Kategórie
 
 
 
 
 

Očné problémy a ochorenia


Potraviny majú tak zásadný účinok na zdravie očí, že v krajinách, kde je strava nedostatočná, ako je India, Egypt, alebo Čína, nájdeme v hojnom počte všetky druhy očných chorôb, vrátane slepoty.

Vitamín A a zrak: Problémy so zrakom

sú spojené s nedostatkom vitamínu A, zahrňujú unavenosť očí, citlivosť na ostré svetlo, zahmlené videnie v noci, rozostrené videnie vo dne a náchylnosť k takým infekciám, ako je zápal spojiviek, zápal dúhovky, či vredy na rohovke. Ak máte denný prísun Vitamínu A zanedbateľný, môžete mať stuhnuté spojivky, či trpieť degeneráciou očného nervu. Na nedostatok vitamínu A by si mali dať pozor hlavne osoby, ktorým nefunguje správne žlčník.


Zápal sietnice, charakterizovaný pomalým, ale nakoniec úplným ochrnutím sietnice, spôsobuje každý rok slepotu u tisícok ľudí a predchádzajú mu roky nočnej šerosleposti a iné prejavy nedostatku vitamínu A. Vitamín A v krvi u ľudí s touto chorobou je hlboko pod normálom. Akonáhle sa týmto pacientom nasadili dávky vitamínu A, lecitínu a bohatých dávok vitamínu E, došlo k rýchlemu zlepšeniu.


Nedostatok vitamínu B2: Príznaky, ktoré sprevádza nedostatok vitamínu B2 môžu byť nasledovné – citlivosť na svetlo, nedostatočné videnie v jasnom svetle a oči, ktoré slzia. Keď začne byť nedostatok akútny, môže koža v kútikoch očí praskať, oči pália a sú začervenané. Už pri dennom užívaní piatich miligramov vitamínu B2 sa tieto príznaky postupne zmiernia a následne vymiznú.


 

Šedý zákal: Vznik šedého zákalu sa urýchli, ak je krvný obeh v očiach znížený nánosmi cholesterolu, alebo vápnika. Túto chorobu často vyvoláva stres a fakt, že bez vitamínu B2 a kyseliny pantoténovej - B5, nemôže vznikať kortizón. Pokiaľ sa podarí stres odstrániť a pacienti si môžu odpočinúť, spolu s prísunom spomínaných vitamínov sa šedý zákal často stratí. Ľudia niekedy berú iba samotný vitamín B2 a čudujú sa, prečo sa ich oči neuzdravujú. Potrebujú však zmeniť jedálniček – stravu s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov B2, B5, C, E a všetkých živín.


Krátkozrakosť: Zdravá výživa hrá dôležitú rolu pri prevencii proti krátkozrakosti – ďalšieho dôkazu stresu. Táto porucha je spojená s nedostatkom, alebo zlou absorbciou vápnika, ktorý spúšťa napätie a niekedy aj kŕče drobných svalov, ktoré držia šošovky. Krátkozrakosť a škúlenie sa dajú napraviť veľkými dávkami vitamínu E. Deti trpiace stresom z rýchleho rastu, nevhodnej stravy a alergiami, sú obzvlášť náchylné ku krátkozrakosti. Keď sa nadľadvinky vyčerpajú, tekutiny z krvi sa dostanú do tkanív a pretože sú oči v detstve ešte pružné, zvýšený tlak núti očnú buľvu, aby sa ľahko predĺžila a spôsobí tak jav, že obraz dopadá pred sietnicu a nie na ňu. Príznaky ako napätie v očiach, závrate, únava, bolesti hlavy, alebo nízky tlak bývajú sprievodným začínajúcej krátkozrakosti. Aj v tomto prípade je nutné upraviť svoju stravu. Mala by obsahovať bielkoviny, základné mastné kyseliny, vitamín B2, C, D, E, kyselinu pantoténovú a vápnik.


Ďalšie zrakové poruchy: Množstvo ďalších očných porúch sa dá ovplyvniť zdravou výživou. Zahmlené videnie sa dá jednoducho odstrániť za pomoci vitamínu B6 a kyseliny pantoténovej. Ochrnutie svalov vo vnútri a na povrchu oka sa dá napraviť užívaním vitamínov B, predovšetkým B1 a slabosť týchto svalov, škúlenie, sa dá zlepšiť užívaním vitamínu E. Zápal sietnice sa objavuje pri strave s nízkym obsahom bielkovín a dá sa plne napraviť diétou s vysokým obsahom bielkovín. Na očné infekcie je vhodný vitamín C, vo väčších dávkach, v kombinácii so stravou s vysokým obsahom bielkovín. Vypuklé oči majú osoby, ktoré majú nedostatok vitamínu E. Tie sú častým príznakom toxickej štítnej žľazy, ktorú môže čiastočne spôsobovať práve nedostatok vitamínu E.


Emocionálne faktory: Niekedy už nezvládame znášať skúšky, ktoré nám život denno-denne pripraví. Bez nášho vedomia v týchto prípadoch naše podvedomie vyrieši tento problém rovnakou metódou, ako keď dieťa zavrie oči pred niečím, čo nechce vidieť. V týchto prípadoch môže akákoľvek porucha spôsobiť slepotu. Ak teda pred niečím „zatvárame oči“, teda necháme problémy nedoriešené a zámerne sa im vyhýbame, cielene si tak škodíme.

Očné problémy a ochorenia

Potraviny majú tak zásadný účinok na zdravie očí, že v krajinách, kde je strava nedostatočná, ako je India, Egypt, alebo Čína, nájdeme v hojnom počte všetky druhy očných chorôb, vrátane slepoty.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia