Kategórie
 
 
 
 
 

Vitamín E

Jeho najdôležitejšou vlastnosťou je, že v našom tele pôsobí ako účinný antioxidant, ktorý chráni bunkové membrány pred poškodením, ochráni bunky pred voľnými radikálmi. Pre ľudské zdravie je preto nevyhnutný. Okrem toho, že chráni bunky pred oxidačným poškodením, tiež priaznivo pôsobí na imunitný systém a pomáha predchádzať niektorým chronickým ochorením.

Vitamín E

Je označovaný ako jeden z najdôležitejších antioxidantov v tele. Jeho najvýraznejšou vlastnosťou je ochrana buniek pred voľnými radikálmi.

Prečo je taký potrebný?

Jeho najdôležitejšou vlastnosťou je, že v našom tele pôsobí ako účinný antioxidant, ktorý chráni bunkové membrány pred poškodením, ochráni bunky pred voľnými radikálmi. Pre ľudské zdravie je preto nevyhnutný. Okrem toho, že chráni bunky pred oxidačným poškodením, tiež priaznivo pôsobí na imunitný systém a pomáha predchádzať niektorým chronickým ochorením.
Je nevyhnutný pre zdravú kožu i vlasy a dokonca znižuje symptómy PMS. Ovplyvňuje správne fungovanie mozgových funkcií, je dôležitý pre náš zrak a pôsobí proti zrážaniu krvi. Optimalizuje využitie vitamínu A. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že pomáha spomaľovať starnutie.

Koľko "éčka" potrebujeme?

Vitamín E potrebujú úplne všetci, obzvlášť dôležitý je pre fajčiarov. Tabak totiž znižuje jeho hladinu v tele. A práve fajčiari sú navyše viac ohrození pôsobením voľných radikálov.
Vyššiu potrebu tohto vitamínu môžu mať tiež dojčiace ženy. U väčšiny dospelých je odporúčaná
denná dávka aspoň 15 miligramov.
Pre človeka s vyváženou zdravou stravou by nemal byť jeho prísunom problém.
Od doby zavedenia novej metódy vymieľania bielej múky, prišla naša strava o významný zdroj vitamínu E. Pri spracovaní múky teraz dochádza k úplnému odstráneniu pšeničného klíčku, ktorý podlieha ľahko skaze, ale zároveň je plný vitamínu E.

Nedostatok vitamínu E

Nedostatok vitamínu E nie je v našej spoločnosti bežný. Objavuje sa u ľudí, ktorí majú problém so vstrebávaním vitamínov rozpustných v tukoch, medzi ktoré sa radí aj "éčko". Ide o osoby trpiace napríklad cystickou fibrózou, syndrómom krátkeho čreva alebo napríklad Crohnovou chorobou.
Medzi príznaky, ktoré naznačujú, že telu chýba práve vitamín E, patria bolesti svalov, problémy so zrakom, slabosť pri fyzickej námahe a znížená obranyschopnosť.
Nedostatok vitamínu E
vedie k poruchám metabolizmu, zhoršenie permeability ciev, poruchám plodnosti či nekróze pečene. V opačnom prípade, pri nadbytku, môže dôjsť k horšiemu vstrebávaniu vitamínu K.

Top potraviny, ktoré telu dodajú poriadnu dávku "éčka"

Zdrojom vitamínu E sú predovšetkým potraviny rastlinného pôvodu.

1. Rastlinné oleje

Slnečnicový, kokosový, repkový, ľanový, sezamový, olivový alebo napríklad olej z pšeničných klíčkov. Všetky tieto oleje sú plné vitamínu E, preto sa ich nebojte zaradiť do svojho jedálnička. Napríklad jedna polievková lyžica oleja z pšeničných klíčkov obsahuje asi 20 miligramov vitamínu E, čo predstavuje 101% odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu.
Oleje však uchovávajte v tmavých fľašiach a uskladňujte ich v tme. Vitamín E je totiž, rovnako ako všetky antioxidanty, citlivé na svetlo.

2. Oriešky a semienka

Sú malé, chutné a pridať sa dajú takmer do všetkého. Chutiť budú samotné, v jogurte, v pečive, v polievke, k syrom alebo napríklad v šaláte. Reč je o orieškoch a semenách.
Jedným z vôbec najlepších zdrojov vitamínu E sú
mandle, či už ich konzumujete čerstvé, pražené alebo vo forme mandľového mlieka. Dobrým zdrojom "éčka" sú slnečnicové semienka, vo štvrtine šálky nájdeme asi 11 miligramov, teda 58% dennej dávky.

3. Špenát

Špenát je plný vitamínov, "éčko" nevynímajúc. Doprajte si ho často, najlepšie v surovom stave. V čerstvom stave, bez varenia, si totiž zachová všetky drahocenné vitamíny.

4. Mango

Mango je doslova vitamínová bomba, ktorá v sebe skrýva okrem "éčka" tiež vitamín A, C a draslík.
Mango bude najlepšie chutiť a tiež dodá telu najviac vitamínov v surovom stave.
Ďalším exotickým ovocím plným vitamínu E je kivi alebo napríklad avokádo.

5. Paradajky

Kvôli "éčku" ale nemusíme siahať len po exotických potravinách. Nájdeme ho i v paradajkách.

Záver

"Éčko" sa môže pochváliť aj tým, že patrí k najmenej toxickým vitamínom a prakticky sa konzumáciou potravín, ktoré ho obsahujú, nie je možné predávkovať.
Na rozdiel od iných vitamínov, napríklad "céčka", ho nezničíme ani varením. Patrí totiž medzi vitamíny, ktoré sa nerozpúšťajú vo vode, a tak sa pri varení nevylúhuje. Ale pozor, zničiť ho môžete pri smažení!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia