Kategórie
 
 
 
 
 

Menopauza a jej nepríjemné príznaky. Ako sa ich zbaviť?

Každú ženu neminulo obdobie puberty a rovnako ju neminie ani viac či menej náročné obdobie menopauzy. Toto zložité obdobie v živote ženy sprevádza veľa príznakov. Dochádza k mnohým zmenám, nie len po fyzickej, psychicekej, ale aj socálnej stránke života. Tretina žien patrí k tým šťastnejším a prechod z plodnej fázy života prežije bez ťažkostí. Dve tretiny ale v tomto ohľade toľko šťastia nemajú.

Kolísavé hladiny hormónov v tele dokážu narobiť veľký neporiadok, našťastie Vám prinášame riešenie ako s tým zatočiť. Už dávno nie je pravda, že zvládnutie menopauzy rovná sa hormonálna substitučná terapia. Existujú iné a prijateľnejšie metódy.

Ako bojovať proti príznakom menopauzy?

Podráždenosť, zmeny nálad, nárast hmotnosti, nočné potenie, návaly tepla, bolesti hlavy, osteoporóza a ďalšie príznaky sa dajú zmierniť prírodnými doplnky stravy.

Ak ženy hľadajú najrýchlejšie riešenie, mali by siahnuť po prírodných doplnkoch stravy.

Je nám jasné, čo vás napadlo ako prvé. Naozaj dokážu doplnky stravy pomôcť pri boji s negatívnymi príznakmi menopauzy? Zvýšiť libido, energiu a znížiť nepríjemné potenie a návaly horúčavy? Áno, dokážu, ale je dôležité si vedieť vybrať. K tomu, aby bol prírodný doplnok stravy účinný, musí obsahovať účinné látky v správnom množstve. Patria medzi ne vitamíny (D3, B6, B12, C, E), minerály (zinok) a extrakty z bylín (napr. kotvičník zemný, angelika čínska, ašvaganda, maca).

Menopauza: odporúčané výživové doplnky

Existuje niekoľko živín, ktoré počas menopauzy udržujú celkový stav ženy pod kontrolou a pôsobia proti vplyvu starnutia a nedostatku hormónov.

Medzi najdôležitejšie látky patria: Vápnik, horčík, melatonín, esenciálne aminokyseliny, vitamín D a vitamín K.

Vápnik je v našom tele jedným z najzákladnejších prvkov a jeho cieľom je udržať správnu hustotu kostnej hmoty, preto je viac ako vhodné dodávať ho organizmu prostredníctvom výživových doplnkov. Treba však dodržať sa pri tom v rámci predpísaných noriem, pretože nadbytok vápnika môže spôsobovať jeho zbytočné hromadenie na arteriálnej úrovni a tvorbu plaku.

Spontánne sa teda vynára otázka, ako nasmerovať vápnik priamo do kostí bez toho, aby sme sa vyhli tomuto nežiaducemu efektu?

Odpoveďou na túto otázku je vitamín K2.

Vitamín K2: ak ho nemáme, vápnik naberie nesprávny smer

Vitamín K2 zohráva kľúčovú úlohu v boji proti príznakom starnutia. Ide o nedávno objavený vitamín rozpustný v tukoch, patriaci do rodiny vitamínov skupiny K, ktorý sa odborne nazýva menachinón.

Minimálne odporúčané množstvo je 25 – 50 mcg denne, ale je ťažké naplniť túto dennú dávku výhradne zo stravy. Jeho hlavnou funkciou je vyvážiť hladinu vápnika prijatého zo stravy a zabrániť jeho usádzaniu v tepnách.

Vitamín K2 vo výživových doplnkoch: je základom pre zdravie žien

Poskytuje dve dôležité výhody:

  • zníženie rizika tvorby vápenatého plaku v tepnách;
  • zlepšenie distribúcie vápnika do kostí.

Z toho je zrejmé, že nedostatok vápnika vytvára nevhodné prostredie na jeho metabolizmus, a naopak, jeho dodávanie vo forme výživových doplnkov chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a problémami pohybového aparátu.

Ďalšími nespornými výhodami sú:

  • podpora srdca, pretože znižuje hromadenie vápnika v tepnách
  • podpora kostí, vďaka účasti pri tvorbe osteokalcínu, ktorý posilňuje celý osteoartikulárny aparát
  • predchádzanie zubným ochoreniam, zlepšuje citlivosť zubov a zabraňuje tvorbe kazov
  • pomoc aj z estetického hľadiska, pretože pomáha udržiavať pevnosť pokožky, spomaľuje výskyt vrások i nástup kŕčových žíl

Na správne fungovanie tohto pozitíva je potrebná spolupráca ďalšieho vitamínu, a to vitamínu D.

Vitamín D

Vitamín D je rozpustný v tukoch, nazýva sa „kalciferol“, v tele sa vyskytuje v dvoch formách: ako ergokalciferol (vitamín D2) a cholekalciferol (vitamín D3). Vitamín D2 je prítomný v potravinách rastlinného pôvodu a prijímame ho v strave. Vitamín D3 sa naopak syntetizuje cez pokožku, konkrétne absorpciou slnečných lúčov, ale je tiež prítomný v živočíšnych produktoch. Je považovaný za regulátor a prekurzor metabolizmu vápnika, a preto je užitočný pri kalcifikácii kostí; tiež však prispieva k udržaniu správnej hladiny vápnika a fosforu v krvi.

V potravinách sa vyskytuje v nedostatočnom množstve, a preto ho lekári odporúčajú dopĺňať prostredníctvom výživových doplnkov, a to najmä ženám v období menopauzy.

Dopĺňanie vitamínu D3 a jeho výhody

Medzi viaceré výhody dopĺňania vitamínu D3 prostredníctvom výživových doplnkov patrí:

  • zlepšená fixácia vápnika a fosforu
  • prevencia nádorov
  • predchádzanie depresívnym stavom
  • kontrola vylučovania inzulínu a znižovanie rizika kardiovaskulárneho ochorenia
  • podpora imunitného systému

Synergická spolupráca vitamínu K2 a D3

Najlepší spôsob, ako využiť horeuvedené výhody, je určite kombinácia užívania týchto dvoch vitamínov, pretože len spolu sa významne podieľajú na procese kalcifikácie kostí.

Táto vzájomná synergia sa pozitívne prejaví na kardiovaskulárnom systéme i kostiach, zabráni poklesu hustoty kostí, čím môžete predísť vzniku ochorení kostí, alebo zmierniť tie už prebiehajúce.

V záplave nesmierneho množstva výživových doplnkov sa práve vitamíny K2 a D3 zdajú byť tou najsprávnejšou voľbou pri prevencii a liečbe hlavných problémov spôsobených menopauzou, ako sú rôzne kardiovaskulárne a osteoartikulárne ochorenia, čoho zástancami sú aj mnohí lekári a vedci.

Ďaľšími dôležitými doplnkami v období menopauzy sú vitamín B6, vitamín C, vitamín E a zinok.

Menopauza a jej nepríjemné príznaky. Ako sa ich zbaviť?

Kolísavé hladiny hormónov v tele dokážu narobiť veľký neporiadok, našťastie Vám prinášame riešenie ako s tým zatočiť. Už dávno nie je pravda, že zvládnutie menopauzy rovná sa hormonálna substitučná terapia. Existujú iné a prijateľnejšie metódy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia