Kategórie
 
 
 
 
 

Kurkumín – aké benefity v sebe ukrýva?

Blahodarné účinky kurkumínu boli známe už starovekej hinduistickej či tradičnej čínskej medicíne. V kozmetike a farbení látok sa kurkumín používa už viac ako 4000 rokov.  V tomto článku sa dozviete, aké akých 5 najhlavnejších benefitov v sebe užívanie kurkumínu ukrýva.

Kurkumín – aké benefity v sebe ukrýva?

Aký je rozdiel medzi kurkumou a kurkumínom?

Kurkuma je rastlina, ktorú poznáme ako korenie používané do jedál. Avšak benefity kurkumínu siahajú oveľa ďalej. Súčasťou kurkumy je bioaktívna látka kurkumín. Je to prirodzene vyskytujúca sa zlúčenina v koreňoch rastliny a hlavnou aktívnou zložkou kurkumy.

Aké sú hlavné výhody užívania kurkumínu: 

1. Úľava od artritídy

Ukázalo sa, že kurkumín zmierňuje bolestivé príznaky osteoartritídy a reumatoidnej artritíd. Kurkumín je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami a schopnosťou zvýšiť množstvo antioxidantov. Priamo s tým súvisia jeho pozitívne účinky na kĺby. Znižuje pôsobenie voľných radikálov, ktoré poškodzujú kĺbové tkanivá a pomáha pri liečbe artritídy.

2. Ochrana pred zápalomUžívanie kurkumínu v lipozomálnej forme zvyšuje jeho vstrebateľnosť.

Kurkumín napomáha pri zvládaní oxidačných zápalových stavov, či zápalov a bolestí spôsobených cvičením, čím priamo zlepšuje regenerácia a výkon u športovo aktívnych ľudí.

3. Pomocník pri sezónnych alergiách

Antioxidačné účinky pomáhajú pri akútnom liečení obličiek a sennej nádche.

4. Znižuje riziko srdcových ochorení

Pravidelné užívanie kurkumínu zlepšuje funkciu endotelu (výstielka krvných a lymfatických ciev/srdečných dutín). Nižšia funkcia endotelu je spojená so starnutím a zvýšeným rizikom srdcových chorôb a jeho užívanie môže byť účinnou prevenciou k ich predídeniu. Kurkumín možno použiť ako doplnok stravy ku konvenčným liekom na riadenie hladín cholesterolu.

5. Zlepšuje zdravie pokožky

Vďaka svojim antioxidačným účinkom kurkumín môže byť výborným pomocníkom pri liečbe problematickej pleti so sklonom akné, ekzému psoriázy. Pre svoju sícu oranžovo-žltú farbu je neatraktívny pre lokálne ošetrenie pokožky, no je veľmi užitočným výživovým doplnkom. Zároveň, kombinácia vitamínu  C a E spolu s kurkumínom môžu pomôcť zlepšiť zdravie pokožky znížením zápalu a ochranou pred poškodením UV žiarením. 

6. Zlepšuje funkcie mozgu

Kurkumín môže pomôcť zlepšiť funkciu mozgu zvýšením hladín neurotrofického faktora odvodeného z mozgu (BDNF), proteínu, ktorý je rozhodujúci pre rast a prežitie neurónov.

Pozor na prekročenie dávky!

Vysoké dávky kurkumínu môžu spôsobiť nežiadúce účinky – nevoľnosť, hnačky, bolesti hlavy, kožná vyrážka, žltá stolica. Taktiež kurkuma môže spomaliť zrážanlivosť krvi, preto ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi na predpis by sa mali vyhýbať vysokým dávkam kurkumínu. Pozor by si mali dať i ľudia náchylní na tvorbu obličkových kameňov, pretože kurkumín obsahuje oxaláty – organické kyseliny, ktoré zvyšujú ich vznik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia