Kategórie
 
 
 
 
 

Prehľad o vitamínoch. Kedy ich začať užívať?

Ráno ste vyspaný doružova, poobedný útlm sa vás vôbec netýka a po práci máte kopec energie na iné aktivity. Komu by sa to nepáčilo? Ten, kto žije zdravo, sa tomu najviac blíži. Dostatok pohybu, vyvážená strava, psychické zdravie, čím prijíma dostatok vitamínov a srší okolo seba vitalitou. Ale čo s tými vitamínmi? Stačí nám pestrá strava alebo si ich musíme dodávať? 

 

Prehľad o vitamínoch. Kedy ich začať užívať?

Vitamíny sú síce malé, ale veľmi dôležité časti našej stravy. Poskytujú organizmu nevyhnutnú podporu pre zdravie a energiu. Naš telo zvláda neuveriteľné procesy, ako obnova kože, svalov, kosti, chrlí krv, ktorá prenáša živiny a kyslík do všetkých orgánov, vysiela nervové signály a k tomu všetkému potrebuje suroviny. Patrí sem napríklad 13 vitamínov, ktoré potrebuje, ale nevytvorí si ich samo. 

Vitamíny rozpustné vo vode: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 a C

- podieľa sa na tvorbe kolagénu (C)

- množenie buniek (B6, B12 a kyselina listová)

- tvorba energie (B1, B2, B3, B5 a B7)

Vitamíny rozpustné v tukoch: A, D, E, K

- posilnenie zraku (A)

- budovanie kostí (A, D, K)

- pôsobia antioxidačne (E)

 

Ako spoznáte nedostatok vitamínov? 

Je dôležité poslúchať svoje telo a vnímať zmeny. Tu je pár príznakov, ktoré signalizujú ich nedostatok v tele. 

  • Únava = najbežnejší príznak čohokoľvek, keď nepomôže ani dostatočný príjem vody, možno chýba vitamín B12 a prípadne železo alebo horčík
  • Bolesť svalov = veľa ľudí si myslí, že dôvodom môže byť starnutie alebo cvičenie, ale pravdou je, že môžete mať nedostatok vitamínu D alebo horčíka
  • Problém so zrakom = môžu súvisieť s nedostatkom vitamínu C a E. Nedostatok vitamínu A spôsobuje zlé videnie v noci
  • Krvácanie ďasien = môže byť spojené s nízkym príjmom vitamínu C, ktorý je dôležitý pri hojení rán a imunite
  • Zmena kvality vlasov = na stav vlasov má vplyv kyselina listová, teda B9, B12, B7 a B6, tieto vitamíny pomáhajú podporovať zdravé prekrvenie a prinášajú kyslík do vlasov a pokožky
  • Afty v ústach = afty, praskanie a krvácanie kútikov môže spôsobovať nedostatočný príjem vitamínu B, hlavne B1, B2 a B6

 

Kedy užívať vitamíny? 

Optimálna doba pre príjem vitamínov rozpustných v tukoch je s jedlom, V našom tele sa ukladajú v pečeni a najlepšie sa absorbujú s jedlom, ktoré obsahuje nasýtené tuky alebo oleje.

Vitamíny rozpustné vo vode je ideálne jesť nalačno. To je ráno 30 minút pred jedlom alebo 2  hodiny po jedle. Telo z nich prijme, čo potrebuje a zvyšok vyplaví moč.

Dá sa vitamínmi aj predávkovať? 

Pravdepodobne sa nestane, že sa z bežnej stravy predávkujeme vitamínmi a spôsobíme si hypervitaminózu. Pokiaľ ale užívate doplnky, nie je to vyúčené. Príliš veľa vitamínu A môže viesť k poškodeniu pečene a kostí. Museli by ste ho zjesť naozaj veľa každý deň, aby k niečomu takému prišlo. Vysoká hladina vitamínu C potom spôsobuje hnačku. Pokiaľ užívate viac doplnkov stravy zároveň, ich zloženie sa prirodzene sčíta, to znamená, že ak si ešte dáte multivitamín, nemusí to byť úplne žiadúce.

Lipozomálne vitamíny - najúčinnejšia forma

Tento druh vitamínov sa vyrába špeciálnou technológiou zaručujúcou maximálnu vstrebateľnosť. Novinka, ktorá sa rýchlo stala veľmi obľúbenou na trhu. Majú veľkú biologickú dostupnosť a svoj obsah doručujú priamo k cieľovej bunke. 

    Lipozomálny vitamín C               Lipozomálny vitamín D3                 Lipozomálny zinok

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia