Kategórie
 
 
 
 
 

Lieky zvyšujú spotrebu živín

Všetky medikamenty sú do určitej miery toxické. Toxicite mnohých z nich môže byť čiastočne alebo úplne zabránené vhodnou stravou. Doba liečenia sa tým podstatne skráti. Takto sa dá niekedy súčasne zvýšiť účinnosť medikamentov až 20 násobne.

Acylpirín zvyšuje vylučovanie kalcia, draslíka, vitamínu C a všetkých B-vitamínov. Spôsobuje vyčerpanie nadobličiek, spomaľuje zrážanie krvi, zvyšuje spotrebu kyslíka, narušuje trávenie. Tieto nepriaznivé účinky minimalizuje podávanie vitamínu C a kyseliny pantoténovej a správna strava.

Niektoré liečivá sú jedovaté až pri dlhšom užívaní. Niektorí pacienti na zníženie krvného cholesterolu užívali veľké dávky niacínu a po roku dostali žalúdočné vredy, cukrovku, žltačku. Medikamenty by sa mali užívať len tak dlho, ako je skutočne potrebné. Pomocou pri detoxikácií od medikamentov a iných jedov sú veľké dávky vitamínu C. Keď sa 300 - 800 mg  vitamínu C podáva s každou dávkou liečiva, možno dobu liečenia skrátiť, a okrem toho je možné v prípade potreby brať aj väčšie dávky medikamentov. Vitamín C zabraňuje aj poškodeniu čriev. Čím je medikament jedovatejší, tým väčšiu dávku vitamínu C potrebujeme. Najlepšie je dávať pozor na príznaky nedostatku vitamínu C (napr. krvavá zubná kefka) a podľa toho zvýšiť jeho dávkovanie. Toxicita mnohých medikamentov znižuje aj hladinu vitamínu E, bielkovín aj metioninu (bielkovina obsahujúca síru, vyskytujúca sa napr. vo vaječnom žĺtku, tvarohu a syroch).

Atabrin alebo aronidy (bromidy) spôsobujú žltačku, ak sa neberú súčasne vysoké dávky vitamínu E a metioninu. Fenilbarbital, thyroid, acylpyrin, níčí vitamín A, ak ho neberieme vzniká nebezpečenstvo poškodenia čriev.

Sulfonamidy, aminopterin a podobné vitamínové antagonisty (prirodzené alebo syntetické látky ktoré rušia a lebo ničia absorbciu vitamínov), treba prestať užívať akonáhle už nie sú nutné. Ich toxické účinky sa dajú odstrániť potravinami bohatými na vitamín B alebo užívaním vitamínu B komplex.

Streptomycín ničí mangán u detí môže spôsobiť kŕče, slepotu; u dospelých závrate, hučanie v ušiach a stratu sluchu, čomu sa predíde ak pridáme ku strave mangán obsiahnutý v pšeničných klíčkoch.

Orálne antibiotiká ničia črevné baktérie, čo môže byť príčinou hnačiek a nedostatku vitamínov B a K. Často sa potom rozmnožia kvasinky v pošve, v pľúcach, v ústach, plesne na prstoch, pod nechtami, nepríjemné svrbenie okolo konečníka. Predísť alebo vyliečiť tieto príznaky možno užívaním väčších dávok vitamínu B, črevo sa dá vyliečiť probitikami alebo za niekoľko dní jogurtom, acidofilným mliekom alebo jogurtovou kultúrou.

Diuretiká majú toľko škodlivých účinkov, že je prospešnejšie ich nebrať vôbec. Ich škodlivé účinky možno kompenzovať zvýšeným príjmom tekutín (diuretiká podporujú vylučovanie moču - odvodňujú).

Progesteron často predpísaný tehotným ženám spôsobuje, že narodené dievčatá majú nadmerne vyvinuté mužské znaky. Vitamín E je rovnako účinný a bezpečný a nemá škodlivé účinky progesterónu.

Zhrnutie:

Všetky medikamenty spôsobujú svojou toxicitou stres (potrebné podávanie vitamínu C, kyseliny pantotenovej, antistresové faktory). Väčšina medikamentov poškodzuje črevá, preto je potrebné zvýšiť príjem bielkovín a doplniť vitamín E, potom sa aj doba liečenia skráti.

Informácie prebraté z knihy A. Davisová Čo nám chýba, aby sme boli fit

 

 

 

 

Lieky zvyšujú spotrebu živín

Všetky medikamenty sú do určitej miery toxické. Toxicite mnohých z nich môže byť čiastočne alebo úplne zabránené vhodnou stravou. Doba liečenia sa tým podstatne skráti. Takto sa dá niekedy súčasne zvýšiť účinnosť medikamentov až 20 násobne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia