Kategórie
 
 
 
 
 

Deti a vitamíny. Aké doplnky stravy potrebujú deti?

Každé dieťa, či už v rannom veku alebo strašie deti potrebujú dostatočné množstvo vitamínov a minerálov, pretože rastú a vyvíjajú sa. Väčšina detí príjma dostatočné množstvo vitamínov zo stravy, ale nájdu sa aj prípady, kedy dieťa odmieta akúkoľvek zeleninu, ovocie, ale celkovo je jeho jedálniček obmedzeny v príjme vitamínov. Nastanú aj situácie, kedy ich lekár odporučí doplniť vo forme výživových doplnkov.

Ak vás zaujíma, či vaše dieťa príjma dostatok vitamínov a minerálov, v prvom rade musíte vedieť, koľko a aké živiny potrebuje.

Vitamín/minerál      Vek 1 – 3 roky         Vek 4 – 8 rokov
Vápnik                        700 mg                     1 000 mg
Železo                         7 mg                          10 mg
Vitamín A                  300 μg                       400 μg
Vitamín B12              0,9 μg                        1,2 μg
Vitamín C                  15 mg                         25 mg
Vitamín D                 600 IU (15 μg)         600 IU (15 μg)

Okrem týchto živín a látok deti potrebujú pre správny rast a zdravie aj ďalšie vitamíny a minerály, aj keď sa o nich hovorí menej. Zjednodušene, potrebujú rovnaké živiny ako dospelí, ale spravidla v menšom množstve.

Pre zdravý rast je nevyhnutný dostatok vápnika a vitamínu D. Železo, zinok, jód, cholín a vitamíny A, B6 (folát), B12 a D sú potrebné pre vývoj mozgu v ranom veku.

Potrebujú deti užívať vitamínové doplnky?

Vo všeobecnosti platí, že deti vo veku od jedného roka, ktoré sa stravujú zdravo a vyvážene, nepotrebujú vitamínové doplnky. Dojčatá po narodení dostávajú vitamíny D a K – tie vám predpíše pediater/-rička automaticky, ostatné živiny získavajú z materského alebo umelého mlieka.

Vitamín K je podávaný ako prevencia vo forme kvapiek, pri jeho nedostatku totiž vznikajú rôzne komplikácie. Jednou z nich je hemoragická choroba novorodenca, porucha zrážanlivosti krvi.

Vitamín D patrí k najdôležitejším vitamínom nielen u najmenších. Vieme, že dobrým spôsobom, ako získať dostatok vitamínu D, je pobyt na slnku. Neznamená to však, že máte novorodeniatko hneď opaľovať. Pri kontrole u lekára/-ky alebo ešte priamo v pôrodnici dostanete recept na kvapky s vitamínom D. Prečo je taký dôležitý pre novorodencov?

Nedostatok vitamínu D sa počas prvých mesiacov života prejavuje mäkkým záhlavím, lebka má hranatý tvar, pri veľkom deficite vitamínu D vznikajú deformácie chrbtice, panvy a končatín.

Kedy dieťa potrebuje dopĺňať vitamíny a minerály?

Pred tým, ako sa necháte očariť rôznymi reklamami a marketingovými ťahmi,  poraďte sa ohľadom výživových doplnkov s pediatrom alebo pediatričkou. Ak vo vás rastie podozrenie, že má dieťa nedostatok niektorých vitamínov a minerálov, dohodnite sa na odbere krvného obrazu. Tak získate prehľad o vnútornom prostredí dieťaťa a uistite sa, či naozaj potrebuje vitamíny a minerály doplniť. Dieťa by malo užívať vitamíny a minerály, len a len na základe odporúčanie lekára (pediatra). Veľa rodičov zabúda na to, že aj nadmerný príjem vitamínov a minerálov škodí. Ani gumené multivitamíny  (medvedíky alebo autíčka), nie sú len obyčajné gumené cukríky.

 

Najčastejšie dôvody na užívanie výživových doplnkov u dieťaťa:

  • nedostatok živín zo stravy – napríklad vegetariánska alebo vegánska diéta alebo máte extrémne vyberavého jedáka;
  • nedokáže absorbovať niektoré živiny – má stav, ktorý ovplyvňuje absorpciu alebo zvyšuje potrebu živín, ako sú celiakia, rakovina, cystická fibróza;
  • podstúpilo operáciu tráviaceho traktu;
  • oneskoruje sa vo vývoji a nemá tendenciu prosperovať.

Deti, ktoré jedia čisto rastlinnú stravu, majú vyšší predpoklad nedostatku vápnika, železa, zinku a vitamínu B12 a D.

Najmenším, ktorým je diagnostikovaná celiakia alebo zápalové ochorenie čriev môžu mať problémy s absorpciou niektorých vitamínov a minerálov, najmä železa, zinku a vitamínu D. Deti s cystickou fibrózou majú problém so vstrebávaním tuku, a preto nedokážu plnohodnotne absorbovať vitamíny A, D, E a K rozpustné v tukoch. Vyberavé stravovanie súvisí s nízkou hladinou zinku a železa v tele.
 

Deti a vitamíny. Aké doplnky stravy potrebujú deti?

Každé dieťa, či už v rannom veku alebo strašie potrebujú dostatočné množstvo vitamínov a minerálov, pretože rastú a vyvíjajú sa. Väčšina detí príjma dostatočné množstvo vitamínov zo stravy, ale nájdu sa aj prípady, kedy dieťa odmieta akúkoľvek zeleninu, ovocie, ale celkovo je jeho jedálniček obmedzeny v príjme vitamínov. Nastanú aj situácie, kedy ich lekár odporučí doplniť vo forme výživových doplnkov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia