Kategórie
 
 
 
 
 

Trápia Vás afty a aftózny zápal dutiny?

Jedným z častých zápalových chorôb sliznice v ústnej dutine sú opakujúce sa afty. Afty postihujú pomaly každého piateho človeka na Slovensku. 

Nie je to síce choroba so závaznými zdravotnými komplikaciami, ale pri častom opakovaní zhoršuje kvalitu života. 

Čo sú to vlastne afty?

Malé pľuzgieriky a vredíky v ústnej dutine. Afty môžu byť menšie okolo 4 milimetrov, ktoré sa hoja do 1 až 2 týždňov, ale niektoré dosahujú až 30 milimetrov a tie sa hoja aj niekoľko mesiacov. Bránia nám normálne jesť, piť a rozprávať sa.

Prečo sa nám afty tvoria?

Žiadne štúdie zatiaľ nepotvrdili a nie je presne známe, čo spôsobuje afty. Najčastejšie sa sa však objavujú u ľudí so skrytou infekciou, zníženou imunitou a hlavne málo pestrou stravou. Afty často vyvoláva aj zlá zubná hygiena, zle sediacia zubná protéza alebo dôsledok stresu po veľkej psychickej záťaži. Niektorí liečitelia tvrdia, že často sa opakujúce afty môžu byť aj alergickou reakciou na niektoré konzervačné látky v potravinách (napríklad na kyselinu sorbovú či benzoovú). Afty postihujú častejšie ženy ako mužov, pretože na ich vzniku sa môžu podieľať aj hormóny pred očakávanou menštruáciou. 

 

Čo vám chýba...?

Najčastejšou príčinou, prečo afty vznikajú býva nedostatok vitamínov B v ľudskom organizme.  Ak zvýšite vo svojej strave príjem tohto vitamínu, výskyt áft by sa mal redukovať a obmedziť. B komplex je najlepším pomocníkom pri doplnení vitamínu B v organizme. Ak sa vám objavia afty viac ako 2krát do roka, tam už treba riešiť problém s imunitou. Treba nastaviť vyšší príjem vitamínu C, ktorý posilňuje odolnosť organizmu voči vírusom, pomáha pri ich hojení a je veľmi dôležitý pre zdravie sliznice. Ak vitamínu C pridáte aj bioflavonoidy účinnosť tohto vitamínu sa ešte zvýši. Nezabúdajte aj na zinok a železo, ktoré sú dôležité pre obranyschopnosť organizmu. Ak trpíte aftami veľmi často a sú bolestivé začnite užívať multivitamíny.

 

Čo obmedziť v strave?

Častou príčinou tvorby áft je aj konzumácia dráždivej stravy a potraviny ako paprika a citrusové plody. Vyhýbajte sa soli, veľmi slaným a kyslým jedlám. Aj tvrdé cukríky vedia narobiť problémy, tým že môžu poškrabať sliznice a na danom mieste vznikne infekcia. A ak už aftu máte vyhýbajte sa aj paradajkám, tie afty dráždia a predlžujú ich hojenie.

 

Tip: Ak chcete proces hojenia urýchliť a zároveň prečistiť - dezinfikovať svoju ústnu dutinu urobte si odvar zo šalvie alebo rumančeka na výplach a kloktanie vašich úst. 

 

 

 

Trápia Vás afty a aftózny zápal dutiny?

Jedným z častých zápalových chorôb sliznice v ústnej dutine sú opakujúce sa afty. Afty postihujú pomaly každého piateho človeka na Slovensku. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia