Kategórie
 
 
 
 
 

Posilnenie imunity v jesennom období.

Chladnejšie mesiace, sychravé počasie - môžeme si povedať, že jeseň je už skutočne za dverami. S prichadzajúcim jesenným obdobím sa nám metabolizmus o niečo viac spomaľuje a telo si žiada príjmať viac vitamínov a minerálov. Práve jeseň je správnym obdobím, kedy posilniť náš imunitný systém na maximum, nie len kvôli vždy pretrvávajúcej vlne Covidu, ale aj kvôli nádche, či prechladnutiu. V tomto článku sme si pre Vás pripravili menší prehľad vitamínov a minerálov, ktoré sú pre organizmus základom pri posilnení imunity. Imunita ľudského tela funguje ako vyvážený systém, ktorý "odpudzuje" baktérie a vírusy. 

Obdobie jesene prináša oveľa menej slnečných lúčov, chladné noci, upršané dni a chrípkové obdobie. Naše telo pociťuje, že nám chýba energia a motivácia. Častejšie konzumujeme nezdravé jedlá, jeme oveľa menej ovocia a zeleniny, máme menej pohybu a celkovo sa nám "nič" nechce. Pomôžme nášmu telu cítiť sa dobre, byť plný energie po celé chladné - sychravé obdobie. V článku nájdete niekoľko obľúbených produktov z našej ponuky, ktoré Vám pomôžu zostať fit, byť plný energie a hlavne zostať zdravý až do jari. 

Vitamín C - bojovník s chorobami

Najväčší posilňovač imunity a bojovník s chorobami je práve vitamín C. Vo veľkej miere znižuje oxidačný stres a bojuje s výskytom všetkých vírusov. Nezabráni Vám síce, že neochoriete, ale pomáha chorobu zmierniť a skracuje dobu rekonvalescencie. Denný príjem 200 mg vitamínu C vo veľkej miere chráni organizmus po celý rok. Vitamín C nájdeme v mnohých potravinách, no užívanie ho v podobe výživových doplnkoch nám zaručí, že ho budeme mať v tele dostatok. 

Vitamín D

95% Slovákov má nedostatok vitamín D v tele. Tento slnečný vitamín je malým zázrakom pre našu imunitu. Najnovšie výskumy preukázali súvis medzi nedostatkom tohto vitamínu a zvýšenou náchylnosťou k závažným chorobám ako cukrovka, roztrúsená skleróza, reuma, astma, depresia a iné. Je takisto jedným z rizikových faktorov vzniku nádorových a srdcovocievnych ochorení.Vitamín D je dôležitý pre naštartovanie a správne fungovanie imunitného systému.

Komplex vitamínov B 

Známy aj ako B-komplex, ktorý sa nachádza v multivitamínoch, v našej ponuke aj samostatne je kombináciou vitamínov skupiny B. Každý z nich pomáha telu fungovať efektívne a zohráva zásadnú úlohu vo Vašom celkovom zdraví. Komplex vitamínov B môže podporovať rast červených krviniek, zvyšovať hladinu energie, zaistiť zdravú funkciu mozgu, podporuje trávenie a predovšetkým posilňuje imunitu. Ak sa v zime často cítite malátni a unavení, tak je to z nedostatku B-komlexu vo vašom tele. 

Omega 3

Tieto mastné nenásystené kyseliny si telo vytvoriť samo nevie, preto ho musíme príjmať buď v strave alebo v doplnkoch výživy. Omega 3 hrá hlavnú rolu pri tvorbe bunkových membrán, takže je rozhodujúca pre udražanie zdravia každej bunky vo Vašom tele. Zdravé hladiny Omega 3 mastných kyselín pôsobia tak, že znižujú riziko chorôb a zmierňujú zápal v tele. Podporujú pamäť, výkonnosť mozgu a bojujú proti depresiám. Nedostatok Omegy 3 môže viesť k únave, suchej pokožke, zmenám nálady, čo môže byť v chladnom období ešte horšie. 

Probiotiká - inak nazvané "dobré baktérie"

Správne trávenie, fungujúca peristaltika a zdravie čriev je v tomto období veľmi dôležité. Všetci vieme, že probitiká pomáhajú tráveniu a zlepšujú zdravie čriev. Na jeseň je to dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Dobré baktérie v čreve, ktoré pochádzajú z probitík, pomáhajú bojovať proti infekciám. Infekciu môžu spôsobiť vírusy, parazity, kvasinky a plesne, ktoré sú bežnejšie počas jesene a zimy.

Železo 

Železo je minerál nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík po celom tele. Dostatočný príjem železa je potrebný pre energickú a intelektuálnu výkonnosť. Nedostatok železa vedie k anémii - keď telo nie je schopné transportovať kyslík do celého tela, spôsobuje letargiu a apatiu alebo aj studené končatiny. Ženy by si mali dávať pozor na výmenu železa počas menštruácie, lebo to vedie k únave a slabosti. 

Najlepším zdrojom tohto minerálu je červené mäso, hoci, ak ste vegetarián, tak menšie mnoštvo nájdete v cereálnych výrobkoch, chlebe, múke, vajíčkach, fazuli, šošovici a sušenom ovocí. Železo sa odporúča užívať s vitamínom C, ktorý napomáha jeho lepšej absorbcii do tela.  

Zaraďte zinok do denného jedálnička

Zinok je dôležitým stopovým prvkom, ktorý si telo nevie vytvoriť samo, preto nepodceňujme jeho príjem v jesennom období. Zinok sa podieľa na mnohých procesoch v organizme. Nielen že, posilňuje imunitný systém, ale podieľa sa na stavbe bunkového rastu a gentického materiálu a urýchľuje hojenie rán. 

 

Jedna nedávna analýza zistila, že užívanie doplnkov vitamínu C znižuje závažnosť bežného nachladnutia. Iná analýza uvidela, že užívanie zinkových doplnkov stravy znižovalo u zdravých jedincov trvanie symptómov nachladnutia o tretinu. V oboch týchto prípadoch je dôležité užiť doplnky do 24 hodín od nástupu symptómov. 

Zdá sa, že deťom prospieva aj pravidelné dopĺňanie zinku v jesenných mesiacoch, pretože môže znížiť závažnosť prechladnutia a obmedziť používanie antibiotík. 

Posilnenie imunity v jesennom období.

Jedna nedávna analýza zistila, že užívanie doplnkov vitamínu C znižuje závažnosť bežného nachladnutia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia