Kategórie
 
 
 
 
 

Vitamíny a minerály potrebné pre zdravie v lete

V teplých mesiacoch je ovocia a zeleniny dostatok. Asi preto menej myslíme na potrebu vitamínov pre naše telo v tomto období. Je pravda, že zima so sebou prináša vitamínový deficit a na stravu či dopĺňanie vitamínov si musíme dávať obzvlášť pozor.

No ak nebudeme mať vyváženú a správnu stravu v lete, môžeme sa rovnako pripraviť o veľké množstvo prospešných látok v tele. Zdravie v lete je pritom mimoriadne dôležité. Často si v teplých dňoch ani neuvedomujeme, že sa správame rizikovo. Nedostatok vody, či častejšia konzumácia epidemiologicky rizikových potravín ako napríklad zmrzlina, nám môžu spôsobiť vážne problémy. O svoje zdravie v lete sa teda musíme starať rovnako svedomito, ako v zime.

Prinášame Vám prehľad vitamínov, ktoré majú veľký význam najmä v tomto období. Nezabúdajte, že vitamíny sú rozpustné v tukoch. Ak chcete zabezpečiť ich správne vstrebávanie, pridajte si na šalát pár kvapiek oleja.

Vitamín C

Možno Vás to prekvapí, ale vitamín C potrebujeme prijímať aj v lete, nie len pred chrípkovou sezónou. Ide o mimoriadne dôležitý antioxidant, ktorý telu pomáha bojovať s vírusmi či baktériami, ktoré sú rozšírené najmä v lete. Ľahšie sa vďaka nemu zbavíte aj plesne, ktorú si môžete doniesť z kúpaliska. Akákoľvek infekcia, bude pre Vaše telo ľahšie zvládnuteľná. Vitamín C pomáha budovať imunitný systém, vďaka tomu si v teplých mesiacoch hravo poradíš s prechladnutím či bolesťami hrdla. Práve v lete sa totiž snažíme schladiť, čo nám nakoniec môže spôsobiť zdravotné problémy.

Vitamín E

Zdravá pokožka potrebuje dostatok vitamínu E. V lete je navyše často vystavovaná slnku a preto je potrebné zabezpečiť, aby bola odolná. Tento vitamín navyše posilňuje aj vlasy, tie sú v teplých mesiacoch rovnako namáhané. Nie len kvôli slnečným lúčom, ale aj kvôli namáčaniu v bazéne či slanej morskej vode.

Betakarotén

Asi všetci vieme, že betakarotén sa nachádza v mrkve. Vedeli ste však, aký významný je pre naše telo v lete? Chráni pred spálením a opaľovanie už nemusí skončiť červenou pokožkou.

Vitamín A

Betakarotén je vlastne provitamín A-čka, v lete sú však dôležité aj jeho ďalšie jeho provitamíny. Vitamín A je výborný antioxidant, chráni naše bunky a tým do istej miery zabraňuje procesu starnutia, čo môže urýchľovať práve slnko. Práve preto je dôležitý najmä v letných mesiacoch.

Pitný režim

Vedeli ste, že potením, močením a dýchaním sa Vám v teplých dňoch z tela stratia aj tri litre vody? Pitný režim je teda pre naše telo ďalším „vitamínom“ ktorý je v lete nevyhnutný. Tri litre denne, by mal byť Váš letný štandard. Nezabúdajte, že dehydratácia je životunebezpečná. Voda by Vás mala sprevádzať pri každej Vašej činnosti. Piť sa totiž nemá nárazovo, ale priebežne počas celého dňa.

Z vody navyše získavate dôležité minerálne látky, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Ide najmä o draslík, vápnik, horčík a zinok. Tie sa navyše nachádzajú aj v čerstvej zelenine a ovocí. Ich prijímanie máte o to jednoduchšie.

Draslík pomáha telu udržiavať tekutinu v bunkách. Navyše je zodpovedný za správnu činnosť kardiovaskulárneho systému či nervového systému.

Vápnik je prospešný pre naše silné kosti a zuby. Dôležitý je však aj pre svaly a pomáha regulovať krvný tlak.

Horčík rovnako reguluje krvný tlak a pomáha k posilneniu kostí. Vo zvýšenej miere by ho mali vyhľadávať najmä ľudia, ktorých trápia kŕče svalov.

Zinok je potrebný pre všetky vnútorné orgány nášho tela. Podporuje rast vlasov, nechtov a pomáha regenerovať pokožku.

Vitamíny a minerály potrebné pre zdravie v lete

V teplých mesiacoch je ovocia a zeleniny dostatok. Asi preto menej myslíme na potrebu vitamínov pre naše telo v tomto období. Je pravda, že zima so sebou prináša vitamínový deficit a na stravu či dopĺňanie vitamínov si musíme dávať obzvlášť pozor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia