Kategórie
 
 
 
 
 

Kto najviac potrebuje vitamíny?

V tomto článku si rozoberieme skupiny ľudí, ktorí by mali do svojho jedálnička zaradiť dennú dávku vitamínov. 

Čoraz viac ľudí užíva denne nejaké vitamíny, minerály alebo iné výživové doplnky. Žiaľ, bez podrobných testov je veľmi ťažké povedať, ktoré vitamíny by sme mali užívať, pretože každému človeku chýba niečo iné. Ak patríte do skupiny ľudí, ktoré si v článku popíšeme, môžete sa riadiť aspoň týmito základnými odporúčaniami.

Tehotné a dojčiace ženy

Ženy v období tehotenstva a zvlášť dojčiace matky potrebujú pravidelný príjem vitamínov, či už kvôli sebe, ale hlavne kvôli vývoju plodu a pri dojčení. Obzvlášť sú dôležité vitamíny skupiny B. Vitamín B9 - kyselina listová (folic acid) výrazne znižuje riziko poškodenia nervovej sústavy či abnormalít tváre u novorodencov. Tento vitamín sa odporúča užívať aspoň 1 mesiac pre počatím a do 3 mesiacov po ňom. Multivitamíny znižujú riziko vrodených ochorení srdca, vitamín B6 je pomocníkom pri prekonaní ranných nevoľností. V tehotenstve sa odporúča aj Cholín, ďalší zo skupiny vitamínov B, ktorý prispieva k správnemu metabolizmu lipidov a homocysteínov.

Naši najmenší

Imunitný systém dieťaťa nie je daný, od narodenia sa postupne vyvíja a tento proces ovplyvňuje viacero faktorov, ako je napríklad priebeh pôrodu, dojčenie alebo to, či dieťa vyrastá v domácnosti s fajčiarom alebo nie. Nedostatkom vitamínu D dnes trpia aj mnohí novorodenci. Ani materské mlieko totiž nezaručuje, že z neho získajú požadované množstvo pre svoj zdravý rast a vývoj. Aj preto v súčasnosti pediatri predpisujú prípravky s déčkom už pri prvej návšteve.

Načo potrebujú Déčko naši najmenší?

  • Napomáha vstrebávaniu vápnika a fosforu, má priamy vplyv na budovanie svalov a kostí.
  • Predchádza vzniku zubného kazu.
  • Vplýva na normálny vývoj mozgu, prevenciu a liečbu neurologických porúch (Alzheimerova a Parkinsonova choroba).
  • Pomôže pri vyčerpanosti a depresii, vrátane jesennej únavy.
  • D vitamín napomáha pri liečbe kožných ochorení, ako je psoriáza, vitiligo, lupus alebo keratóza.
  • Deficit déčka sa dáva do priameho súvisu so vznikom alergií u detí i dospelých.
  • Viaceré štúdie potvrdzujú, že pacienti s malými koncentráciami tohto vitamínu v krvi mávajú viac alergií, potrebujú viac liekov na astmu a kortikoidov do nosa.

Ľudia na diéte a vegetariáni

Ľudia, ktorí sú na redukčnej diéte s príjmom potravy, ktorá je nižšia ako 1000 kalórií denne by si mali pravidelne dopĺňať multivitamíny. Vegáni by si mali pravidelne dopĺňať riboflavín - B2, vitamín B12 a vitamín D. Vegetariáni by si mali strážiť hlavne úroveň železa.

Fajčiari a ľudia nadmerne konzumujúci alkohol

Fajčiari majú nedostatok viacerých vitamínov. Najviac im chýba dôležitý vitamín C a B9 kyselina listová. Fajčiari by mali uprednostniť konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny pred výživovými doplnkami. Alkoholici a ľudia, ktorý často požívajú alkohol trpia nedostatkom rôznych vitamínov. Najnebezpečnejšie nedostatky v tele alkoholika predstavuje vitamín B1 - tiamín, vitamín B2 - ryboflavín, vitamín B6 - pyridoxin, vitamín B9 - kyselina listová a vitamín C.

Kto najviac potrebuje vitamíny?

Čoraz viac ľudí užíva denne nejaké vitamíny, minerály alebo iné výživové doplnky. Žiaľ, bez podrobných testov je veľmi ťažké povedať, ktoré vitamíny by sme mali užívať, pretože každému človeku chýba niečo iné. Ak patríte do skupiny ľudí, ktoré si v článku popíšeme, môžete sa riadiť aspoň týmito základnými odporúčaniami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia