Kategórie
 
 
 
 
 

Nepriateľ menom CHOLESTEROL

 V dnešnej dobe nie je vôbec problém nájsť človeka, ktorý má v stenách tepien uložené abnormálne množstvo tukových látok, medzi ktoré patrí i cholesterol – túto chorobu nazývame ateroskleróza. Tieto nánosy majú rovnaké zloženie ako tuky v krvi, môžu teda zúžiť kanáliky, ktorými krv preteká do takej miery, že sa krvný obeh značne zníži. Takéto blokády, ktoré napríklad obmedzujú prívod krvi do očí, urýchľujú vznik šedého zákalu. V nohách, rukách a dlaniach vyvolávajú chlad, kŕče, bolesť, ak je prívod krvi do mozgu obmedzený, môže spôsobiť zmätok, zabúdanie a mŕtvicu.

Tieto tukové zásoby vážne komplikujú ochorenia a oddiaľujú uzdravenie takmer z každej choroby. Cholesterol vyrábajú všetky tkanivá, ale iba ten, ktorý vzniká v pečeni, sa dostáva do krvi. Ateroskleróza sa označuje za celoživotnú chorobu, no akonáhle sa začnete správne stravovať, zdravie sa vám navráti.

Ako na to ? Keď sa tukové zásoby ukladajú do stien tepien, hladina cholesterolu v krvi rastie a hladina lecitínu, tuku v krvi, ktorý sa zlučuje s fosfórom do tzv. fosfolipidov, je príliš nízka. Akonáhle stravu upravíme a dostane všetky živiny, ktoré potrebuje k využitiu tukov, zbavíme sa tejto choroby. Podobne ako obezita, či žlčníkové kamene, i ateroskleróza vniká skrz nedostatok živín, ktoré sú potrebné k tomu, aby mohli byť tuky využívané normálnym spôsobom.

Dôležitosť lecitínu a fosfolipidov : Rovnako ako cholesterol, aj lecitín neustále vyrába pečeň. Napomáha prenosu tukov, pomáha bunkám využiť tuky a cholesterol a odstrániť ich z krvi. Zvyšuje produkciu žlčových kyselín vyrobených z cholesterolu a redukuje tak hladinu cholesterolu v krvi. Lecitín je základnou stavebnou jednotkou každej bunky v organizme.

Lecitín je rozptyľujúci prostriedok – krv je v podstate voda, v ktorej sa tuky rozpustiť nevedia. Ak však máme dostatočné množstvo lecitínu v tele, rozštiepi cholesterol a neutrálne tuky na mikroskopické častice. Pokiaľ telo dostane dostatočné množstvo lecitínu, ateroskleróza nemá šancu ani keby bol prísun cholesterolu extrémne vysoký.

Cholín a inozitol sú viac než nutné : Ak chýba jeden z vitamínov B – cholín alebo inozitol, nemôže v tele vznikať lecitín v dostatočnom množstve. Nedostatok cholínu tiež bráni spaľovaniu tuku pri výdaji energie a znemožňuje využitie cholesterolu v tkanivách. Pečeň, droždie a obilné klíčky sú najbohatším prírodným zdrojom cholínu a inozitolu.

Vitamín B6 a horčík /magnézium/ : Lecitín v tele nemôže vznikať bez enzýmov, ktoré obsahuje vitamín B6, pyridoxin. Tieto enzýmy sú naopak aktívne jedine za prítomnosti horčíka.

Vitamín E má tiež čo ponúknuť. Cigaretový dym, dusičnany z umelých hnojív a nánosy samotného cholesterolu spôsobujú na stenách tepien jazvy. Tuky sa najprv ukladajú na tieto jazvy a môžu sa rýchlo hromadiť. Práve vitamín E tieto jazvy odstraňuje.


Informácie boli čerpané z kníh A. Davis – Uzdravme sa, A. Davis – Čo vám chýba, aby ste boli fit

Nepriateľ menom CHOLESTEROL

V dnešnej dobe nie je vôbec problém nájsť človeka, ktorý má v stenách tepien uložené abnormálne množstvo tukových látok, medzi ktoré patrí i cholesterol – túto chorobu nazývame ateroskleróza.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia