Kategórie
 
 
 
 
 

Dna

Silné bolesti kĺbov, nepríjemný opuch, začervenanie to sú najčastejšie príznaky dny. Dna patrí medzi zápalové ochorenia a postihuje zhruba 1% populácie. 

Dna, inak nazývaná pakosnica alebo podarga sa označuje ako reumatické zápalové ochorenie spôsobené kryštálikmi kyseliny močovej, kombinovanej sodíkom, ktoré sa usadzujú v mäkkých tkanivách okolo kĺbov a spôsobujú zápal. Dna je oveľa častejšie ochorenie u mužov a jej výskyt stúpa s pribudajúcim vekom. Dna može byť vyvolaná aj medikamentmi, ktoré poškodili obličky a tým zabránili vylučovanie kyseliny močovej normálnou rýchlosťou.

Aké ma dna príznaky?

Pacienti s dnou sa častou zaujímajú hlavne o to, ako sa dna prejavuje a podľa čoho môžu túto chorobu včas odhaliť. Dôležité je, že príznaky dny sa môžu líšiť podla formy a štádia nemoci. Najtypickejšími sú bolesti kĺbov (najčastejšie palce na nohách), ktoré sú začervenané, opuchnuté a citlivé na dotyk. Podľa miesta uloženia kryštálikov kyseliny močovej lekári rozlišujú tieto druhy zápalov:

  • podagra (noha),
  • gonagra (koleno),
  • chiragra (ruka),
  • omagra (rameno).

Čo radia odborníci? Ako s dnou zaútočiť?

"V prítomnosti kyseliny pantoténovej v tele sa kyselina močová rozloží na močovinu a čpavok, ktoré obe ľahko odchádzajú močom. Pacienti, ktorí trpia dnou majú buď nedostatok kyseliny pantoténovej (ktorá by stačila rozkladať kyselinu močovú na neškodné látky) alebo vytvárajú také množstvo kyseliny močovej, že sa nedá rozložiť (v niektorých prípadoch až 18-krát viac ako zdravé osoby).

Dnes sa uvádza, že záchvaty dny nastávajú bezprostredne po nejakej forme stresu. Akákoľvek forma stresu rýchle vyčerpá zásoby kyseliny pantoténovej, a tým zabráni premene kyseliny močovej na neškodné látky. To, že stresy prichádzajú a miznú, sa u dny prejaví striedaním záchvatov a kľudu. Nevyvážená strava môže sama predstavovať dostatočný stres, aby spôsobila dnu. Nedostatok vitamínu E poškodzuje bunečné jadrá, z ktorých sa potom tvorí kyselina močová. Pri nedostatku vitamínu E bolo zistené až 8x zvýšenie hladiny kyseliny močovej. Pri miernom nedostatku vitamínu E stúpne hladina kyseliny močovej na 2x normálnej hodnoty."

Informácie čerpané: A. Davisová 2013, Čo Vám chýba, aby ste boli fit. 

 

Dna

Silné bolesti kĺbov, nepríjemný opuch, začervenanie to sú najčastejšie príznaky dny. Dna patrí medzi zápalové ochorenia a postihuje zhruba 1% populácie. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia