackeˮ rady nato, aby sme to podstatné pochopili a aplikovali do nášho života.

Vitamín B1 Tiamín - vitamín na radosť

Tento vitamín bol zo skupiny B vitamínov objavený ako prvý a preto mu bolo pridelené číslo 1. Vitamín B1 sa v organizme neukladá a jeho zásoba stačí na 4 - 10 dní.

Nadbytočné a nespotrebované množstvo tohto vitamínu sa vylučuje močom a preto je pre naše telo nevyhnutné jeho pravidelné dodávanie.

Odporúčaná denná dávka tohto vitamínu je pre deti (0,3 - 1,4 mg), pre mužov (1,5 mg), ženy (1 mg) a pre tehotné a dojčiace ženy až 2 mg a na liečebné účely sa odporúča až dokonca 25 mg denne.

Účinky vitamínu B1

Ak ste emotívne nestabilní, podráždení, duševne unavení, či prehnane reagujete na stresy a depresie, tak zrejme trpíte na nedostatok vitamínu B1.

Mnohé pokusy dokázali, že jeho pravidelné podávanie má za následok čulosť, chuť do života a že účinkuje proti náladovosti a podráždenosti a celkove zvyšuje psychickú výkonnosť, navodzuje vyrovnanosť a odstraňuje nervozitu.

Nedostatok vitamínu B1 okrem iného spôsobuje aj nespavosť sprevádzanú stavmi melanchólie a bolesti hlavy.

Niektorí lekári predpisujú doplnky výživy s vitamínom B1 na liečbu porúch nervovej sústavy, ako je napr. roztrúsená mozgovo-miechová skleróza, obrna a neuritída.

Ďalšie dôležité účinky vitamínu B1:

pozitívne vplýva na zdravie srdca - je preukázané, že nedostatok vitamínu B1 zoslabuje srdcovú činnosť, znižuje pružnosť srdcového tkaniva, spôsobuje pomalý a nepravidelný pulz a môže viesť až k zástave srdca.

zúčastňuje sa na metabolizme sacharidov - ľudia, ktorí konzumujú veľa múčnych jedál, sladkosti, či zákuskov, majú potrebu tohto vitamínu omnoho vyššiu ako ľudia, ktorí konzumujú najmä bielkovinovú stravu. Vitamín B1 taktiež stabilizuje chuť do jedla a už aj jeho mierny nedostatok vyvoláva chuť na sladké, čo bude určite zaujímať ľudí, ktorí chcú schudnúť. :) Jedným z prejavov nedostatku tohto vitamínu je ˮslabý žalúdokˮ.

pozitívne vplýva na pamäť - vitamín B1 totiž podporuje tvorbu acetylcholínu, to jest látky, ktorá je nevyhnutná na správne fungovanie pamäti, pozornosti a chápania a prejavom jeho nedostatku je neschopnosť koncentrácie, ˮkrátka pamäťˮ, nedostatok iniciatívy, či neistota. Mnohé výskumy taktiež potvrdzujú, že tento vitamín podporuje pamäť aj u chorých na Alzheimerovu chorobu.

Zdroje vitamínu B1

Suverénne najbohatším zdrojom sú pivovarské kvasnice (sušené a aj čerstvé), ďalej slnečnicové a sezamové semená, pšeničné klíčky, ľanové semienka, pohánka, nelúpaná ryža, ovsené klíčky, lieskové a vlašské orechy, ale aj ružičkový kel, hrášok, cvikla, špenát, sladké zemiaky, fazuľa (biela, čierna, svetlozelená a strakatá), šošovica a bravčové a baranie mäso.

Motor nášho života – Vitamín B2 - Riboflavín
 

Riboflavín objavili vedci v roku 1879 v mlieku pri mikroskopickom pozorovaní. Z približne 70 biliónov buniek, z ktorých sa skladá organizmus človeka, neexistuje jediná, ktorá by sa zaobišla bez tohto vitamínu.
- potrebujeme ho k tvorbe látok, ktoré sú nevyhnutné pre premenu a produkciu energie z bielkovín, nedostatok tohto vitamínu preto v organizme znižuje množstvo energie, čo má za následok únavu a pocit vyčerpania
- je dôležitý pre sietnicu oka, podporuje jasnejšie videnie a spolu s vitamínom A zlepšuje nočné videnie – funguje tiež ako prevencia proti šedého zákalu
- pri dennom užívaní funguje ako prevencia proti migréne
- vhodný pre športovcov – pomáha zvyšovať výkonnosť
- pomáha pri liečbe akné, ekzémov, plesní a alergií
- podporuje správnu funkciu pečene
- má dobrý účinok na rast a plodnosť
- je dôležitý pri tvorbe hormónov štítnej žľazy
- odporúča sa pri liečbe Alzheimerovej choroby, epilepsie, roztrúsenej sklerózy, úzkostných stavov, stresu a chronickej únavy

Čo zlepšuje vstrebávanie vitamínu B2 ?
Vitamín sa najlepšie vstrebáva za prítomnosti ostatných vitamínov skupiny B, C a selénu.

Ako zistíte nedostatok vitamínu B2 ?
Jeho jasným prejavom sú boľavé a citlivé kútiky úst, vyrážky na nose a brade, únava. Pri dlhodobejšom nedostatku sa môže objaviť kožná vyrážka podobná ekzému, zápal sliznice jazyka a pier, citlivosť na svetlo, závrate, triaška, problémy s koncentráciou.

Prírodné zdroje :
Väčšina ľudí získava asi polovicu potreby vitamínu B2 z mlieka a mliečnych výrobkov. Zdrojom je tiež pečeň, obličky, ryby, pivovarské kvasnice, droždie, celozrnná múka, obilné klíčky, strukoviny, vajcia, huby, brokolica, karfiol, špenát a hrášok.

Vitamín pre pevné nervy – Vitamín B3 – Niacin + Niacinamid
 

Vitamín B3 sa vyskytuje vo dvoch formách – niacin a niacinamid. Vo väčšine potravín sa nachádza malé množstvo niacinu. Časť vitamínu B3 si telo dokáže vytvoriť, ak je v strave dostatok bielkovín a vitamínu B6. Telo si ho vyrába z aminokyseliny tryptofanu, ktorá je veľmi dôležitá pre náš spánok a duševnú vyrovnanosť. Pre príklad zo 60mg tryptofanu si môže metabolizmus vytvoriť asi 1mg niacinu.

Niacín a niacinamid sú formy vitamínu B3.  Niacínamid je amid kyseliny nikotínovej /niacínu/ a môže byť vyrobený z niacínu v tele. Niacín je prevedený na niacinamid, keď je prijatý vo väčších množstvách, ako je potrebné pre telo.

Všeobecné informácie :
- vitamín B3 je vitamínom mentálnej a nervovej rovnováhy, pomáha odstraňovať výkyvy nálad, depresie a je potrebný k správnej činnosti mozgových buniek
- znižuje vylučovanie histamínu a tak môže viesť k rýchlemu zlepšeniu príznakov alergie, predovšetkým sennej nádchy a taktiež astmy
- znižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi
- prispieva tiež k znižovaniu hladiny krvného cukru, čo je dôležité pre diabetikov
- prispieva k zlepšeniu zdravia pleti, niacinamid je efektívnym pomocníkom v boji s akné

Čo zlepšuje vstrebávanie vitamínu B3 ?
Vitamín sa najlepšie vstrebáva za prítomnosti ostatných vitamínov skupiny B, C a chrómu.

Ako zistíte nedostatok vitamínu B3 ?
Jeho jasným prejavom je nespavosť, nevoľnosť, drsná pokožka, zápal sliznice ďasien, podráždenosť, roztržitosť, nervozita, poruchy pamäte, závrate, bolesti hlavy, strata chuti do jedla, váhový úbytok.

Prírodné zdroje :
Zdrojom vitamínu B3 sú pivovarské kvasnice a pekárske droždie, pečeň, vajcia, celozrnná múka, šampiňóny, sušené broskyne, granátové jablko, sezamové semienka, slnečnicové semienka, arašidy, strukoviny

Vitamín pre kondíciu – Vitamín B5 – Kyselina pantoténová

 

Vitamín B5 je ďalším z vitamínov skupiny B. Hovorí sa mu aj kyselina pantoténová.

Všeobecné informácie :
- kyselina pantoténová zabraňuje ukladaniu škodlivého cholesterolu v krvi na cievnych stenách a zvyšuje podiel prospešného cholesterolu – pôsobí tak proti vzniku aterosklerózy
- chráni proti ultrafialovému žiareniu, zabraňuje spáleniu pokožky pri nadmernom slnení
- pôsobí na konce periférnych nervov a tým pozitívne ovplyvňuje peristaltiku čriev a napomáha vyprázdneniu – pôsobí proti nafukovaniu, zápche
- pozitívne pôsobí na hojenie rán, vredov, podporuje regeneráciu tkanív, urýchľuje hojenie popálenín, pooperačných rezných rán a prasklín na bradavkách kojacích žien
- koncentrácia B5 je v mozgu veľmi vysoká – doplnenie jej hladiny môže pomôcť odstrániť poruchy koncentrácie, problémy s učením a ľahké depresívne nálady
- podieľa sa na produkcii kortikoidov, ktoré pomáhajú odbúravať tuky z tukových vankúšikov
- napomáha rastu vlasov a lieči nekvalitné mastné a suché vlasy, má tiež blahodárny vplyv na našu pleť, udržuje ju sviežu a pomáha predchádzať tvorbe vrások

Čo zlepšuje vstrebávanie vitamínu B5 ?
Vitamín sa najlepšie vstrebáva za prítomnosti ostatných vitamínov skupiny B.

Ako zistíte nedostatok vitamínu B5 ?
Nedostatok sa vyskytuje vzácne, pretože tento vitamín je v potrave bohato zastúpený. Dlhodobejší nedostatočný príjem znižuje hladinu cukru v krvi a spôsobuje únavu, malátnosť, svalové kŕče, bolestivé chodidlá a citlivé päty, škrípanie zubov v noci, bolesti hlavy, stratu chuti do jedla. Tiež redukuje tvorbu adrenalínu, hormónu ktorý potrebujeme k prekonávaniu stresových situácií. Nedostatok môže spôsobiť poruchy trávenia, nevoľnosť a stály nepokoj.

Prírodné zdroje :
Najbohatším zdrojom kyseliny pantoténovej sú pivovarské kvasnice, pekárske droždie, vnútornosti, ryby, teľacie mäso, celé zrná, ovsené vločky, melasa, jogurt, strukoviny, orechy, sezamové semienka a slnečnicové semienka, sója a arašidy.

Vitamím B6 Pyridoxín - ženský vitamín

Vitamín B6 je veľmi dôležitým vitamínom, ktorý spolupôsobí s mnohými minerálmi a predpokladá sa, že nedostatku tohoto tzv. ženského vitamínu možno pripísať až 110 rôznych chorôb a zdravotných ťažkosti.

Účinky vitamínu B6

ženské problémy - dostatok ˮženskéhoˮ vitamínu B6 spôsobuje úľavu pred a počas menštruácie (zmeny nálady, opuchy a návaly), vyrovnáva hladinu hormónov v krvi a ženy v prechode by mali myslieť na jeho pravidelný prísun, aby tak zabránili rozvoju nebezpečnej osteoporózy. A preto aj veľa liekov, ktoré lekári predpisujú v tehotenstve proti rannému nutkaniu na vracanie, obsahuje vitamín B6.

znižuje zlý LDL cholesterol - jeho nedostatok vyvoláva totiž vyššiu hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a negatívne ovplyvňuje odstraňovanie cholesterolu z organizmu a preventívne tak pomáha v boji proti srdcových chorobám.

Ďalej vitamín B6 taktiež podporuje metabolizmus a je tak užitočný pri redukčných diétach, vplýva na optimizmus a radosť zo života a pre športovcov je užitočný kvôli jeho schopnosti udržiavať v rovnováhe sodík a draslík, čo je dôležité taktiež pre srdce a nervy.

Zdroje vitamínu B6

- obilné klíčky, slnečnicové semená, pečeň, vlašské orechy, sója, banány, avokádo, cmar, hrozienka, sušené slivky, ružikový kel, kapusta, zemiaky a sladké zemiaky, losos a tuniak, morčacie, hovädzie a kuracie mäso, vajcia.

Vitamín pre krásu – Vitamín B7 - Biotín
 

Za vznikom tejto účinnej látky stojí objaviteľ vitamínu B6, farmakológ Paul Gyorgy, kedy ju v roku 1940 objavil v pečeni a nazval ju vitamín H. Až po viacerých rokov výskumu sa zistilo, že táto látka patrí do rodiny vitamínov B a tak bola nazvaná vitamín B7 – Biotín.

Všeobecné informácie :
- biotín účinne pôsobí pri cukrovke – upravuje hladinu cukru v krvi a chráni pred diabetickým poškodením nervov v rukách a nohách
- podporuje vstrebávanie tukov, čím pomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti
- udržuje našu pokožku a pleť sviežu, podporuje jej pružnosť a zdravý vzhľad
- má významný vplyv na kvalitu našich vlasov – dodáva im lesk, spomaľuje šedivenie a vypadávanie vlasov a obmedzuje tvorbu lupín
- pomáha zmierňovať ekzémy a kožné ochorenia aj u malých detí
- priaznivo pôsobí na ochorenia obličiek
- podporuje činnosť pohlavných žliaz, čím môže ovplyvniť plodnosť
- pomáha zlepšovať kvalitu spánku

Čo zlepšuje vstrebávanie vitamínu B7 ?
Vitamín sa najlepšie vstrebáva za prítomnosti ostatných vitamínov skupiny B, horčíka a mangánu.

Ako zistíte nedostatok vitamínu B7 ?
Nedostatok biotínu je vzácny, nakoľko ho produkujú črevné baktérie. Pri narušení činnosti črevnej mikroflóry napríklad antibiotikami sa však tento nedostatok môže objaviť. Prejavuje sa začervenanou a šupinatou kožou, ekzémami, bolesťami svalov, stratovej svalovej hmoty, nevoľnosťami, únavou, či nadmerným vyčerpaním.

Vitamín dobrej nálady – vitamín B9 – Kyselina listová
 

Kyselina listová bola objavená v roku 1941 a jej názov je odvodený zo skutočnosti, že bola prvýkrát izolovaná zo zelených listov špenátu.

Všeobecné informácie :
- za pomoci kyseliny listovej vznikajú nervové dráždivé látky serotonin a noradrenalin – tzv. hormóny šťastia. Serotonin ukľudňuje a tlmí nervový systém a je zodpovedný za zdravý spánok. Noradrenalin navodzuje pohodu, zaháňa únavu, nervozitu, zvyšuje schopnosť koncentrácie a pôsobí antidepresívne
- kyselina listová môže byť dôležitým faktorom zabraňujúcim vzniku infarktu myokardu – jej nedostatočný príjem môže riziko vzniku srdcových chorôb zdvojnásobiť až ztrojnásobiť
- tehotné ženy majú zvýšenú potrebu kyseliny listovej – pri počatí a v prvých troch mesiacoch tehotenstva je pre plod mimoriadne podstatná – znižuje riziko vážnych vrodených porúch vrátane rázštepu podnebia a chrbtice, zásadný význam má pre rast plodu
- dostatočný príjem B9 tiež zvyšuje tvorbu mlieka pri kojení
- pomáha zachovať pevnosť kostí a zmierniť riziko osteoporózy znížením hladiny homocysteínu – tá sa pri prechode u žien zvyšuje a negatívne ovplyvňuje tvorbu kostnej hmoty
- kyselina listová pôsobí proti šediveniu vlasov a udržuje sviežu, zdravú a hebkú pleť
- pomáha znižovať hyperaktivitu u detí

Čo zlepšuje vstrebávanie vitamínu B9 ?
Organizmus dokáže kyselinu listovú zúžitkovať len v spojení s vitamínom B12. Obidva vitamíny zohrávajú rolu pri syntéze aminokyselín a nukleových kyselín, pri tvorbe červených krviniek, pri tvorbe protilátok a v prevencii Alzheimerovej choroby. Dôležitú rolu pri vstrebávaní zohrávajú aj ďalšie vitamíny skupiny B.

Ako zistíte nedostatok vitamínu B9 ?
Nedostatok B9 sa prejavuje bledosťou, slabosťou, zabúdaním, roztržitosťou, stratou energie, únavou, podráždenosťou, nechutenstvom, nespavosťou, depresiami. Vznikajú zmeny na slizniciach, predovšetkým v ústnej dutine a poruchy funkcie tráviacej sústavy.
Dôležitým zdrojom kyseliny listovej je zelená listová zelenina ako napríklad špenát, ďalej pečeň, mliečne výrobky, orechy, celozrnná múka, sušené ďatle, pomaranče, banány, arašidy a mandle.

Vitamín B12 - Kobalamín - supervitamín

Začiatkom minulého storočia bolo postrachom tzv. ˮzhubná anémiaˮ, choroba na ktorú v dôsledku nedostatku červených krviniek zomieralo veľa ľudí. A nato v roku 1922 George Noyt Whipple z univerzity v Rochestri objavil, že psy postihnuté touto chorobou sa vyliečili vysokými dávkami hovädzej pečene.

K pokusom sa pridali aj ďalší dvaja lekári - George Minot a William Murphy, ktorí podávali pacientov 250g pečene denne. Všetkým trom lekárom, ktorí sa podieľali na tomto výskume, bola udelená Nobelová cena. Tento vitamín bol z vitamínov skupiny B objavený ako posledný.

Vitamín B12 je jedinou živinou obsahujúcou kobalt, ktorý je nevyhnutný pre život a napriek tomu, že množstvo vitamínu B12, ktoré človek potrebuje za celý život zodpovedá veľkosti zrna obilia, sú jeho účinky na organizmus viac než obdivuhodné.

Odporúčaná denná dávka tohto vitamínu je u deti 0,5 - 2 µg, u dospievajúcich a dospelých 2 - 4 µg a u tehotných a dojčiacich žien 4 µg. No liečebné dávky môžu byť podstatne vyššie a môžu činiť až 100 - 300 µg vitamínu B12 za deň.

Účinky supervitamínu B12

má pozitívny vplyv na zdravie srdca - pretože spolu s kyselinou listovou pomáha znižovať hodnoty homocysteínu v krvi a tak redukovať riziko vzniku srdcových chorôb.

vitamín B12 ako zdroj životnej energie - nedostatok vitamínu B12 spôsobuje úbytok karnitínu a a lekári v súčasnosti využívajú doplnky a injekcie s vitamínom B12 pri liečbe množstva ťažkostí súvisiacich s nedostatkom energie, trvalou vyčerpanosťou a únavou.

Všetky vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode a ich nadbytok telo dokáže vylúčiť močom. No ak si vyberáte doplnok výživy s vitamínmi skupiny B, je dôležité ich prijať spoločne ako komplex vitamínov skupiny B, pretože predávkovanie jedným z vitamínov skupiny B môže viesť k nedostatku iného.

vitamín B12 a optimizmus - vitamín B12 sa nepriamo zúčastňuje na výrobe tzv. ˮprenášačovˮ, ako sú látky ˮdobrej náladyˮ - metionín, serotonín a dopamín, ktoré vplývajú na pocit šťastia, radosti, vyrovnanosti a na pokojný spánok. Taktiež dopomáha zmierňovať stres a depresie.

vitamín B12 a starší ľudia - hodnoty vitamínu B12 klesajú vekom a je preukázané, že asi 20% starších ľudí trpí na jeho nedostatok. Podľa niektorých výskumov sú hodnoty vitamínu B12 veľmi nízke aj u ľudí postihnutých Alzheimerovou chorobou.

Zdroje vitamínu B12

Sú živočíšneho pôvodu a jedná sa najmä o - pečeň, sardinky, losos, tuniak, treska, jahňacie a hovädzie mäso, jogurt, plnotučné mlieko a tvaroh. A preto sa ani nemôžeme čudovať tomu, že na nedostatok vitamínu B12 trpia najmä vegáni a vegetariáni.

Čítajte viac
13.04.2022

Trápi Vás alergia?

To, čo robí jar tak krásnou je pre ľudí, ktorí trpia sezónnymi príznakmi alergie stelesneným utrpením. Čerstvo pokosená tráva, kvitnúce stromy a kvety uvoľňujú peľ, čo spôsobuje sezónne alergie u odhadovaných 40 až 60 miliónov ľudí ročne.

Alergická rinitída je lekársky termín pre sennú nádchu a sezónne alergie, ktoré sa vyskytujú nielen na jar, ale počas leta a jesene. Vedeli ste, že niektoré potraviny, dokonca aj tie zdravé, môžu vašu alergie ešte zhoršiť? Všetko sa dočítate v tomto článku.

Aké sú ďalšie symptómy sezónnej alergie?
Peľ a alergény, ktoré spúšťajú symptómy sezónnej alergie, môžu spôsobiť záchvaty astmy, čo má za následok dýchavičnosť, tlak na hrudníku a ťažkosti s dýchaním. Tento stav sa označuje ako astma vyvolaná alergiou alebo alergická astma, ktorú môže sprevádzať prebytok produkcie hlienu, kýchanie, svrbivé, vodnaté oči, opuchnuté viečka, škrabanie v hrdle, znížená koncentrácia a zameranie, vyčerpanie a poruchy spánku, výkyvy nálad, nízky krvný tlak, ekzém, infekcie stredného ucha.

V závislosti od konkrétnej alergie sa môže začať alergická sezóna skoro na jar a pretrváva až do neskorej jesene. To vedie k tomu, že mnohí z nás dostanú na štandardnú úľavu antihistaminiká a lieky, ktoré môžu spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, ako sú ospalosť alebo závrate. Namiesto toho sa môžete rozhodnúť pre imunitu-posilňujúce doplnky, ktoré udržia váš imunitný systém silný a zároveň poskytnú zdravotné výhody namiesto zbytočných nežiaducich účinkov.

Aké výživové doplnky nám pomôžu vyhrať nad alergiou?
1. Vitamín C

Alergény spôsobujú, že niektoré bunky v tele produkujú histamín, ktorý je zodpovedný za bežné sezónne ťažkosti ako je nadmerný hlien, či svrbivé oči. Vitamín C zabraňuje tvorbe histamínu, zatiaľ čo typické lieky ako antihistaminiká pôsobia tak, že interferujú s histamínom po jeho vzniku. Imunitný účinok vitamínu C ho robí nevyhnutným aj pri prevencii infekcie, ako aj skrátení trvania choroby.

Aby sa maximalizovala účinnosť, vitamín C sa najlepšie užíva s bioflavonoidmi - prírodnými pigmentami v ovocí a zelenine - v rozdelených dávkach rozložených po celý deň. Bioflavinoidy zvyšujú aktivitu vitamínu C v tele a pomáhajú stabilizovať bunky, ktoré vylučujú histamín spojený s alergickými reakciami. Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý je bezpečný aj pri vyšších dávkach, v tomto období ideálne 2 000 až 6 000 mg denne.

2. Multivitamín / multiminerál

Vitamíny a minerály sú nevyhnutné pre správny rast, metabolizmus, trávenie, funkciu imunitného systému, funkciu svalov a nervov a detoxikačné procesy v pečeni. Vedecké štúdie ukázali, že väčšina z nás je nedostatočná v mnohých základných živinách z dôvodu zlých stravovacích návykov a iných faktorov, ktoré môžu vyčerpať hladiny živín, ako je kofeín, alkohol, stres alebo znečistenie. Širokospektrálny multivitamínový a minerálny produkt vo vysoko absorbovateľnej forme, je nevyhnutný pre zabezpečenie zdravia.

3. Rybie oleje EPA / DHA

Zdravé druhy olejov sú nevyhnutné pre tvorbu každej bunky v tele. Kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA), zložky esenciálnych mastných kyselín, sú prírodné protizápalové látky. Ich protizápalové pôsobenie ich robí užitočnými pri liečbe a prevencii srdcových ochorení a majú tiež priaznivé účinky na cholesterol, triglyceridy a na tendenciu zrážania krvi. Esenciálne mastné kyseliny pomáhajú zvlhčiť pokožku a zlepšiť funkciu čriev. Rybie oleje sú tiež veľmi užitočné na liečenie a prevenciu kožných problémov, ako je ekzém alebo psoriáza, ktoré v niektorých prípadoch sprevádzajú alergické reakcie.

4. MSM

MSM, alebo Metylsulfonylmetán, je zdrojom organickej síry. Protizápalové vlastnosti MSM blokujú receptivitu histamínu v tkanivách citlivých na alergie, ako sú sliznice v našich dýchacích cestách. Doplnenie MSM môže pomôcť znížiť sezónne alergické nepríjemnosti a udržať ich pod kontrolou.

5. Vitamín D

Výskumy ukazujú, že vitamín D má výrazný vplyv na imunitné funkcie, ktoré sa podieľajú na vývoji a priebehu alergií. Štúdia publikovaná v časopise Clinical and Experimental Allergy zistila, že korekcia hladín vitamínu D u tých, ktorí trpia nedostatkom, má priaznivé a dokonca ochranné účinky u pacientov s alergiami, ako aj u detí v období vývoja.

Ak trpím alergiou, môžem jesť všetko?
Existujú potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť počas obdobia alergií. Medzi potraviny, ktoré bežne zhoršujú príznaky sennej nádchy, patrí alkohol, kofeín, mliečne výrobky, čokoláda, arašidy, cukor, pšenica, citrusy a čokoláda. Okrem toho, mnohé bežné konzervačné látky v potravinách - vrátane hydrogensiričitanu sodného, ​​hydrogensiričitanu draselného, ​​siričitanu sodného a umelých sladidiel - môžu prispieť k symptómom alergickej rinitídy.

Vyhnite sa sušenému ovociu, baleným citrusovým šťavám, či krevetám. Okrem toho mnohí alergici pociťujú úľavu, keď sa vyhnú potravinám, ktoré spôsobujú produkciu hlienu - teda predovšetkým bežným mliečnym výrobkom, gluténu, cukru a kofeínovým nápojom.

Čítajte viac
04.04.2022

Menopauza a jej nepríjemné príznaky. Ako sa ich zbaviť?

Každú ženu neminulo obdobie puberty a rovnako ju neminie ani viac či menej náročné obdobie menopauzy. Toto zložité obdobie v živote ženy sprevádza veľa príznakov. Dochádza k mnohým zmenám, nie len po fyzickej, psychicekej, ale aj socálnej stránke života. Tretina žien patrí k tým šťastnejším a prechod z plodnej fázy života prežije bez ťažkostí. Dve tretiny ale v tomto ohľade toľko šťastia nemajú.

Kolísavé hladiny hormónov v tele dokážu narobiť veľký neporiadok, našťastie Vám prinášame riešenie ako s tým zatočiť. Už dávno nie je pravda, že zvládnutie menopauzy rovná sa hormonálna substitučná terapia. Existujú iné a prijateľnejšie metódy.

Ako bojovať proti príznakom menopauzy?

Podráždenosť, zmeny nálad, nárast hmotnosti, nočné potenie, návaly tepla, bolesti hlavy, osteoporóza a ďalšie príznaky sa dajú zmierniť prírodnými doplnky stravy.

Ak ženy hľadajú najrýchlejšie riešenie, mali by siahnuť po prírodných doplnkoch stravy.

Je nám jasné, čo vás napadlo ako prvé. Naozaj dokážu doplnky stravy pomôcť pri boji s negatívnymi príznakmi menopauzy? Zvýšiť libido, energiu a znížiť nepríjemné potenie a návaly horúčavy? Áno, dokážu, ale je dôležité si vedieť vybrať. K tomu, aby bol prírodný doplnok stravy účinný, musí obsahovať účinné látky v správnom množstve. Patria medzi ne vitamíny (D3, B6, B12, C, E), minerály (zinok) a extrakty z bylín (napr. kotvičník zemný, angelika čínska, ašvaganda, maca).

Menopauza: odporúčané výživové doplnky

Existuje niekoľko živín, ktoré počas menopauzy udržujú celkový stav ženy pod kontrolou a pôsobia proti vplyvu starnutia a nedostatku hormónov.

Medzi najdôležitejšie látky patria: Vápnik, horčík, melatonín, esenciálne aminokyseliny, vitamín D a vitamín K.

Vápnik je v našom tele jedným z najzákladnejších prvkov a jeho cieľom je udržať správnu hustotu kostnej hmoty, preto je viac ako vhodné dodávať ho organizmu prostredníctvom výživových doplnkov. Treba však dodržať sa pri tom v rámci predpísaných noriem, pretože nadbytok vápnika môže spôsobovať jeho zbytočné hromadenie na arteriálnej úrovni a tvorbu plaku.

Spontánne sa teda vynára otázka, ako nasmerovať vápnik priamo do kostí bez toho, aby sme sa vyhli tomuto nežiaducemu efektu?

Odpoveďou na túto otázku je vitamín K2.

Vitamín K2: ak ho nemáme, vápnik naberie nesprávny smer

Vitamín K2 zohráva kľúčovú úlohu v boji proti príznakom starnutia. Ide o nedávno objavený vitamín rozpustný v tukoch, patriaci do rodiny vitamínov skupiny K, ktorý sa odborne nazýva menachinón.

Minimálne odporúčané množstvo je 25 – 50 mcg denne, ale je ťažké naplniť túto dennú dávku výhradne zo stravy. Jeho hlavnou funkciou je vyvážiť hladinu vápnika prijatého zo stravy a zabrániť jeho usádzaniu v tepnách.

Vitamín K2 vo výživových doplnkoch: je základom pre zdravie žien

Poskytuje dve dôležité výhody:

  • zníženie rizika tvorby vápenatého plaku v tepnách;
  • zlepšenie distribúcie vápnika do kostí.

Z toho je zrejmé, že nedostatok vápnika vytvára nevhodné prostredie na jeho metabolizmus, a naopak, jeho dodávanie vo forme výživových doplnkov chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a problémami pohybového aparátu.

Ďalšími nespornými výhodami sú:

  • podpora srdca, pretože znižuje hromadenie vápnika v tepnách
  • podpora kostí, vďaka účasti pri tvorbe osteokalcínu, ktorý posilňuje celý osteoartikulárny aparát
  • predchádzanie zubným ochoreniam, zlepšuje citlivosť zubov a zabraňuje tvorbe kazov
  • pomoc aj z estetického hľadiska, pretože pomáha udržiavať pevnosť pokožky, spomaľuje výskyt vrások i nástup kŕčových žíl

Na správne fungovanie tohto pozitíva je potrebná spolupráca ďalšieho vitamínu, a to vitamínu D.

Vitamín D

Vitamín D je rozpustný v tukoch, nazýva sa „kalciferol“, v tele sa vyskytuje v dvoch formách: ako ergokalciferol (vitamín D2) a cholekalciferol (vitamín D3). Vitamín D2 je prítomný v potravinách rastlinného pôvodu a prijímame ho v strave. Vitamín D3 sa naopak syntetizuje cez pokožku, konkrétne absorpciou slnečných lúčov, ale je tiež prítomný v živočíšnych produktoch. Je považovaný za regulátor a prekurzor metabolizmu vápnika, a preto je užitočný pri kalcifikácii kostí; tiež však prispieva k udržaniu správnej hladiny vápnika a fosforu v krvi.

V potravinách sa vyskytuje v nedostatočnom množstve, a preto ho lekári odporúčajú dopĺňať prostredníctvom výživových doplnkov, a to najmä ženám v období menopauzy.

Dopĺňanie vitamínu D3 a jeho výhody

Medzi viaceré výhody dopĺňania vitamínu D3 prostredníctvom výživových doplnkov patrí:

  • zlepšená fixácia vápnika a fosforu
  • prevencia nádorov
  • predchádzanie depresívnym stavom
  • kontrola vylučovania inzulínu a znižovanie rizika kardiovaskulárneho ochorenia
  • podpora imunitného systému

Synergická spolupráca vitamínu K2 a D3

Najlepší spôsob, ako využiť horeuvedené výhody, je určite kombinácia užívania týchto dvoch vitamínov, pretože len spolu sa významne podieľajú na procese kalcifikácie kostí.

Táto vzájomná synergia sa pozitívne prejaví na kardiovaskulárnom systéme i kostiach, zabráni poklesu hustoty kostí, čím môžete predísť vzniku ochorení kostí, alebo zmierniť tie už prebiehajúce.

V záplave nesmierneho množstva výživových doplnkov sa práve vitamíny K2 a D3 zdajú byť tou najsprávnejšou voľbou pri prevencii a liečbe hlavných problémov spôsobených menopauzou, ako sú rôzne kardiovaskulárne a osteoartikulárne ochorenia, čoho zástancami sú aj mnohí lekári a vedci.

Ďaľšími dôležitými doplnkami v období menopauzy sú vitamín B6, vitamín C, vitamín E a zinok.

Čítajte viac
04.04.2022

Čo je to prostata? Môže ovplyvniť zdravie muža?

Čo je to prostata? Môže ovplyvniť zdravie muža? Môže byť životný štýl a prevencia nápomocné pred problémami s prostatou?

Prostata. Čo to je?

Predstojná žľaza, čiže prostata je približne žľaza veľká vlašského orecha. Nádza sa na spodnej strane močového mechúra a zhromažďuje sa okolo močovej trubice. Skladá sa z radu drobných žliazok, ktoré tvoria semennú tekutinu, ktorá poskytuje výživu spermiám.

Už pred narodením sa v tele chlapa vyvíja prostata. Postupne sa jej rast začína až v pubertálnom veku a u mužov vo veku 20 rokov váži približne 20 gramov, v pokročilom veku, starobe alebo ťažkých - pokročilých prípadoch prostaty až 200 gramov. Prostata spôsobuje problémy pri odtoku moču a tento problémový odtokom je znakom, že sa začínajú problémy s prostatou. Benígna hyperplázia prostaty (BHP) alebo laicky povedané zväčšená prostata je u mužov vo veku na 50 rokov bežným ochorením. Žiaľ, niekedy nie sú výnimkou ani mladší muži ( 13% mužov vo veku 40 - 49 rokov).

Rizikové faktory, ktoré ovplyvňujú prostatu:

  • vek a zvýšená produkcia testosterónu,
  • obezita,
  • cukrovka,
  • vysoký krvný tlak,
  • životný štýl a nezdravé stravovacie návyky.

Funkcia prostaty

Zväčšujúca sa prostata tlačí na močovú trubicu a dochádza k tomu, že zužuje jej priesvit. Tým dochádza k zoslabeniu prúdu moču, prúd je prerušovaný a je potreba zvýšené úsilie pri močení. Po vymočení sa môže dostaviť pocit nedokonalého vyprázdnenia. Je to tým, že prostata zospodu tlačí na močový mechúr, v ktorom sa v oblasti prostaty vytvorí akýsi val. Za ním zostáva vrecko, ktoré je chronicky naplnené močom. Z tohto dôvodu sa môže vyskytovať častejšie nutkanie na močenie. V niektorých prípadoch môže dôjsť k samovolnému úniku moču. Jedný z príznakov je aj zvýšená potreba močenia v počas spánku, tzv. noktúria.

Prostata a zmena životosprávy

Tak ako u iných chorôb, tak aj u prostaty hrá veľkú úlohu životný štýl. Úprava životosprávy je dôležitá nie len v rámci prevencie, ale aj pri liečbe. Pri ťažkostiach s prostatou sa odporúča vyhýbať sa tabaku, alkoholickým nápojom, kofeínu, koreneným a konzervovaným jedlám. Obmedziť by ste mali konzumáciu mäsa, mliečnych výrobkov a hlavne cukru. Strava by mala byť bohatá na zeleninu, vitamín E, vitamín B, zinok, Omega 3 esenciaálne mastné kyseliny, ľanové semienko. Zázračnou rastlinou v boji proti prostate je Saw Palmetto - Sereona plazivá. Extrakt z bobúľ sereony sa už dlhú dobu používa v tradičnej juhoafrickej ľudovej medicíne. Účinky na prostatu potvrdzujú aj súčasné lekárske štúdie a za hlavné účinky tejto rastliny sú  považované mastné kyseliny a fytosteroly. Napomáha zmiernovať urologické ťažkosti, ako je napríklad neúplné vyprázdňovanie mechúra alebo časté denné a nočné močenie. Napomáha pri nezhubnom zväčšení prostaty a zápaloch močového mechúra.

Čítajte viac
11.07.2019

Lipozomálne doplnky stravy

Pravidelné užívanie výživových doplnkov sa osvedčilo už mnohým ľuďom, jednak z hľadiska zlepšenia zdravotného stavu alebo pre podporu imunity. Tieto doplnky sú považované za súčasť zdravého životného štýlu a uľahčujú nám prístup k živinám, ktorých v priebehu niektorých ročných období v sezónnej strave nie je dostatok. Doplnky stravy sú obľúbené aj pri niektorých druhoch diét alebo počas jesenných a zimných mesiacov, kedy naša imunita vyžaduje viac starostlivosti. Dnes by sme Vám chceli priblížiť výhody lipozomálnych doplnkov v kapsulovej forme a vysvetliť, prečo sú považované za efektívnejšie oproti iným druhom, a prečo by ste pri najbližšej kúpe výživových doplnkov mali zvážiť voľbu práve tohto druhu vitamínov, ak chcete pre svoje zdravie urobiť čo najviac.

Vyššia vstrebateľnosť vitamínov a minerálov

Vitamíny a minerálny užívané v lipozomálnej forme majú oproti klasickým niekoľkonásobne vyššiu vstrebateľnosť, telo z nich má teda významne vyšší úžitok. Ak si vezmeme ako príklad vitamín C, vo forme klasických alebo šumivých tabliet z podaného množstva je ľudské telo schopné absorbovať približne 8%. Ak užijeme lipozomálny vitamín C, z užitého množstva naše telo dokáže vstrebať až okolo 90%. Podobne je to aj pri ďalších vitamínoch a mineráloch, ktoré sú dostupné ako lipozomálne doplnky výživy.

Lepšia absorbcia lipozomálnych vitamínov je spôsobená tým, že lipozóm obaľuje živiny, tvorí ochrannú vrstvu. Tieto lipozómy, ktoré predstavujú tenkú tukovú vrstvu, sú tvorené lecitínom, ktorý je pre naše telo prirodzený. Keďže vitamín alebo minerál je chránený, nerozkladá sa v žalúdku ani v pečeni, ale z lymfatického systému putuje priamo do krvného obehu. Tým je zabezpečená jeho vysoká účinnosť.

Jednoduché užívanie

Práve kapsulová forma je výhodná z hľadiska dobrého skladovania, hmotnosť produktu je nižšia ako pri tekutej forme a preto môžete mať výživový doplnok vždy so sebou. Nezaťaží Vašu tašku pri ceste do práce ani ruksak pri cestovaní, môžete si ho so sebou vziať aj na palubu lietadla.

 

Šetrné k žalúdku

Najmä pre ľudí, ktorí majú citlivejší žalúdok a pečeň sú lipozomálne doplnky tou najlepšou voľbou. Nakoľko sú pred žalúdočnými kyselinami chránené fosfolipidovou vrstvou, v žalúdku sa nerozkladajú a preto nespôsobujú jeho podráždenie. Naopak, k žalúdku sú šetrné a preto tiež vhodné pre dlhodobejšie užívanie.

Úspora peňazí

Hoci sú lipozomálne výživové doplnky drahšie v porovnaní s bežnými, vďaka niekoľkonásobne vyššej vstrebateľnosti šetria vaše peniaze. Aby ste klasickými tabletami dosiahli rovnaký účinok ako pri lipozomálnych, museli by ste ich užiť až približne desaťkrát viac a v takom prípade by ste zaplatili omnoho viac peňazí. Preto sa lipozomálne doplnky stravy preukazujú ako výhodnejšie aj z ekonomického hľadiska.

 

Čítajte viac
11.07.2019

Trápi Vás vypadávanie vlasov?

Vlasy môžu vypadávať z viacerých príčin. Tento problém môže byť spojený napríklad s hormonálnymi zmenami, ochorením štítnej žľazy aj stresom. Ak vás trápi vypadávanie vlasov, viac o jeho príčinách a o tom ako doplniť organizmu, čo mu chýba, sa dozviete v nasledujúcom článku.

Príčiny vypadávania vlasov

Priemerný počet vlasov u dospelého človeka je 100 - 200 tisíc. Vlasy majú tiež svoj vlastný životný cyklus, ktorý zahŕňa ich rast, obdobie pokoja a vypadávanie. Pokiaľ počas jedného dňa prídete len o 50 až 150 vlasov, všetko je v poriadku. V prechodnom období na jar a jeseň môže byť toto číslo aj vyššie. Viac ako polovicu obyvateľov však trápi nadmerné vypadávanie vlasov.

Vypadávanie vlasov je spôsobené viacerými príčinami:

  • kožné, kvasinkové alebo plesňové ochorenia,
  • u žien patria k častým príčinám hormonálne zmeny počas menopauzy a po pôrode, u mužov po 30 – 50 roku života,
  • stres (emočný stres aj stres v dôsledku vážneho zranenia, či hladovky),
  • ochorenia (hypofunkcia alebo hyperfunkcia) štítnej žľazy,
  • nedostatok vitamínov a minerálov, napríklad nedostatok železa alebo zinku,
  • ochorenia obličiek,
  • cukrovka,
  • psychické vypätie.

Ako vypadávanie vlasov zastaviť

Častou príčinou vypadávania vlasov je nedostatok niektorých vitamínov a minerálov. V takom prípade ich stačí do organizmu pravidelne dopĺňať. Výživové doplnky, ktoré potrebné látky do tela dodajú, však neposilnia len vlasy, pomáhajú tiež odstrániť rôzne príčiny ich vypadávania.

MSM (metylsulfonyl­metán)

MSM vám doplní síru, ktorá je potrebná na tvorbu keratínu. Ten je nevyhnutný pre zdravé vlasy, nechty, pokožku a zuby. Podporuje tiež tvorbu a vstrebávanie viacerých vitamínov, napríklad vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť nervového systému a metabolizmu.

Zinok

Zinok je dôležitý pre imunitu a udržiavanie normálnej hladiny testosterónu. Pomáha pri liečbe akné, osteoporóze a chráni pred starnutím pleti. Ocenia ho aj vaše vlasy, nechty a kosti.

Draslík

Draslík prispieva k regulácii výmeny vápnika a je dôležitý ako prevencia mozgových príhod. Preventívne pôsobí tiež proti vysokému krvnému tlaku. Je dôležitý pre funkciu nervového systému a mnohé ďalšie funkcie v našom organizme.

Vlasové vitamíny AWAKEN obsahujú všetky vitamín a minerály pre Vaše krásne vlasy.

 

 

 

Čítajte viac
11.07.2019

Jarná únava nie je mýtus! Užitočné rady ako s ňou zatočiť.

Po dlhej zime sa viacerí z nás nevieme dočkať príchodu jari, iní však majú pred ňou troška rešpekt. S jarou totiž prichádza aj takzvaná jarná únava. Jarná únava je stav organizmu, nie choroba. Tento stav organizmu nám môže skomplikovať život, preto by sme ho nemali odignorovať.

Psychická a fyzická únava, bolesť hlavy, podráždenosť, zlá nálada, ospavosť, organizmus je náchylnejší na infekčné choroby. Toto sú najčastejšie prejavy jarnej únavy, s ktorými sa dá bojovať.

 

Ako zatočiť s jarnou únavou?

 

1. Detox organizmu

Nedostatočný príjem vitamínov, hodovanie počas zimných mesiacov, nezdravé a mastné jedlá pohltia naše telo dávkou toxínov. Doprajme nášmu telu očistu v podobe doplnenia vitamínov na detoxikáciu (aloe vera, pestrec mariánsky, selén) alebo pitím bylinných čajov.

 

2. Pohyb na čerstvom vzduchu

Čerstvý vzduch pôsobí na organizmus veľmi blahodarne. Vyberme sa do prírody, doprajme si aspoň polhodinovú prechádzku, dajme telu poriadnu dávku kyslíka a naše telo sa nám zato odvďačí. Doplňme si potrebný vitamín D nazývaný aj vitamín slnka.

 

3. Pitný režim

Pite čistú vodu, čaje a minerálku aspoň 2-3 litre denne, to telu pomáha pri vyplavení toxínov z tela. Jednou z príčin jarnej únavy je nedostatok tekutín, vtedy prichádza aj bolesť hlavy. Pite hlavne v dopoludňajších hodinách.

 

4. Spánok je dôležitý

Dôležitý je hlavne kvalitný spánok a dostatok. Dospelý človek by mal spať ideálne 7 hodín denne. Kvalitný spánok dosiahneme odstránením rušivých elementov, poriadným vyvetraním miestnosti pred spaním, neprekúrenou miestnosťou ideálna teplota vzduch je 18-20 stupňov Celzia alebo vitamínmi (L-tryptopan).

 

5. Zdravá strava

Konzumujme potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Dávku vitamínov si môžeme dopriať aj z výživových doplnkov, keďže niekedy telo potrebuje väčšiu dávku, ako tú ktorú príjmeme zo stravy. Bojovníkom proti únave je skupina vitamínov B.

 

Čítajte viac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia