Kategórie
 
 
 
 
 

Ako správne užívať vitamíny?

Vitamíny nám pomáhajú zlepšiť kvalitu zdravia a sú skvelým spôsobom, ako podporiť naše nutričné potreby.  Avšak, ak vitamíny neužívate správne, nemusí sa dostaviť zlepšenie. To, ako užívate doplnok, môže byť rovnako dôležité ako to, ktorý produkt užívate – oboje môže ovplyvniť, koľko živín vaše telo skutočne dostane.

Ako synchronizovať užívanie vitamínov s naším stravovacím a pitným režimom? Ako dosiahnuť, čo najväčšiu efektivitu užitého vitamínu? Máme pre vás rady, ako ich správne užívať.

Dve dôležité skupiny

Všeobecne rozdeľujeme dve skupiny vitamínov – vitamíny rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch. S týmito skupinami by sa malo narábať odlišne, pretože každá má iné parametre vedúce k čo najlepšej efektívnosti. Dôležité je ich užívať oddelene.

Vo vode rozpustné vitamíny (B, C)

Do tejto skupiny patria všetky vitamíny B a vitamín C. Naše obličky nepretržite regulujú hladiny vitamínov rozpustných vo vode a vylučujú prebytočné množstvo z tela močom. Keďže sa neukladajú v tele, s tým súvisí aj pravidelnejšie dávkovanie. Čo sa týka času, kedy je najlepšie – záleží od konkrétneho vitamínu. Napríklad vitamín B12 sa odporúča užívať ráno, aby neovplyvnil váš spánok, taktiež B12 sa lepšie absorbuje s jedlom Vitamín C môže zabrániť Vášmu telu absorbovať vitamín B12, preto sa odporúča mať medzi nimi rozostup 2 hodiny.

V tukoch rozpustné vitamíny (A, D, E, K)

Ide o vitamíny A, D, E, K. Rozpúšťajú sa pred tým, ako sa vstrebú do krvného obehu. Nemali by sa užívať na prázdny žalúdok. Na to, aby ich tráviaci systém absorboval je potrebné ich užívať po jedle obsahujúcom tuk (avokádo, orechy).

Multivitamíny

Multivitamíny vo väčšine prípadov obsahujú vitamíny rozpustné vo vide aj v tukoch. Prirodzene tak je najvhodnejším spôsobom užívať ich s jedom a spolu s vodou. Ak užívate multivitamín na prázdny žalúdok s vodou, vaše telo nedokáže absorbovať obe skupiny. Aj preto s odporúčajú užívať vitamín rozpustné vo vode a v tukoch oddelene.

Niekoľko praktických tipov:

  • Niektoré vitamíny dokážu zvýšiť vstrebávanie živín. Dostatočný príjem vitamínu C zo stravy a doplnkov môže zlepšiť vstrebávanie železa z doplnkov a rastlinnej stravy, ale vitamín C a železo nie je potrebné užívať spolu.
  • Vitamíny a minerály môžu ovplyvniť vstrebávanie a účinnosť liekov. Preto konzultujte užívanie liekov v kombinácii s vitamínmi s vašim lekárom.
  • Neužívajte vitamín K s vysokými dávkami vitamínu E.
  • Vysoké dávky Vitamínu C si rozdeľte v priebehu dňa.
Ako správne užívať vitamíny?

Ako synchronizovať užívanie vitamínov s naším stravovacím a pitným režimom?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia