Kategórie
 
 
 
 
 

Vitamín B1 - viete o ňom všetko?

Vitamín B1 známy aj pod svojím biologickým názvom "tiamín", je základnou živinou, ktorú naše telo potrebuje na správne fungovanie. Vitamín B1 je jednou z tých živín, ktoré sú mimoriadne dôležité na to, aby nás udržali pri živote, ale naše telo nie je schopné ho vyrábať samo, takže je dôležité prijímať dostatočné množstvo B1 prostredníctvom stravy a výživových doplnkov.

Tiamín zohráva kľúčovú úlohu pri dôležitých telesných funkciách, ako je napríklad premena potravín na energiu, výroba červených krviniek a preprava energie v bunkách. Bez tohto vitamínu by naše telo prestalo správne fungovať. Je to vo vode rozpustná živina, ktorá je veľmi dobre vstrebateľná do organizmu. Aké sú úlohy vitamínu B1 v tele a aké sú jeho výhody po zdravotnej stránke pre naše telo sa dočítate v našom článku.

Udržuje neurologické funkcie zdravé

Vitamín B1 je základnou zložkou, ktorá umožňuje vášmu telu vyrábať chemickú látku acetylcholín, ktorá pôsobí ako neurotransmitér a pomáha pri výmene "informácii" medzi svalmi a mozgom. To Vám umožní lepšie neurologické a motorické ovládanie končatín a rôznych častí tela. Dostatočné množstvo vitamínu B1 v organizme zabezpečuje, že vaše srdcové svalstvo pracuje ako má. Bedostatok vitamínu B1 môže viesť k neprevidelnému tlkotu srdca, slabej motorickej kontrole a lenivosti.

Je silným antioxidantom


Podľa posledných svetových výskumov má vitamín B1 vlastnosti silného antioxidantu. Antioxidanty zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri odstraňovaní voľných radikálov prítomných v našom tele, ktoré sú spôsobené nadmernou oxidáciou, a následne zabraňujú poškodeniu buniek a podporujú ich  regeneráciu. Vitamín B1 pôsobí ako silný antioxidant, ktorý, keď sa do tela dostane v primeraných množstvách, pomáha v boji proti príznakom starnutia. Je to účinný anti-ageing liek pre vaše telo, pretože podporuje regeneráciu buniek a pomáha zakrývať akékoľvek príznaky starnutia, ako sú vrásky, starecké škvrny. Antioxidanty tak silné ako Vitamín B1 významne znižujú riziko vzniku určitých typov nádorov, čím udržiavajú telo zdravé a aktívne v každom veku.

Potrebný vitamín pre tráviaci systém

Vitamín B1 sa v žalúdku aktívne podieľa na výrobe kyseliny chlorovodíkovej. Kyselina chlorovodíková je veľmi dôležitá na rozloženie potravy a aby účinne dokončila všetky tráviace procesy. Je veľmi dôležité, aby sa potrava úplne rozložila predtým, ako sa dostane ďalej do gastrointestinálneho traktu. Takže prítomnosť vitamínu B1 v tele vždy zabezpečí, že vaše črevá zostanú zdravé a budú účinne fungovať tým, že vyprodukujete dostatok kyseliny chlorovodíkovej vo vašom žalúdku. Pomáha tiež vášmu telu absorbovať základné živiny a minerálne látky z jedla. Umožňuje telu rozložiť uhľovodíky a glukózu a premeniť ich na energiu, preto stabilné hladiny vitamínu B1 vždy udržujú organizmus v stave dostatočnej energie.

Stála kontrola nad červenými krvinkami


Vitamín B1 zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do všetkých častí tela, pričom zabezpečuje, aby všetky orgány dostávali dostatočný kyslík, aby mohli správne fungovať. Nedostatok vitamínu B1 môže viesť k anémii, čo znamená nízky objem červených krviniek v tele.

Posilňuje imunitný systém


Vitamín B1 posilňuje imunitný systém a chráni Vaše telo pred rôznymi druhmi chorôb. Stimuluje imunitný systém a pomáha uvoľňovať biele krvinky do krvného obehu, čo umožňuje nášmu telu bojovať proti patogénom spôsobujúcim ochorenia, ako sú baktérie a huby. Biele krvinky spoznajú cudzie látky v tele a okamžite ich odstránia. Vitamín B1 zabezpečuje a udržuje, že váš imunitný systém bude účinne fungovať.

Kde nájdeme Vitamín B1?

  • zelený hrášok,
  • pomoranče,
  • banány,
  • orechy,
  • celozrný chlieb,
  • cereálie a ovsenné vločky,
  • pečeň.

Okrem toho, nedostatok tohto vitamínu môže tiež spôsobiť beriberi, chorobu, ktorá postihuje periférny nervový systém a niektoré ďalšie problémy, ktoré môžu byť spojené s duševným zdravím, funkciami mozgu vrátane pamäte.

Vitamín B1 - viete o ňom všetko?

Vitamín B1 je jednou z tých živín, ktoré sú mimoriadne dôležité na to, aby nás udržali pri živote, ale naše telo nie je schopné ho vyrábať samo, takže je dôležité príjmať dostatočné množstvo B1 prostredníctvom stravy a výživových doplnkov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia