Kategórie
 
 
 
 
 

Kožné problémy sa ukrývajú hlboko pod kožou

Ak človek nepristupuje k svojmu stravovaniu zodpovedne, samozrejme malé prehrešky sú povolené, koža sa stáva prekvapivo náchylnejšia na množstvo chorôb a umelá - syntetická krása docielená kozmetickým priemyslom sa nemôže vyrovnať skutočným prejavom zdravej pokožky.

Mastná a suchá koža

Keď sa dobrovoľníci stravovali podľa jedálnička s malým nedostatkom vitamínu B2, medzi prvými prejavmi na ich koži boli biele fľaky, mastné vlasy a mastá pokožka. Suchá pokožka sa objavila u ľudí, ktorým chýbal vitamín A a C a akýkoľvek vitamín zo skupiny B. 

Strie

Pretože zdravá koža je udivujúcim spôsobom pružná, môže sa u obéznych ľudí alebo u ľudí, ktorí rýchlo nabrali na váhe, samozrejme aj u tehotných žien objaviť strie. Táto porucha kože pramení zo stresu a nesprávnych redukčných diét a samozrejme s priberaním a rastúcim bruškom počas tehotenstva. Bielkoviny sa rozštiepia to dakej miery, že kožné tkanivá nahrádzajú jazvy. Vysoké dávky bielkovín, vitamín E a kyselina pantoténová (B5) zaručia, že sa buď už viac strií neobjaví alebo úplne zmiznú.

Vrásky

Pri kombinovanom strese, ktorý spôsobuje starnutie, dochádza k deštrukcii buniek v spodných vrstvách kože, ktoré nahrádza jazvové tkanivo. Vrásky sa tvoria, keď sa toto jazvové tkanivo sťahuje. Vitamín E nám síce pomáha potláčať tvorbu a niektoré vrásky aj vyhladiť, ale základom je dokonalé vyvážený jedálníček, aby mohli vznikať nové zdravé tkanivá, ktoré by nahrádzali to jazvové.

Pigmentácia kože

Ľuďom, ktorým chýba akýkoľvek z vitamínov B, kyselina listová, niacin amid, trpí pigmentáciou kože hlavne na miestach, ktoré sú vystavované slnečnému žiareniu. Táto pigmentácia kože zmine, ak postihnutý človek zaradí do svojho jedálnička pri každom jedle 5 mg kyseliny listovej alebo 100 mg niacin amidu.

Nedostatok pigmentu

Pri nemoci nazývanej vitiligo niektoré oblasti tela strácajú svoj odtieň, zatiaľ čo ostatné časti tela tmavnú. Táto čoraz častejšia choroba kože je ďaľším znakom zlej výživy. Dá sa vyliečiť podávaním 150 - 300 miligramov kyseliny pantoténovej (B5) a užívaním vitamínu B10 PABA.

Lupienka a tukové nádory

Ekzematická kožná choroba lupienka sa objavuje pri zlom spracovaní tukov. Ľudia trpiaci touto chorobou majú obvykle v krvi a koži nadmernú hladinu cholesterolu a ako náhle sa im ju podarí upraviť, lupienka zmizne. K uzdraveniu lupienky môžeme prispieť vitamínmi A a B6. Najlepšou voľbou na vyliečenie lupienky je lecitín, kedy do 5 týždnov pravidelného užívania lecitínu vám lupienka úplne zmizne.

Ekzémy vychádzajú z mnohých nedostatkov

Rôzne typy koprivky a ekzémov sa objavili u ľudí, ktorým chýbali esenciálne mastné kyseliny alebo takmer každý z vitamínov skupiny B. Ekzémy prameniace z príliš malého množstva kyseliny linolovej začínajú ako pľuzgieriky, ktoré sa začnú lúpať. Pityriáza (tiež tinea versicolor) je bežné ochorenie kože spôsobené premnožením huby Malassezia furfur. Huba osídli kožu, na nej následne vznikajú pigmentácie a lupovitosť. Môžu byť svetlé i tmavé, zvyčajne sa vyskytujú na trupe a ramenách. Vytvára sa suchý a popraskaný vzhľad s hojným štiepením kožnej bunky. Ide o neškodné ochorenie, je však kozmeticky rušivé, to môže viesť k nepríjemným rozpakom. Pokožka môže byť začervenaná a intenzívne svrbieť.

Nedostatok vitamínu PABA spôsobuje dermatitídu. Dermatitída, ktorá sa najčastejšie objavuje na tvári, rukách v podpazuší a je obvykle spojená aj s prehánaňaním a depresiou, rýchlo utúpi keď denne užívame 300 miligramov niacin amidu. Nedostatok vitamínu B2 (riboflavín) počas seborei sa prejavuje silným vylučovaním voskových látok, ktoré zoschnú do tvrdej žltej kôry.

Základom všetkých problémov je samozrejme psychika. U pozitívneho, vyrovnaného človeka, ktorý sa zbytočne nestresuje, nenájdete ani jedno z týchto ochorení. Rovnako podstatný je však i jedálniček, prísun živín a vitamínov pre organizmus. I v tomto prípade platí, že najvhodnejšia je zlatá stredná cesta a tak by sme to nemali s ničím preháňať, no ani zanedbávať.

Informácie v clánku boli čerpané z knihy Adelle Davis UZDRAVME SE.

 

 

 

 

Kožné problémy sa ukrývajú hlboko pod kožou

Ak človek nepristupuje k svojmu stravovaniu zodpovedne, samozrejme malé prehrešky sú povolené, koža sa stáva prekvapivo náchylnejšia na množstvo chorôb a umelá - syntetická krása docielená kozmetickým priemyslom sa nemôže vyrovnať skutočným prejavom zdravej pokožky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia