Kategórie
 
 
 
 
 

Kde nájdeme potrebné živiny?

V tomto článku si upresníme v akých potravinách nájdete potrebné živiny - vitamíny, minerály pre správny chod organizmu. 

Vitamín A

Farebné ovocie a zelenina, smotana, maslo či margarín, vajcia, pečeň, ryby, tuk, tabletky vitamínu A

Vitamín B

Pivovarské kvasnice, pečeň alebo pšeničné klíčky, celozrná múka a celozrné obilniny, B2 je aj v mlieku, B2 a kyselina listová v zelených listoch zeleniny, niecín je v mäsa, inozitol a cholín sa nachádza v lecitíne.

Vitamín C 

Citrusové plody alebo šťavy, čerstvé ovocie a zelenina, zemiaky, ak to nestačí treba ho dopĺňat v tabletách alebo kapsuliach.

Vitamín D 

Rybí tuk, mlieko obohatené vitamínom D, doplnky stravy.

Vitamín E 

Pšeničné klíčky, nerafinované oleje, doplnky stravy.

Vitamín K

Vyrába sa baktériami v črevách. Zdravá osoba ich má dostatok, ak pije mlieko a je nenasýtené mastné kyseliny a ak súčasne neužíva orálne (ústami) antibiotiká. Črevej mikroflóre prospieva jedenie jogurtu.

Bioflavonoidy

Citrusové ovocie, obzvlášť dužina a biela časť šupky. Nie sú ale nutné pri dostatku vitamínu C.

Linoleová kyselina

Rastlinné oleje, akými sú slnečnicový (sójový, arašidový a bavlníkový olej), orechy a nehydrogenizované orieškové pomazánky.

Vápnik

Mlieko, cmar, jogurt, pep-up, kostný prášok, doplnky stravy.

Fosfor

Mlieko, vajcia, syry, mäso, všetky narefinované a neupravované potraviny.

Železo

Pečeň, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, mäsá, vaječný žĺtok, celozrná múka, doplnky stravy.

Jód

Jódizovaná soľ, prášok z chalúh (kelp), doplnky stravy.

Horčík

Ovocie, obilniny, zelenina (najmä so zelenými listami, za predpokladu že nebola chemicky hnojená), 1/4 až 1/2 čajovej lyžičkypráškového carbonátu magnézia, alebo inej magnéziovej soli samotnej aelbo kombinovanej s vápnikom.

Draslík

Ovocie, zelenina, ryby, orechy, nerafinované obilniny. Pri dostatku jódu možno kuchynskú soľ zmiešať s rovnakým dielom chloridu draselného a dať túto zmes do soľničiek.

Stopové prvky

Morské potraviny, pečeň, zelená listová zelenina a vajíčka sú zväčša spoľahlivými zdrojmi. Nerafinované potraviny, ktoré dopestovali na správne hnojenej pôde, doplnky stravy, morské chaluhy (kelp).

Vláknina

Ovocie, zelenina vrátane zemiakov, celzrný chlieb a halvne výrobky z celozrnej múku, strukoviny.

Tekutiny

Mlieko, ovocné šťavy, polievky, nápoje, voda. Množstvo každej živiny musí byť prispôsobená potrebám človeka, jeho váhe, činnostiam ktoré vykonáva a samozrejme zdraviu. Ak chceme získať alebo udržať si čo najlepší zdravotný stav, nestačí, aby sa všetky tieto uvedené živiny vyskytovali len v strave. Väčšinu týchto živín je dopĺňať aj výživovými doplnkami. 

Ako by mal vyzerať náš jedálniček?

Raňajky

Vlastne určujú množstvo dodanej energie na celý deň. Preto by mali obsahovať veľa bielkovín, trochu tukov a uhľohydrárov.

Obed

Bohatý na bielkoviny.

Večera 

Nemá obsahovať viac kalórií ako raňajky a obed.

Desiata a olovrant

Ovocie, celozrný chlieb, jogurt, pridáme doplnky stravy.

Informácie čerpane z knihy A. Davisová Čo Vám chýba, aby ste boli fit. 

 

 

Kde nájdeme potrebné živiny?

V tomto článku si upresníme v akých potravinách nájdete potrebné živiny - vitamíny, minerály pre správny chod organizmu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia